Tumma puku -koodi, mitä päälle?

Puvun nostelu -postaukseni sai aikaan vilkkaan keskustelun ja kirjoittelun. Moni pähkäili, mitä pitäisi pukea päälle, jos koodina on tumma puku. Koska tästä toivottiin lisätietoa, tässä sitä tulee.

Etikettisäännöt eivät muutu muodin mukaan, sesongista toiseen siirryttäessä. Koko sinä aikana, jonka olen ollut alalla (= ikuisuuden), etikettipukeutumisessa on tullut vain yksi muutos: nykyisin smokin kanssa sallitaan pienoiskunniamerkit.

Virallisia pukeutumiskoodeja ovat: juhlapuku/frakki, iltapuku/smokki ja tumma puku. Pukeutuminen on erilaista kaikissa näissä tilanteissa – samalla vaatteella ei siis mennä kaikkiin tilaisuuksiin.

Tumma puku -koodi näyttää hämmentävän monia. Viralliset pukeutumiskoodit kertovat miehen pukeutumisesta eli miehen sonnustautuvat tummaan, hillittyyn pukuun.

Koska edellinen postaukseni sai kysymysryöpyn, jopa muotialan ihmisiltä, kysyin tohtori, toimittaja, tietokirjailija Mirva Saukkolalta, joka on kirjoittanut Etikettikirjan, mitä mieltä hän on naisen pukeutumisesta.

”Tumma puku -tilaisuuteen valitsisin itse mieluiten pikkumustan tai pikkupunaisen, -sinisen tai -violetin, sillä rakastan värejä tai housupuvun. Paljetit sopivat parhaiten smokin seuralaiseksi, maata viistävä satiinipuku taas frakin kaveriksi. Säihkyminen on toki kaamoksen pimeydessä ihanaa, joten juhlakaudessa voi kaivaa strassit ja muut kimalteet esiin”, toteaa Mirva.

Naisen tumma puku -asun ei siis tarvitse olla musta tai muuten tumma. Se voi olla vaikka punainen.

Etiketti määrittelee tumma puku tilaisuuden asun näin: hienostunut leninki, pikkumusta, kevyt jakkupuku, leninki-jakku -yhdistelmä tai hienostunut housuasu. Tämä ei siis tarkoita pitkää iltapukua, puhumattakaan täyspitkää helmi- tai paljettiasua.

Iltatilaisuuksissa voidaan käyttää näyttävämpiä asusteita kuin päivällä.

Sitä vastoin iltapukutilaisuuteen voi pukeutua pitkään, balleriinapituiseen tai lyhyeen asuun. Juhlapukutilaisuuteen pukeudutaan vain täyspitkään juhlapukuun, joka on näyttävämpi kuin iltapukutilaisuuden asu.

Keskustelin jokin aika sitten muotialan ihmisen kanssa, joka toimi paikallisessa järjestössä, joka oli järjestämässä tumma puku -tilaisuuden. Muotialan ihminen toimi juhlatoimikunnassa. Kutsukortit oli lähetetty. Järjestäjät, muotikauppias mukaanluettuna, olivat sitä mieltä, että pitkä pukuhan turkispuuhkineen ja jopa laahuksineen on silloin ok. Kun totesin, että tumma puku -koodi ei tarkoita tuollaista pukeutumista, ko. henkilö lähes suuttui minulle.

 

juhla-halkio
Tämä EI ole tumma puku -tilaisuuden vaate.

Olen muutenkin huomannut, että monta kertaa kutsujat eivät välttämättä tunne koodeja, koska itse ovat pukeutuneet vastoin kutsuaan.

Tulee mieleen, olisiko silloin parempi tutustua koodeihin ennen kutsujen kirjoittamista tai sitten käyttää epävirallisia koodeja, joita jokainen voi tulkita haluamallaan tavalla.

Kaisa

Kommentit (9)
 1. Lady of The Mess
  7.11.2016, 10:28

  Tumma puku -koodilla onneksi nykyään saa käyttää noita värikkäitäkin asuja ja housupukuja – paitsi kirkollisissa ja akateemisissa juhlissa, joissa se tumma tarkoittaa tummaa eli mustaa (joku uskaltautuu myös tummansiniseen). Ja housupukukin on vähän niin ja näin. Mutta molemmissa näissäkin nähdään jo nykyisin kapinallisia – joku uskaltaa laittaa sen tumman pukunsa kanssa hieman värikkäämmän jakunkin;)

  1. Hei Lady of The Mess, kiitos kommentistasi.
   Akateemiset juhlat ovat oma lukunsa, mutta myös kirkollinen maailma vaatii tiettyjä vaatteita ja värejä. Housupukua en suosittele kumpaankaan tapaukseen (niin moderni en sentään ole).
   -Kaisa

   1. Lady of The Mess
    8.11.2016, 00:22

    Enpä ole housupuvussa itsekään vielä kumpaiseenkaan uskaltautunut – enkä edes värikkäässä jakussa. Sen sijaan mustissa sukkahousuissa olen päivätilaisuuteenkin pukeutunut, vaikka joskus etiketti on niistäkin sanonut, että vain hautajaisiin tai klo 18 jälkeen;)

    1. Hei Lady of The Mess, tuollaisiin tilaisuuksiin minäkään en mene housupuvussa. Esimerkiksi hautajaiset ovat sellaisia, että housuasu ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta – tosin ei minikään, vaikka olisi musta.
     -Kaisa

 2. Äitini, diplomaatin vaimo aikoinaan, aikoinaan opetti meille tyttärilleen etiketin mukaisesti pukeutumaan näin: jos juhlien, jotka ovat ennen klo 18, kutsussa lukee tumma puku, niin nainen laittaa ns. vierailupuvun, esimerkiksi hienostuneen leningin tai edustavan housupuvun. Jos taas juhla alkaa klo 18 jälkeen (ja kutsussa lukee tumma puku), niin nainen pukeutuu joko iltapukuun (joka siis ei ole sama kuin frakin kanssa puettava juhlapuku), juhlavampaan leninkiin tai juhlavaan housupukuun.

  Ns. pikkumustat kuuluvat asuun silloin, jos kutsussa lukee smokki tai kyseessä on coctailtilaisuus, tosin kellonaika, ja kutsu sekä kutsuja (aina voi soittaa ja varmistaa!) määrittelee silloinkin asun. Näillä olen mennyt viimeiset 30 vuotta maailmalla ja koskaan ei ole mennyt väärin.

  Suomessa pukeudutaan lähes poikkeuksetta ali eli ongelmana ei useinkaan ole se, että erotetaanko juhlapuku iltapuvusta vaan paremminkin se, mennäänkö farkuissa vai verkkareissa. Eräs äitini neuvo oli myös se, että jos vähänkin epäilee olevansa liian vaatimattomasti pukeutunut, niin käsilaukkuun voi laittaa mukaan asuun sopivat pukukorut ja sujauttaa ne päälleen, jos asu osoittautui vääräksi.

  1. Hei Minna, kiitos kommentistasi.
   Etiketti on monelle vaikea asia. Sen vuoksi on hyvä epävarmoissa tilanteissa kysyä järjestäjältä, mutta ehkä myös asiantuntijoilta.
   Koodeina iltapuku ja tumma puku ovat eri asia.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *