Laura Lähteenmäki – Sitten alkoi sade

♥♥

WSOY 2020

Haksahdan usein valitsemaan kirjoja mielenkiintoisten takakansitekstien ohella kauniin ulkonäön perusteella eikä Laura Lähteenmäen Sitten alkoi sade tehnyt asiassa poikkeusta. Teos on Lähteenmäen kolmas aikuisille suunnattu romaani, lisäksi hän on kirjoittanut Topelius- ja Finlandia-ehdokkuuksia saaneita nuortenkirjoja.

Paula on tehnyt pitkän elämänuran terapeuttina, kunnes alkaa huomata,että myös omassa elämässä on asioita, joita olisi hyvä käsitellä. Paulan puoliso on menehtynyt ja välit aikuiseen tyttäreen heittelehtivät, myös suhde parhaimpaan ystävättäreen on katkennut joitakin vuosia sitten. Kaukana Etelä-Euroopassa, afrikkalaistaustainen Ojo on pitkän ja vaarallisen matkan jälkeen päätynyt asumaan erään suomalaisen rouvan asunnon lattialle, mutta vaikka hän on vihdoin saanut suojan päänsä päälle, vaara vaanii edelleen tämän turistikaupungin varjoisilla kujilla.

Ojon osuudet olivat ehdottomasti romaanin helmiä, Eurooppaan paremman elämän perässä lähteneen nuoren naisen ääni on kirkas ja uskottava. Olisin toivonut kirjan keskittyvän vain hänen tarinaansa, sillä toisen minäkertojan, Paulan, osuudet jättivät kaikesta draamasta huolimatta olon kummallisen kylmäksi. Paulan yläpuolellä leijailee läpi kirjan ahdistava ja painostava tragedian pilvi eivätkä vähitellen paljastetut salaisuudet jaksaneet pitää otteessaan.

Erityisesti vaivasi se, miten Paulan ja hänen uskomattoman itsekeskeisen aikuisen tyttärensä hankalaa suhdetta ei kovin hyvin taustoiteta edes siinä vaiheessa, kun tytär paiskoo erään vierailun päätteeksi äitiään kengillä. Kiinnitän paljon lukevana myös aina huomioita tekstin sujuvuuteen kaivaten soljuvaa lukukokemusta enkä pitänyt vähän ärsyttävistä ja tönköistä sanavalinnoista, kuten ”pistää tossua toisen eteen”, ”parahiksi” tai ”suu menee mutkalle”. Useammassa kohdassa myös tarinaan luodut aasinsillat, joilla päästiin kertomaan henkilöiden aiemmista elämänvaiheista, eivät toimineet kovin sulavasti. Kaiken muun lisäksi dialogin pätkät olisi ollut hyvä erottaa muusta tekstimassasta perinteisesti lainausmerkeillä, joka olisi selkeyttänyt puheen ja ajatuksen eroa.

Teki kyllä tiukkaa saada tämä loppuun asti ja taidan jättää kirjailijan muut teokset jatkossa hyllyyn. Parempaa kotimaista kirjallisuutta löydät allaolevan avainsanan takaa!

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *