Sekaisin taitoluistelun MM-kisoista

Olen istunut tällä viikolla pitkää päivää ja iltaa Hartwall Arenan katsomossa. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä maailman parhaat taitoluistelijat kotikulmilla, sillä vielä tänään ja huomenna kisataan taitoluistelun maailmanmestaruuksista. 

Moni on kysynyt minulta, miksi vaivautua paikan päälle, kun kilpailut näkee paremmin telkkarista. No näkee osan, mutta tunnelman voi aistia vain paikan päällä! Jännitys on välillä käsin kosketeltavaa. On ihan eri asia kuulla jään narina, ponnistuksen kirskahdus ja nähdä luistelijan onnen kyyneleet ja tuuletuksen livenä kuin television välityksellä.

AL_DUHAMEL_RADFORD-4649

Yleisö elää mukana onnistumiset ja kannustaa myötä- ja vastamäessä tai buuaa tuomareiden arvostelulle. Ei olekaan ihme, että kilpailijat ovat kiitelleet vuolaasti suomalaisyleisöä. Voimme olla todella ylpeitä itsestämme. Sympatiaa saivat myös viime vuoden pariluistelun maailmanmestarit Meagan Duhamel ja Eric Radford, jotka eivät loukkaantumisen vuoksi yltäneet viime vuotiselle tasolle (kuva Antti Lehto/Suomen Taitoluisteluliitto/Helsinki2017).

Tunnelma paikan päällä on katossa  aamusta alkaen. Jo aamukuudelta voi katsoa kilpailijoiden harjoituksia. Luet oikein, aikaerosta huolimatta kilpailijat ovat liikkeellä jo kukonlaulun aikaan. Samoin innokkaimmat katsojat.

 

Lu6-001

Kun eilen aamulla menin yhdeksän maissa hallille, hallin ovesta tuli ulos linja-autollinen japanilaisia. Heitä on joka päivä hallissa tuhansia, sillä taitoluistelun on erittäin suosittua Japanissa ja luistelijat suuria tähtiä ja esikuvia. Fanit matkustavat kilpailijoiden mukana ympäri maailmaa.

Taitoluistelu on laji, joka koukuttaa tai ei. Olen itse yksi koukuttuneista, ollut jo vuosikymmeniä. Samoin on meidän neljän naisen kööri, joka reissaa Euroopan alueella katsomassa kisoja vuosittain. Niin tekee moni muukin fani. Eilen törmäsimme brittipariskuntaan, jotka tapasimme viime vuonna Euroopan mestaruuskisoissa Bratislawassa. He kyselivät silloin vinkkejä helsinkiläisistä hotelleista, ravintoloista ja muista käymisen arvoisista paikoista, sillä olivat tulossa näihin kisoihin.  He olivat valinneet suosittelemamme hotellin ja olivat siihen erittäin tyytyväisiä.

He myös kehuivat Hartwall Areenaa ja kisajärjestelyitä. Molemma ovat ihan super. He ihmettelivätkin, kuinka pienessä maassa voi olla jotain näin hienoa.  Ja oikeassa ovat. En ole huomannut tai kuullut moitteen sijaa järjestelyissä. Tai yhden olen. Iäkäs australialaisrouva oli eilen aamulla hieman pettynyt, kun yhtään kahvilaa ei ollut avoinna klo 6 aamulla. Hän kun ei ollut malttanut juoda kahvia hotellissa ennen aamuharjoitusten alkua.

Lu4

Ei siis kovin suuri puute. Vihdoinkin halliin on saatu järkevää syötävää ja juotavaa. Salaatit, vihannekset, wrapit ja viini ovat korvanneet makkarakupit ja oluen. Kiitos siitä. Myös naisten vessoja on nyt tarpeeksi, kun osa miesten vessoista on kaapattu naisille.

Paikalla ovat lajin todelliset huiput, sillä kilpailu on ensimmäinen, joka noteerataan ensi vuoden talviolympiakisapaikkojen jaossa. Miesten lyhytohjelma olikin varsinaista ilotulitusta, sillä kovin moni mies luisteli kauden ennätyspisteensä. Ja se tarkoittaa, että näimme huikeita neloshyppyjä ja kolmoisakseleita.

Ilman useampaa neloshyppyä ei nimittäin miesten sarjassa enää pärjää. Kisaa johtaa ennätyspisteillään ikisuosikkini Espanjan Javier Fernandez. Toinen suosikkini Japanin Yuzuru Hanuy oli hieman epäonninen, mutta uskon, että vapaaohjelmassa hän loistaa tasollaan.

Lu1

Eilisen pariluistelun voitti Kiinaa edustaneet Wenjing Sui – Cong Han Kiinan Wenjing Sui – Cong Han. Heidän luistelunsa on kaunista katseltavaa ja teknistä taitavuuttakin riittää, siitä esimerkkinä hieno neloiskierreheitto. Harmillisesti yksi hyppy, kolmoissalchow meni Suilta kaatumiseen. Tätä paria kannattaa seurata jatkossakin, sillä he ovat vasta parikymppisiä, silti jo tuoneet uudenlaista liikekieltä ja asennetta pariluisteluun.

Lu3

Kilpailijoita voi bongailla suoritustensa jälkeen katsomossa. Ruotsin Joshi Helgeson (oik.) ei tällä kertaa päässyt loppukilpailuun. Keskellä kilpauransa jo lopettanut Victoria Helgeson ja vasemmalla valmentajana toimiva tyttöjen äiti.

Lu7

Hallilla on monenlaista tarjontaa. Minä testailin Guinot-sarjan huulipunaa.

Lu9

Kohta lähden katsomaan jäätanssin lyhytohjelmaa ja illalla on vuorossa naisten vapaaohjelma.  Tulee kahdeksan tunnin kisapäivä tänäänkin. Eikä tässä vielä kaikki. Katson kilpailut uudelleen vielä telkkarista. Arvostan Ylen kommentaattoreiden selostusta. Anuliisa Uotila, Kiira Korpi ja Laura Lepistö avaavat ansiokkaasti taitoluistelun saloja.

Jos haluat lisätietoa, kannattaa lukaista käsiohjelma (osta, jos tulet paikan päälle) ja Jään lumo -kirja, jonka ovat tehneet Leena Lehtolainen, Elina Paasonen ja Kaisa Viitanen.

Jos ette pääse paikan päälle, katsokaa telkkarista. Ja nauttikaa! Harvassa lajissa yhdistyvät musiikki, liike, urheilu, akrobatia ja jännitys siten kuin taitoluistelussa.

Sini

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *