Miltä aiempien remonttien valinnat tuntuvat 10 ja liki 20 vuotta myöhemmin?

Moni on ehtinyt jo kysellä remonttimme perään, ja valitettavasti siitä on edelleen hyvin vähän kerrottavaa. Kahden asunnon yhdistämisprojekti vaatii rakennusluvan kaupungin rakennusvalvonnalta, ja sitä odottelemme edelleen. Keskimääräinen käsittelyaika on kuulemma 78 vuorokautta, mutta en tiedä, mistä aika lasketaan enkä sitä, onko käsittely edes vielä käynnistynyt.

Jotain on kuitenkin ilmeisesti liikahtanut jossain, sillä meiltä on jo pari kertaa pyydetty jotain puuttuvaa dokumenttia, ja nyt koko hommalle piti nimetä vastaava rakennesuunnittelija, joka antaa lausunnon uusista oviaukoista.

Ennen joulua ei siis mikään remontti ala, mutta hommiin saatetaan päästä heti ensi vuoden alkupuolella. Sillä välin voidaan kaivella vanhoja, ja vastaan yhteen pyyntöön, jonka sain aiemmin Instagramissa. Seuraajani pyysi, että kertoisin edellisen remontin/edellisten remonttien materiaalivalinnoista ja siitä, miltä ne valinnat tuntuvat näin jälkikäteen. Tai ainakin näin sen pyynnön muistan.

Asunnon ensimmäinen remontti tehtiin lähes 20 vuotta sitten (2003 – 2004), ja silloin teimme täyden pintaremontin:

  • lautalattiat otettiin esiin, hiottiin ja maalattiin
  • seinistä poistettiin vanhat tapettikerrokset ja ne tasoitettiin ja maalattiin
  • ikkunalaudoista poistettiin muovimatot ja ne tasoitettiin ja maalattiin
  • katot maalattiin
  • vanhat ovet ja lattialistat puhdistettiin vanhoista maaleista ja, yllätys yllätys: maalattiin.

Samaan aikaan tehtiin myös kevyt keittiöremontti ja täysi kylpyhuoneremontti, mutta keittiö ja kylpyhuone menivät täysin uusiksi putkiremontin yhteydessä.

Kuuluisa putkiremontti tehtiin puolestaan tasan 10 vuotta sitten, 2011, ja siinä yhteydessä keittiö siirrettiin toiseen huoneeseen ja kylpyhuone purettiin rakenteisiin asti ja tehtiin lattian valuja myöten uudelleen.

Mitä siis kuuluu 10 ja lähes 20 vuotta sitten uusituille pinnoille ja kalusteille, ja miten ne ovat kestäneet aikaa?

Keittiö

Nämä kuvat on otettu pian remontin valmistumisen jälkeen lähes kymmenen vuotta sitten, ja keittiö näyttää yhä suurin piirtein samalta.

Yläkaapit olivat peräisin vanhasta keittiöstämme, alalaatikosto on yhdistelmä antiikkiliikkeestä löydettyä ja omien piirrosten mukaan puusepällä teetettyä. Yli kolmemetrinen tiskitaso on teetetty omien mittojen mukaan Hackmanilla, ja siinä on yksi tilava pesuallas.

Saareke on vanha apteekin tiski antiikkiliikkeestä. Liedeksi valitsimme Smegin kaasulieden, jossa on kaksi sähköuunia. Lieden päällä oleva huuva on teetetty omien mittojen mukaan, ja sisällä on liesituuletin, jossa on aktiivihiilisuodatin. Ilma kiertää siitä takaisin huoneeseen.

Teimme keittiön perälle suuren ruokakomeron ja ostimme silloin 10 vuotta vanhan Smeg-jääkaappipakastimemme viereen toisen samanlaisen.

Lähes kymmenen vuotta myöhemmin olemme yhä erittäin tyytyväisiä valintoihimme. Tämä kuva on otettu pari viikkoa sitten.

Pitkä Hackmanin terästaso on pysynyt erittäin hyvänä, ja seinän laatat on helppo pitää puhtaina. Altaan alle teettämämme kaapisto on sekin pysynyt niinikään siistinä, mutta astianpesukoneen etulevyn viilupinta näyttää yläosasta hieman kärsineen kosteasta höyrystä. Ei kuitenkaan vielä häiritsevän paljon.

Smegin jääkaappipakastimet, nyt 10 ja 19 vuotta vanhat, ovat yhä käytössä. Vanhempaa on huollettu kerran, olisikohan ollut vuosi sitten, kun se alkoi valuttaa sulamisvedet jääkaapin sisälle. Myös 10 vuotta vanha liesi on reistaillut pariin kertaan, ja siinä on korjattu sekä sähköjä, piezo-sytyttimiä että kaasupoltinten suuttimia.

Vain liesituulettimen sijainti on osoittautunut vääräksi: se on liian korkealla lieden yläpuolella eikä tunnu vetävän käryjä kunnolla. Muuten keittiö on tällaisenaan erittäin toimiva.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneessamme on valkoinen laattalattia, ja sen seinät on tehty Tikkurilan Luja-menetelmällä. 10 vuotta sitten laitettu lattia on pysynyt hyvänä, ja seinätkin pääosin. Suihkun kohdalle on kerääntynyt maalipintaan likaa, joka ei lähde pois pyyhkimällä, ja voi olla, että seinän käsittely on jossain vaiheessa uusittava.

Vanha valurautainen tassuamme on pinnoitettu kahdesti, edellisen kerran neljä vuotta sitten. Pinnoitus kestää vielä useamman vuoden, mutta huomasin, että pinnoitteeseen on tullut jo pari pientä reikää.

Kierrätysmuoviset Duravit-hyllyt asennettiin ensimmäisessä remontissa liki 20 vuotta sitten, otettiin pois 10 vuotta sitten ja asennettiin takaisin, ja ne ovat pysyneet hyvinä. Myös pesuallas on vanhemmasta remontista, ja se asennettiin takaisin putkiremontissa.

Lattia

Maalattu lautalattia näyttää paikoin siltä, että kulutus on ollut kovaa, erityisesti keittiössä ja ruokapöydän alla. Lattia maalattiin lähes 20 vuotta sitten Uulan (muistaakseni) Ovi- ja ikkunamaalilla, ja kyseinen maali osoittautui sittemmin hankalaksi pitää puhtaana. Maalipinta pinttyy helposti ja vaatii kunnon pesun ja hankausta usein. Sittemmin Uulan valikoimiin tuli Lattiamaali, jota olemme käyttäneet mökeillämme, ja sillä maalannemme myös naapuriasunnon lattian, kun sen aika tulee. Myös muut lattiat pitäisi jossain vaiheessa maalata uudelleen, mutta juuri nyt urakka tuntuu niin isolta, että en halua edes ajatella sitä.

Seinät

Seinät on maalattu Tikkurilan Harmonylla ja ne säilyttävät hyvin värinsä. Olen joskus joutunut korjailemaan joitain paikkoja ja joka kerta olen ollut yhtä hämmästynyt siitä, että vanha maalipinta on edelleen saman värinen kuin purkista levittämäni uusi maali.

Olohuoneen seinän väri vaihtui neljä vuotta sitten punaisesta turkoosiin, ja tämä väri näyttää edelleen hyvälle.

Ovet ja listat

Maalasin kaikki ovet ja listat lähes 20 vuotta sitten Uulan pellavaöljymaalilla, mutta se osoittautui huonoksi ratkaisuksi, sillä pellavaöljymaali kellastuu, jos se ei saa aurinkoa. 10 vuotta sitten ne maalattiin uudelleen Tikkurilan Maalarin valkolakalla, joka sävytettiin aavistuksen verran harmaaseen (sävy: Paperi), jotta maali ei kellastuisi. Olohuoneen listat ja karmit jäivät silloin maalaamatta, sillä olohuone oli täynnä tavaraa, ja maalasin ne vasta neljä vuotta sitten yhdessä sinisen seinän kanssa. Silloin työhön suositeltiin Tikkurilan Helmi-kalustemaalia, joka on hajutonta. Helmin kiiltoaste on ehkä aavistuksen verran erilainen kuin Maalarin valkolakassa, mutta sävyssä en huomaa eroa.

Ikkunalaudat

Ikkunalautojen pinta on alkanut paikoin halkeilla, ja ne pitäisi joskus tasoittaa ja maalata uudelleen.

Katot

Olohuoneen katto on suurin murheenkryynimme. Tein sen kanssa mokan lähes 20 vuotta sitten, ja tasoitin repsottavat kohdat aivan väärillä aineilla. Ne alkoivat halkeilla ja repsottaa kahta kauheammin vain muutama vuosi remontin jälkeen.

Lastenhuoneen katossa käytin akryylitasoitetta, ja pohjamaalasin katon rapisevat kohdat ensin öljymaalilla. Tämä menetelmä toimi hyvin, ja kymmenen vuotta myöhemminkin katto on pysynyt paikoillaan, toisin kuin olohuoneessa, jossa muutama kieleke uhmaa jo aika lailla painovoimaa. Olohuoneen katto pitäisikin kunnostaa muun remontin yhteydessä. (Samalla ehkä kannattaisi harkita myös sen lattian maalaamista.)

* * *

Siinä varmaankin tärkeimmät. Haluatko tietää jotain lisää? Kysy ihmeessä!

Kerron uudesta remontista taas, kun on jotain kerrottavaa.

koti remontointi
Kommentit (2)
  1. On kyllä nätti ja kodikas koti teillä, ihana ☺️

    1. Kaunis ja ajaton koti teillä 😊 Itsellänikin on vanha talo ja olen remontoinut talon ajan hengen mukaisesti tätä. Kiva nähdä kotiesittelyjä, jossa ei olla jatkuvien muutosprojektien alla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *