Tuhoava valta

Kansallisteatterin Macbeth on näytelmä vallanhalusta ja sen voimasta. Se voi turmella ja tuhota ihmisen.

Macbeth_22

Jos olet nähnyt Shakespearen Macbethin klassisen toteutuksen, Kansallisen versio on erilainen. Juoni on kyllä sama, mutta toteutus on tuotu nykyaikaan. Näyttämöllä nähdään demoneita, videoklippejä ja livemusiikkia. Taustalla nähdään tunnettujen poliitikkojen kuvia. Ilman niitäkin katsoja tajuaa, miten sanoma sopii myös tähän päivään.

Kieli on nykyaikaistettu. Ei enää runomittaa tai vaikeita ilmaisuja. Se voi olla hyvä, sillä se helpottaa juonen seuraamista.

Macbeth kuuntelee vallan seireeninlaulua ja tarttuu vallankahvaan. Se on kuin veteen heittäisi kiven: se aiheuttaa aaltomaiset laineet – ja ruumiita syntyy.

Tämä Janne Reinikaisen ohjaama Macbeth ei päästä katsojaa helpolla. Se panee ajattelemaan. Sulateltavaa on niin, että oli parempi nukkua yön yli ennen kuin pystyin analysoimaan omia mielipiteitäni. Klassisten toteutusten suosijoille tätä en ehkä ensimmäisenä suosittelisi. Sitä vastoin, jos olet ennakkoluuloton, mene katsomaan. Onhan tämä varmaan kauden teatteritapauksiin kuuluva toteutus.

25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Katariina Kaitue loistaa. Hän on ehdottomasti näytelmän tähti. Kaituen Lady Macbeth on voimakastahtoinen, manipuloiva, vallanhimoinen, uskottava. Antti Luusuaniemen Macbeth jää joissakin kohtauksissa Kaituen varjoon, ainakin ennen väliaikaa. Väliajan jälkeen tilanne tasapainottuu, ja Luusuaniemi kasvaa Macbethina Kaituen tasolle.

Macbeth_2

Päänäyttelijöiden lisäksi minuun teki suuren vaikutuksen nuoren Fanni Noroilan Malcolm. Tästä nuoresta naisesta varmaan kuulemme vielä. Esko Salmisen Skotlannin kuningas oli salmismaisella tavalla toteutettu.

Kiitosta ansaitsevat myös Kati Lukan lavastus ja musiikin käyttö juonen kuljettajana.

Macbeth_11

Olin katsomassa ennakkoesitystä. Siinä osa repliikeistä ei tahtonut kuulua kovinkaan selkeästi, vaikka istuin rivillä neljä. Ihmettelin, kuulivatko takana olevat senkään vertaa.

Ja vielä yksi huomio: näytelmän pituudesta olisi voinut nipistää ainakin parikymmentä minuuttia ilman, että juoni olisi kärsinyt.

Näytelmästä esitetään englanniksi tekstitetty versio to 16.3., ma 27.3., la 1.4., la 8.4., la 22.4., ti 2.5., ke 10.5. ja la 13.5.

Kaisa

Kuvat Kansallisteatteri

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *