Värjäävät farkut, virhe vai ei?

Farkuista lähti väriä tuoliin? Onko se hyväksyttävä vai virhe? Tätä minulta kysytään jatkuvasti. Lue, niin tiedät.

1990-luvun alussa tuli voimaan tuotevastuulaki, jonka 3. pykälä sanoo: ”Vahingonkorvausta on suoritettava vahingosta, joka on johtunut siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta odottaa.”

Ensisijaisesti on syytä olettaa, että mistään vaatteista ei lähde väriä johonkin toiseen tuotteeseen, ihmisen iholle tms., jos tuotetta on käytetty oikein. Ei siis farkuistakaan sohvaan tai tuoliin saa lähteä väriä.

Jos valmistaja on kiinnittänyt tuotteeseen varoitustekstin, jossa todetaan värin irtoamisen olevan mahdollista, tuo riittää poissulkemaan värin lähtemisen lain ulkopuolelle. Mutta. Tuon tekstin pitää olla suomeksi ja ruotsiksi – eli englanniksi tai muulla kielellä ei riitä. Toinen vaihtoehto on, että myyntitilanteessa tämä kerrotaan asiakkaalle. Tässä on kuitenkin pieni pulma mahdollisessa riitatilanteessa: näyttö on useissa tapauksissa ongelmallista.

Jos väriä on lähtenyt, asiakas kääntyy ensin myyjäliikkeen puoleen. Sieltä voidaan asiakas käännyttää aikaisemman myyntiportaan puoleen (eli maahantuojan tai valmistajan). Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse olla yhteydessä jonnekin Kaukoidän tehtaan puoleen.

farkut2

Olen ollut ratkaisemassa lukuisia värjäystapauksia. Muistan esimerkiksi tummansiniset housut, joista jäi valkoiseen nahkasohvaan sininen takamuksen jälki. Koska sohva oli uusi, ei katsottu, että kuluttajalle olisi ollut kohtuullista suostua sohvan puhdistukseen, joka muussa tapauksessa olisi tullut kysymykseen. Näin ollen kotimaisen valmistajan piti korvata uuden sohvan hinta.

Kuten tuosta esimerkistäkin käy ilmi, tuotevastuulain mukaan ei korvata itse tuotetta, joka on aiheuttanut ongelman, vaan sen sen aiheuttaman vahingon.

Vinkki: kokeile tummien vaatteiden värinkestoa hankaamalla sitä valkoisella talouspaperilla. Jos väriä jää paperiin, voit vain kuvitella, miten paljon väriä irtoaa käytössä. Jätä tällaiset vermeet ostamatta tai pese ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tosin tämäkään ei aina auta.

Kaisa

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *