Kengät koneeseen?

Pesetkö kangaskenkäsi pesukoneessa? Unohda se!

Yksi työtuttuni kyseli Facebook-sivullaan kenkien pesemisestä pesukoneessa. Siitä sain innostuksen naputella tämän postauksen.

Vaikka olisi suuri houkutus tunkea kengät pesukoneeseen, en suosittele sitä, jos haluat kenkien kestävän mahdollisimman pitkään hyvinä. Kenkien rakenne ja liimaukset eivät kestä konepesua. Ja ajattele, miten koneen pyöriminen ja linkous tekevät kengille. Ei ainakaan hyvää. Nehän voivat vääntyvät. Ei auta, vaikka olisit tunkenut koneeseen pyyhkeitä, valinnut varovan mekaniikan ohjelman tms.

Kenkien valmistajat eivätkä myyjät korvaa pesussa vaurioituneita kenkiä – eikä Kuluttajariitalautakuntakaan suhtaudu suopeasti asiaan.

Pakko kertoa vielä yksi ”hauska” reklamaatio, jota olin käsittelemässä joskus menneisyydessä. Asiakas valitti, että rintaliivit ovat pilalla, tuntuvat pesun jälkeen karheilta. Kun tarkastelin liivejä, niistä tippui jotain paperin päälle. Hiekkaa. Miten rintaliiveihin oli joutunut hiekkaa? Mietin korrektia kysymystä, koska eihän sitä voinut tietää, millaisessa kuumassa tilanteessa liivit olivat pyörineet. No, kävi ilmi, että asiakas oli pessyt liivinsä lenkkareiden kanssa, ja hiekka oli peräisin popojen pohjista. Eihän siitä rintaliivejä tarvinnut korvata.

Tee näin

Jotta kangaskengät eivät likaantuisi niin nopeasti, suojaa ne kenkä-/tekstiilisuojalla ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Sitten kun on aika pestä kengät, pese ne käsin. Tarkista vielä, mitä materiaalia kenkien pohjat ovat. Narupohjat eivät välttämättä kestä pesua lainkaan.

Älä liota kenkiä. Puuvillaiset popot vaativat kuumaa vettä, jotta puhdistuisivat. Käytä värillisille tossuille nestemäistä pesuainetta ja valkoisille valkaisuaineellista jauhetta. Liota pesuaine hyvin veteen ennen kuin upotat kengät siihen.

Kaisa

Kommentit (2)
 1. Olen tuota aikojen saatossa toistuvasti hivenen ihmetellyt, siis ajatusta pestä kengät koneessa, ilmeisesti me haluaisimme tässäkin päästä mahdollisimman helpolla. Mutta aivan kuten rintaliivienkin kohdalla, kyllä mielestäni vaan on otettava ”pesuaine kauniiseen käteen” ja hellästi käsin hoideltava pesu – sillä toivommehan hankkimillemme tuotteille mahdollisimman laadukasta käyttöikää.

  1. Kaisa Virtanen
   15.5.2016, 16:42

   Hei Anneriitta, osuit asian ytimeen: monet haluavat päästä mahdollisimman helpolla. Se nyt vain on niin, että kaikkea ei voi pestä pesukoneessa, vaikka siinä olisi mitä merkillisimpiä ohjelmia.
   Pesäämme siis kangaspopomme käsin, jos haluamme niiden säilyvän hyvänä maksimaalisen ajan.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *