Matthew Walker – Miksi nukumme: Unen voima

♥♥♥♥♥

Alkuteos Why we sleep (2017)

Tammi 2019

Jos kerron sinulle, että voisit heti tänä iltana tehdä suhteellisen helpon ja miellyttävän valinnan, joka parantaa mielialaasi, muistiasi, loogista päättelykykyäsi sekä auttaa ehkäisemään useita vakavia sairauksia, kuten syöpää, Alzheimerin tautia sekä diabetesta, olisitko valmis sen tekemään? Valinnan mahdollisuus on edessäsi joka ilta uudelleen, sillä nämä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät huimat edut saat käyttöösi, kun nukut joka vuorokausi riittävän pitkät, noin kahdeksan tunnin yöunet.

Olen aina rakastanut nukkumista ja pitänyt sitä tärkeänä, pitkälti siksi, etten yksinkertaisesti pärjää arjessa lyhyillä yöunilla. Vuosien varrella, varsinkin työelämään päätymisen jälkeen olen kuitenkin huomannut nipsaisevani unistani noin puolesta tunnista tuntiin lähes joka ilta. Koen olevani parhaimmalla tuulella kaikista vuorokauden ajoista juuri silloin ja nämä viimeiset tunnit ennen nukkumaanmenoa ovat aina olleet mielestäni parasta aikaa lukemiselle. Tällöin aivot ovat jo päässeet yli työpäivän sisällöstä, kaikki pakolliset arjen askareet ovat jo takanapäin ja lukemiseen on helpoin keskittyä.

Olen myös juonut useita vuosia (aivan liikaa) kahvia, jonka nyt ymmärrän huonontaneen yöuneni laatua. En ole kuitenkaan missään nimessä nukkujana pahimmasta päästä, sillä kuten neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker kirjoittaa, teollistuneissa yhteiskunnissa asuvat ihmiset (mukaanlukien lapset) nukkuvat vähemmän ja huonommin, kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Tähän postaukseen sisältyi juhlallinen hetki, Miksi nukumme nimittäin sai ensimmäisenä kirjana tänä vuonna täydet viisi sydäntä! Walkerin teos on kaikin puolin täydellinen tietokirja: se sisältää valtavan määrän hämmästyttävää, uutta tutkimustietoa, joka muutti käsitystäni nukkumisen tärkeydestä niin, että aion loppuelämäni kiinnittää huomiota siihen, että nukun joka yö täydet kahdeksan tunnin yöunet. Olen myös jättänyt kofeiinin lähes kokonaan pois arjestani, joka on vaikuttanut parantavasti yöunien laatuun (kofeiinin puoliintumisaika on yllättävän pitkä ja iltapäivällä juotu kahvi on todennäköisesti elimistössäsi vielä silloin, kun yrität mennä nukkumaan).

Jos mullistavin tieto tästä valtavasta tietomäärästä pitäisi valita, olisikin tärkein niistä ehkä se, että toisin kuin yleisesti luullaan, univelkaa ei saa nukuttua takaisin, vaan jokainen täydestä, riittävästä yöunesta pihistetty tunti vaikuttaa negatiivisesti kehon ja mielen hyvinvointiin. Kirja käsittelee nukkumista hyvin monipuolisesti, elintärkeiden terveysvaikutusten ohella lukija perehdytetään mm. univaiheisiin, unten näkemisen syihin ja jopa eläinten nukkumiseen. Vaikka kirjassa esitellään valtavasti tutkimustietoa, suurin osa neuropsykologista ja -biologista sellaista, Walker kuljettaa lukijaa mukavasti matkassa mukana, eikä kirja vaadi aiheesta minkäänlaista etukäteistietoa. Teos on myös tietokirjaksi yllättävän viihdyttävä ja hauska, Walker kertoo välillä tarinoita muun muassa luennoiltaan ja lainailee uneen liittyviä kaunokirjallisia lähteitä.

Tärkeänä tietona haluan nostaa Walkerin esittelemät liikenneonnettomuustilastot, jotka kertovat karua kieltä siitä, etteivät riittävät yöunet ole vain jokaisen ihmisen oma asia. Tiesin, että huonosti nukuttu yö vaikuttaa keskittymiskykyyn, mutta olin silti ällistynyt  tutkimustuloksesta, jonka mukaan neljän tunnin yöunet nukkuneen ihmisen aivot vastaavat rattijuopumusrajalle alkoholia nauttineen aivoja. Univelan liikenteessä aiheuttamat tahdosta riippumattomat mikrounet aiheuttavat Walkerin mukaan vuosittain miljoonia turhia kuolemia.

Miksi nukumme oli niin uskomattoman  kiehtova, että mieleni tekisi referoida sen koko sisältö. Olen puhunut siitä lähes kaikille, jotka ovat suostuneet kuuntelemaan ja aion ostaa kirjan hyllyyn myös uudelleen luettavaksi ja muille lainattavaksi. Kirjan luettuani olen vakaasti sitä mieltä, että maailma olisi vähän parempi paikka, jos suurin osa ihmisistä priorisoisi elämässään hyvät yöunet (toki tämä voi olla hyvinkin haasteellista unihäiriöistä kärsiville tai vaikeissa elämäntilanteissa oleville). Tämä muutos vähentäisi unenpuutteen aiheuttamia vakavia sairauksia, lisäisi siten väestön elinikää ja tekisi meistä myös rauhallisempia ja paremmalla tuulella olevia vanhempia, sisaruksia ja ystäviä läheisillemme.

Lopuksi on huomautettava, että Walkerin teokseen on kohdistunut myös, mm. Helsingin Sanomissa, julkaistua kritiikkiä liittyen eräiden tutkimustulosten liialliseen yksinkertaistamiseen. Niin monia satoja tutkimuksia nukkumisen välttämättömyydestä ja hyödyllisyydestä on kuitenkin tehty vuosikymmenien ajan, ettei sen merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ole enää mahdollista kiistää.

Siispä,kauniita unia (ja kun heräät virkistyneenä, tsekkaa alla olevan avainsanan takaa muita sivistäviä tietokirjoja)!

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *