Tiia Forsström – Ammattirakastaja

♥♥♥

Like Kustannus 2019

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä ajatuksena mieleen prostituutiosta? Kenties, kuten minäkin, liität ensisijaisesti seksityöhön kammottavia asioita,kuten ihmiskaupan ja väkivallan. Oletko taas koskaan puhunut sellaisen ihmisen kanssa, joka on täysin vapaaehtoisesti valinnut seksityön ammatikseen? Niin, vaikka pidänkin itseän suht valveutuneena ja olen tiennyt, että seksityötä tehdään Suomessa myös omasta tahdosta, huomasin, etten ole koskaan lukenut alan valinneen ihmisen omia kokemuksia asiasta. Kun Tiia Forsströmin kirjoittama Ammattirakastaja sattui sopimaan vielä mainiosti Helmet-lukuhaasteen kohtaan 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella, nappasin sen luettavaksi.

Tiia Forsström rikkoo jo pelkästään omalla taustallaan seksityöläisyyteen liittyviä myyttejä; hän on korkeasti kouluttautunut, espoolaisessa omakotitalossa asuva, avioliitossa oleva kolmen lapsen äiti. Ammattirakastaja kumoaa lukuisia seksityöhön tai kuten Forsström itse kirjoittaa, huoraamiseen, liittyviä negatiivisia mielleyhtymiä. Kirjan sanoma on selkeä: seksityötä todella tekevät ihmiset myös omasta vapaasta tahdostaan, omat rajansa ja ehtonsa asettaen sekä siitä jopa nauttien. Näkökulma rajautuu pelkästään vapaaehtoisesti seksityötä tekeviin suomalaisiin ja Forsström kirjoittaa hyvin heti aluksi auki sen, että hän tiedostaa olevansa kirjassa haastatelluiden kollegoidensa kanssa etuoikeutetussa ja turvatussa asemassa oleva seksityöläinen.

Minulla ei ollut kovin suuria odotuksia kirjalle ja se yllättikin positiivisesti. Forsström on alansa vakuuttava asiantuntija ja tarkastelee seksityötä kattavasti monesta eri näkökulmasta, sekä juridisesti että ihan arjen työn organisoinnin tasolla. Alussa päässäni risteili lukuisia kysymyksiä, kuten minkälaiset ihmiset ylipäätään tekevät vapaaehtoista seksityötä ja miten sitä lainsäädännöllisesti rajoitetaan, ja sainkin vastauksen sekä näihin, että lukuisiin muihin kysymyksiin, joita en olisi osannut edes kysyä. Tiesitkö esimerkiksi, että osa työhön liittyvästä tarpeistosta, kuten ehkäisyvälineet, ovat verovähennyskelpoisia?

Forsström haluaa korostaa seksityön arkipäiväisyyttä, erityisesti sitä, että vaikkei ala ole täysin verrattavissa esimerkiksi muihin asiakaspalvelutehtäviin, siinä on monia samanlaisia elementtejä. Myös, vaikka työ ei missään nimessä sovi kaikille, sitä on kirjoittajansa mielestä mahdollista tehdä suhteellisen turvallisesti ja se voi olla oikealle ihmiselle hyvinkin mielekäs uravalinta. Välillä tuntui epäselvältä, kenelle Ammattirakastaja on suunnattu, koska se on jonkinlainen yhdistelmä tietokirjaa vapaaehtoisesta seksityöstä Suomessa, kenties jopa jonkinlainen opas alaa miettivälle, sekä kipunoiva pamfletti seksityöläisten oikeuksien puolesta.

Vaikka Ammattirakastajasta paistaa sen tarkoitus vähentää seksityöhön liitettyä stigmaa, muutamassa kohdassa tuodaan esiin myös työn varjopuolia ja riskejä. Haastatteluaineisto tuntuu tosin rajautuvan vain niihin ihmisiin, jotka pitkälti nauttivat työstään, joten siinä mielessä olisi ollut hyvä sisällyttää kirjaan myös muunlaisia kokemuksia. Jonkun verran toistoa olisi myös huoletta voinut karsia tekstistä.

Kaiken kaikkiaan yllättävän mielenkiintoinen ja sivistävä teos! Suosittelen tätä luettavaksi erityisesti niille, jotka eivät kavahda suoraa puhetta seksistä ja joilla on vahvoja mielipiteitä ja ennakkoluuloja vapaaehtoiseen seksityöhön liittyen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *