Herman Koch – Lääkäri

Alkuteos Zomerhuis met zwembad 2011

Siltala 2013

Suom. Sanna van Leeuwen

Löysin hollantilaiskirjailija Herman Kochin Lääkärin lähikirjastoni Helmet-lukuhaastevinkkien pöydältä. Kirjailija on minulle entuudestaan tuntematon, kotisivujensa perusteella hän on kirjoittanut kymmenisen kirjaa, joista suurimman kansainvälisen menestyksen on saavuttanut Illallinen.

Marc Schlosser on yleislääkäri, joka, yllättävää kyllä, inhoaa yli kaiken ihmisruumiita. Nyt hänen uransa on vaakalaudalla, koska häntä epäillään kuuluisaan näyttelijään ja perhetuttuun, Ralph Meieriin, kohdistuneesta hoitovirheestä. Schlosserin perhe on edellisenä kesänä viettänyt aikaa Meierin kesähuvilalla. Loma huipentui juhlaan ja ilotulitusten räiskeessä tapahtui Schlosserin perheen elämän muuttava tragedia. Lääkäri on tarina moraalista, onko kosto joissakin tapauksissa oikeutettua?

Lääkärin päähenkilö Marc on itsekeskeinen ja ajoittain raivostuttavan sovinistinen. Hän laukoo läpi kirjan erinäisiä ”totuuksia” naisista, kuten että ”naiset pitävät siitä, että heidät otetaan puoliväkisin”. Hahmoon on yritetty säädä vähän inhimillisyyttä kuvaamalla hänen lämmintä suhdettaan tyttäriinsä, mutta se tuntuu jotenkin päälleliimatulta. Kenties joku saattaa ihastuakin siihen, että kirjailija haastaa lukijaa epämiellyttävällä ja kaksinaamaisella minäkertojalla, mutta itse en kuulunut siihen joukkoon. Kirjan sivuhenkilöissä taas ei ole minkäänlaista syvyyttä, miessivuhenkilöt ovat itsekeskeisiä ja lapsellisia, naiset taas tuntuvat olevan lähes täysin vailla persoonaa.

Lääkärin juoni on pitkälti  puuduttavaa, rikkaiden ihmisten kesäloman kuvausta Marc Schlosserin ihmisvihalla höystettynä. Tähän yritetään saada draaman tuntua Schlosserin perheeseen kohdistuvan tragedian kautta mutta valitettavasti sekään ei piristä uupunutta juonenkulkua. Olisinkin jättänyt kirjan kesken, jos se ei olisi sopinut lukuhaasteeseen niin täydellisesti. En oikein keksi yhtään syytä, miksi suosittelisin Lääkärin lukemista yhtään kenellekään eikä siitä tule luultavasti jäämään mieleeni mitään muuta, kuin sen vastenmielinen päähenkilö.

***

Kirja täyttää Helmet-lukuhaasteessa kohdan 32. Kirjan nimessä on ammatti.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *