Sisustussuunnittelijan palvelut, turhia vai hyödyllisiä?

Välillä olen pähkäillyt, kannattaisiko käyttää sisustussuunnittelijan palveluita. Tämä kävi mielessä viimeksi, kun kesällä uusin kodin vaatekaappeja. No, tällä kertaa päädyin omaan suunnitteluun. Jos nyt muuttaisin tai teettäisin isomman remontin, ehdottomasti ottaisin yhteyttä ammattilaiseen.

Jututin yhdessä infossa sisustussuunnittelija Minna Haapakoskea (Sisustussuunnittelu Minna) ja kyselin häneltä, mitä olisi hyvä muistaa ja mitä etua on, jos harkitsee sisustusammattilaisen palveluja.

minna

Tässä Minnan teesit:

  1. Ota ajoissa yhteys suunnittelijaan.
  2. Ammattilainen osaa miettiä kunkin tilan toiminnallisuutta. Näin ei synny hukkatiloja, ja arki sujuu helposti. Harva asiakas kysyy, mikä on muotia. Ja oikeastaan sitä tärkeämpää onkin tuo toiminnallisuus.
  3. Suunnittelija miettii tarkasti myös valaistusta, jotta valo riittää työskentelyyn eikä toisaalta ole liian kirkas ”väärässä” paikassa.
  4. Tavoitteena on aina tehdä kodista asiakkaiden näköinen. Harvalla asiakkaalla on tarkkaa visiota lopputuloksesta. Ensin kartoitetaan työn laajuus ja asiakkaan toiveet. Tämä tapahtuu yleensä asiakkaan kotona. Tuon jälkeen suunnittelija tekee tarjouksen ja aikatauluehdotuksen. Jos sopimus syntyy, suunnittelija tekee luonnosehdotuksen kohteesta. Tarvittaessa siihen tehdään muutokset.

Minna on ollut suunnittelemassa yksittäisten huoneiden sisustusta, mutta myös isoja talopakettiratkaisuja, onpa hän ollut mukana myös telkkariohjelmissakin. Suurin yksityisprojekti on ollut hometalon korjaus, jossa vain tiiliseinät jäivät paikoilleen. Projekti toteutettiin yhdessä arkkitehdin kanssa.

Telkkariohjelmien asuntojen tai mökkien muuttumisleikit näyttävät käyvän kädenkäänteessä, yhdessä hetkessä. Sehän ei tietysti ole totuus. Minna totesi, että esimerkiksi yhden makuuhuoneen suunnittelu, irtokalusteiden ja tekstiilien miettimiset yms. vie noin 8-10 tuntia. Tuon lisäksi tulevat tietysti esimerkiksi remonttikulut yms.

Minna ei sano mitään tarkkaa kustannusta, vaikka yritän kysellä sellaista. Toisaalta, kun kyse ei ole konkreettisesta tilanteesta, esimerkistä, sitä on ehkä vaikea sanoakin. Minna vain toteaa, että hänellä on ollut asiakkaana jopa opiskelijoita. Ehkäpä tuollaisen ammattilaisen käyttäminen ei ole niin kallista kuin moni kuvittelee. Arvelen, että siinä säästyy ainakin aikaa ja ehkä jopa virhehankintojen mahdollisuus minimoituu.

Muistan vieläkin mökin rakennusurakan. Vaikka me emme itse rakentaneet, vaan sen hoiti ammattilaiset, jouduimme itse juoksemaan rautakaupoissa yms. valitessamme laattoja, seinämaaleja, lattialistoja, takkatiiliä yms. Siihen meni uskomattoman paljon aikaa. Siinä olisi säästänyt ainakin aikaa, jos olisi käyttänyt sisustusammattilaista. Ehkäpä seuraavalla kerralla.

Kaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *