Pekka Strang loistaa Tom of Finland -leffassa

Tom of Finland -elokuvan tarina on koskettava. Se kuvaa hyvin aikansa moraalikäsityksiä ja asenteita, jotka nykyihmisestä tuntuvat kapea-alaiselta.

TomOfFinland_800e

Elokuvasta oli kohistu paljon ennen ensi-iltaa. Sitä oli jopa hypetetty. Maanantai-illan kutsuvierastilaisuus oli suomalaisittain ennennäkemätön: Tennispalatsin kolmetoista salia täyttyivät kutsutuista. Paikalla oli noin 2800 vierasta. Punaisella ja mustalla matolla nähtiin kaikki, jotka ovat ”jotain”, ja kaiken kruunasi muotisuunnittelija Jean-Paul Gaultier, joka tepasteli muina miehinä sisään. Viimeistään siinä vaiheessa kaikille selvisi, että Tom of Finland ja Touko Laaksonen eivät ole mitä tahansa.

No, millainen oli tämä Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn (toinen käsikirjoittaja) Touko Laaksosesta kertova elokuva?

dome
Elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Dome Karukoski ennen kutsuvierasnäytöksen alkamista.

Lyhyesti sanottuna: vaikuttava. Taustalla on tietysti tarina, mutta sitä kannattelee ennen kaikkea Toukoa esittävä Pekka Strang. Hän on suorastaan huikea. Olen nähnyt hänet teatterinlavalla useita kertoja ja todennut hänet taitavaksi, mutta tässä Tomin roolissa hän suorastaan loistaa. Strang tekee työnsä vähäeleisesti. Se ei ole näyttelemistä, vaan Toukona olemista. Loistavaa!

Toukon rakastettua Nipaa esittävä Lauri Tilkanen ja sotakaveria näyttelevä Taisto Oksanen ovat uskottavia ja jopa riipaisevia.

Elokuvassa kuvataan hyvin uskottavasti 50- ja 60-lukujen asenteita, kaksinaismoraalia, ahtaita moraalikäsityksiä. Tuolloinhan homous ei ollut sallittua. Jos suuntautuneisuus tuli ilmi, tiedossa oli potkut ja hoitoonohjaus. Eikä mitenkään tavatonta ollut, että homoa hakattiin, poliisit vainosivat jne. Tuntuu ihmeelliseltä, että tuosta ajasta ei ole tuon pidempi aika.

TomOfFinland_800g

Leffa valottaa Touko Laaksosen uran kaarta mainosmiehestä kansainvälisesti tunnetuksi taiteilijaksi, hänen rakkauselämäänsä ja suhdettaan siskoonsa (Jessica Grabowsky).

TomOfFinland_800k

Elokuvassa on monta koskettavaa, jopa riipaisevaa kohtaa, joissa aistii epätoivon. Miten toivotonta on rakastaa, kun se on kiellettyä? Miten näyttää tunteitaan, kun se ei ole sallittua? Salailusta, piilottelusta ja peittelystä tulee arkea.

Ajankuva näkyy hyvin myös puvustuksessa ja sisustuksessa.

Tom of Finland on katsomisenarvoinen elokuva, ilman muuta. Se kosketti ja pani ajattelemaan – ja se on tärkeää.

Tom of Finland -ensi-ilta on 24.2.2017.

Kaisa

Elokuvan tilannekuvat Finnkinon sivulta.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *