Sofia Lundberg – Punainen osoitekirja

♥♥

Alkuteos Den röda adressboken 2017

Otava 2018

Suom. Tuula Kojo

Elämänsä loppupuolella oleva 96-vuotias Doris elää yksin tukholmalaisessa asunnossaan seuranaan vain päivittäin käyvä kodinhoitaja sekä Skype-yhteyden päässä sisarentyttärentytär Jenny. Eräänä päivänä Doris löytää vanhan punaisen osoitekirjansa, johon hän on merkinnyt elämänsä tärkeät henkilöt ja alkaa kirjoittaa Jennylle muistelmiaan osoitekirjaan pohjautuen. Doriksen lapsuudentarina alkaa hänen isänsä tapaturmaisesta kuolemasta, jonka seurauksena köyhä perhe joutuu lähettämään 13-vuotiaan tyttärensä hienostorouvan piiaksi Pariisiin. Kirja liikkuu kahdessa eri aikatasossa, Doriksen nuoruudenpäivissä ja nykyhetkessä.

En ollut lukenut kirjasta kuin kiitettäviä arvosteluja, jotka valitettavasti osoittautuivat omalla kohdallani harhaanjohtaviksi. Teoriassa Punainen osoitekirja kuulosti aivan täydelliseltä, koska rakastan eri aikatasoissa liikkuvia, historiallista fiktiota sisältäviä romaaneja. Tosiasiassa Doriksen elämän hurjat tapahtumat tuntuivat seuraavan toisiaan niin suurella vauhdilla, että kirja jätti olon oudon kylmäksi. Lukijan naamalle ikään kuin läiskitään traagisia tapahtumia kuolemasta raiskauksiin mutta päähenkilöllä ei ole tilaa käsitellä niitä, kun on taas aika seuraavan mullistavan elämäntapahtuman.

En siis jaa ollenkaan kannen (ja kymmenien arvostelujen) kuvausta kirjasta ”vuoden koskettavimpana teoksena”, vaan etäännyin tarinasta niin, etten lopulta juuri välittänyt tietää, mihin Doris seuraavaksi päätyisi.

Jos kirjasta muuten puuttui välillä tunnetta, lopusta sitä löytyi roppakaupalla, koska tarina päättyi ennalta-arvattavan yltiösentimentaalisesti. Viimeinen niitti arkkuun oli myös lopun turha sivujuoni, jossa sukulaistyttö Jenny käy lapsuutensa traumoja läpi Doriksen sairasvuoteella.

Summa summarum, Punainen osoitekirja oli täynnä kamalan isoja teemoja läpijuosten käsiteltynä enkä tämän perusteella aio tarttua kirjailijan seuraavaan kirjaan. Kahteen tähteen päädyin kuitenkin siksi, että tarina toimi hyvin työmatkojen viihdykkeenä äänikirjana ja tykkäsin osoitekirjan käyttämisestä tarinan rakenteena.

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *