Apua, pyykki haisee pesuaineelta!

Sain eilen soiton, jossa kysyttiin, miksi pyykki haisee pesuaineelta. Sehän on yllättävän tavallista, nimittäin tuo haiseminen – ja tosin myös tuollainen kysymys.

pesukone

Syynä voi olla yleensä kaksi asiaa:

1 Hajusteellista pesuainetta on annosteltu aivan liikaa. On siis käytetty ns. kevyttä ranneliikettä annostelussa eikä siis mitään desimittaa. Ei siis ihme, jos pyykki haisee tai jopa lemuaa.

2. Toinen syy onkin sellainen, jota yllättävän harva tulee ajatelleeksi. Jos jauhemaista pesuainetta annostellaan pesukoneen lokeroon, usein pesun jälkeen lokerossa on vielä pesuainetta. Tähän on syynä se, että nykyaikaiset jauheet ovat ”kosteita”, eikä taloyhtiön vedenpaine aina riitä tyhjentämään pesuainelokeroa kokonaan. Ongelma pahenee, jos peset pari koneellista pyykkiä peräkkäin. Silloinhan pesuainelokero ja pesuaine ovat kosteita – eikä vedenpaine todellakaan tyhjennä lokeroa.

Pesukoneet ottavat viimeisenkin huuhteluveden pesuainelokeron kautta. Ei siis ihme, että pyykki haisee pesuaineelta (vaikka annostelu olisi oikea). Pestävissä tuotteissa on valtavasti pesuainejäämiä (jopa näkyviä pesuainehippusia). Näin ollen ei ole ihme, jos herkkäihoinen saa myös iho-oireita.

Näin ollen:

Jos käytät jauhemaisia pesuaineita, varmista vedenpaineen riittävyys.

Jos huomaat, että lokerikkoon jää pesuainetta, älä annostele pesuainetta enää lokeroon. Laita sitä pesupalloon tai sitten annostele pesuaine suoraan rumpuun. Tai siirry nestemäisen pesuaineen käyttöön. Tosin sehän sopii vain värillisille tuotteille, koska ei pidä valkoisia puuvillatuotteita valkoisena. Se on sitten toisen postauksen aihe, joskus.

Hyviä pesuhetkiä!

Kaisa

 

Kommentit (2)
  1. Olen myös huomannut, että nykyisten ekologiseen suuntaan kehiteltyjen pyykkikoneiden käyttämä huuhteluvesimäärä on huomattavasti aiempaa vähäisempi, joten itse olen vähentänyt reilusti pesujauheen määrää, usein tulee valittua lisähuuhtelu varmistamaan raikkaan lopputuloksen. (Onko sitten enää niin ekologista?!)

    1. Hei Anneriitta, on totta, että nykyiset pesukoneet ottavat käsittämättömän vähän vettä. Lisähuuhtelu tai vesi plus -toiminto ovat hyvä apu tähän ongelmaan. Ja jos ajatellaan ekologisuutta, pitää miettiä tuotteen koko elinkaaren aikaa (mm. miten pitkään kestää hyvänä jne.). Sen vuoksi itse suosin kuitenkin tuota lisähuuhtelua tai vesi plussaa, jotta tuotteista olisi pitkäaikainen ilo.
      -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *