Hyväntuulen pallot

Pilkkuja, palloja ja äärettömyyttä. Ne kaikki ovat japanilaisen Yayoi Kusaman taiteen tunnusmerkit.

img_2533img_25381

Kusama (s. 1929) on uskomaton taitelija, joka on ilahduttanut huikeilla väriyhdistelmillä. Hän on mieltynyt pilkkuihin, jotka toistuu hänen tauluissaan, päättymättömissä kuvioissaan ja jopa Louis Vuittonille suunnittelemissaan tuotteissa.

img_2560

Hänen pelkonsa, hallusinaationsa ja pakkomielteensä näkyvät taiteessa. Toisto ja äärettömyys leimaavat teoksia.

Japanissa syntynyt Kusama muutti 1958 Yhdysvaltoihin, jossa hän eli lähes 15 vuotta. Tämän jälkeen hän palasi kotimaahansa. Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien aikana Kusamalta oli kadonnut japanilainen suhdeverkosto, eikä vastaanotto ollut kovin suopea. Taiteilija hakeutui psykiatriseen hoitolaan ja siellä hän asuu edelleen.

Helsingin taidemuseossa, HAMissa, on Yayoi Kusaman In Infinity -näyttely, jossa on nähtävissä taitelijan töitä varhaisvuosista nykypäiviin: täpläpallomielteestä peilihuoneeseen, kurpitsahuoneesta elämänhymniin.

img_2564img_2548

Peilihuoneessa minuutin vierailuaikana voi kokea äärettömyyttä, miten pilkut, peilit ja ihmiset toistuvat, toistuvat, toistuvat… Mielenkiintoinen kokemus.

peilihuone

Alakerran alunperin valkoinen huone on saanut pilkkunsa, kun vierailijat saavat laittaa oman pilkkunsa seinään, pianoon, huonekaluihin tai kenkiin. Jokainen saa yhden pilkun osalta olla tekemässä taidetta tai vaikka istahtaa pilkutetulle tuolille ja olla osa taideteosta.

img_2531img_2555img_2536

Käytyäni katsomassa – tai oikeammin kokemassa – näyttelyn tulin hyvälle tuulelle. Elämäniloinen, hauska, kiehtova ja koskettava näyttely, joka sopii myös lapsille.

Näyttely on auki 22.1.2017 saakka.

Kaisa

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *