Ani Kellomäki – Tiedostavan siemailun taito

♥♥♥♥

Atena 2019

”Miksi arkena juomista perustellaan usein kovalla työstressillä ja lomajuomista puolestaan sillä, että on niin rentoa? Milloinkohan suomalaisella on sellainen hailakan neutraali olo, ettei tarvitse juoda?” 

Bongasin Ani Kellomäen Tiedostavan siemailun taidon kirjaston e-kirjoista. Alkoholi aiheena kiinnostaa minua siksi, että vauhdikkaiden opiskeluvuosien jälkeen olen vähentänyt alkoholinkäyttöä roimasti ja alkanut sen jälkeen tarkastella sekä omia että ympärilläni olevia alkoholinkäyttötapoja kriittisemmin silmin. Mihin tarpeeseen ja missä tilanteissa koemme tarvitsevamme alkoholia?

Tiedostavan siemailun taito pohtii alkoholin roolia ja alkoholimyönteisten viestien tulvaa kulttuurissamme. Aihe on tunnetusti monelle arka, mutta Kellomäki ei saarnaa tai vaadi alkoholinkäytön lopettamista vaan pyrkii herättämään keskustelua tiedostavamman juomisen puolesta.

Kuten kirjoittajakin, olen huomannut suomalaisen alkoholikulttuurin (toki näitä juomistapoja on yhtä monta kuin suomalaistakin mutta noin karkeasti stereotypisoiden) kaksinaismoralismin ja kummallisuudet. Useilla työpaikoilla ei ole sallittua ottaa lounaalla ruoan kanssa lasia viiniä, mutta pikkujouluissa tai perjantain afterworkeilla voi taas vetää aivan hirvittävät lärvit. Myös alkoholiongelmaisen raja tuntuu usein suomalaisessa keskustelussa olevan itsestäänselvä; luulemme tietävämme keitä ovat ne alkoholistit, erotuksena meistä muista. Kellomäki tuo esiin sen, että alkoholin liikakäytön raja ei ole selkeä, vaan voi vaihdella ihmisestä toiseen ja mikä tärkeintä, kukaan ei synny alkoholiongelmaisena vaan sitä edeltää aina vaihe, jolloin juominen on muuttunut vähitellen ongelmalliseksi.

Kirjassa tuodaan esiin alkoholinkäytön vapautumisen historiaa ja alkoholiviestien lisääntymistä kulttuurissamme. Vaikka koen osaavani suhtautua omaan alkoholinkäyttööni suht tiedostavasti, Tiedostavan siemailun taito avasi silmäni alkoholiviestien kyllästämälle ymäpäristölle. Kellomäki kertoo lukemattomia esimerkkejä alkoholiviesteistä, jotka tarkoittavat usein alitajuisesti meihin vaikuttavia viestejä, joissa liitämme alkoholin osaksi erilaisia tunteita ja tilanteita. Aivan erityisesti alkoholi liittyy juhlaan, mutta mitä tapahtuu, kun juhlistettavaa tuntuu olevan ympärillämme kaiken aikaa ja jopa tavallisesta työviikosta selviäminen on viikoittainen juhlan paikka?

Tiedostavan siemailun taito sisältää myös aivan tavallisten ihmisten haastatteluita, jotka ovat huomanneet alkolinkäyttönsä runsastuneen ja tehneet siihen liittyviä muutoksia. Haastateltavat antavat myös vinkkilistoja omien juomistottumuksien tarkasteluun.

Kaiken kaikkiaan tämä oli aivan loistava tietokirja ja mainio keskustelunavaus!

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *