Tästä vegaanikosmetiikassa on kyse

Enää ei tunnu riittävän, että vähentää lihankäyttöä. Nyt kosmetiikankin halutaan olevan ilman eläinperäisiä ainesosia. Tutkailin hieman, mitä se oikeasti tarkoittaa.

veg2

Vegaanituotteita vaativat etenkin teinit ja nuoret aikuiset. He ovat nyt ja tulevaisuudessa tärkeitä asiakkaita, joten moni kosmetiikkasarja on jo rustannut tuotteidensa koostumukset vegaaneillekin sopiviksi. Vegaanituotteet myyvät hyvin. Siksi hienoista vauhtisokeuttakin näkyy olevan siinä, mitä kutsutaan vegaanille sopivaksi.

Vegaanille pahisraaka-aineita ovat esimerkiksi maito, muna, hunaja, mehiläisvaha, lanoliini, jota saadaan lampaan villasta ja eläinperäiset rasvat. Myöskään eläimillä testattuja raaka-aineita ei sallita.

Moni asia näyttää kuitenkin olevan epäselvä. Usein vegaanituote mielletään luonnonkosmetiikaksi, ja niinhän asia ei automaattisesti ole. Näin näytti hairahtuvan ajattelemaan myös moni  julkkisbloggari  tilaisuudessa, jossa esiteltiin vegaanihiustenhoitosarja.  Myöhemmin kyseistä sarjaa hehkutettiin blogeissa ihanana ja vastuullisena vegaani-luonnonkosmetiikkasarjana.

Vaikka vegaaneille ei kelpaa eläinperäiset tuotteet ja raaka-aineet, synteettisesti valmistetut raaka-aineet ovat ihan ok.  Moni tavallinen ja luonnonkosmetiikkasarja sopii vegaanillekin, vaikka asiaa ei erikseen mainitakaan pakkauksessa.

Vegaanius sekoitetaan usein myös ekologisuuteen. Vegaanikosmetiikka voi kuitenkin sisältää muovia siinä missä tavallinenkin kosmetiikka.  Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei saa olla muovia, mutta siinä voi olla esimerkiksi hunajaa tai mehiläisvahaa.

veg1

Jos vegaanius on tuotteissa tärkeää,valintaa voi helpottaa ostamalla tuotteita, joissa on joko Vegan-merkintä tai jonka erikseen kerrotaan sopivan vegaanillekin. Eläimillä testaamattomat tuotteet merkitään usein Leaping Bunny -tunnuksella.

Itse kuulun vanhaan koulukuntaan. Eläinperäisten aineiden määrä tuotteissa on yleensä todella pieni. Koska syön itse sekaravintoa, voi kosmetiikassanikin olla esimerkiksi hunajaa, mehiläisvahaa (jota käytetään paljon meikeissä) ja lanoliinia. Uskon, ettei maailma tai eläinkunta tuhoudu, vaikka käytänkin normikosmetiikkaa.

Mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia. Hyvä, että tulee vaihtoehtoja kaikille.

Sini

Kommentit (2)
 1. Kivaa, että vegaanikosmetiikka saa jalansijaa jo enemmänkin! On totta että luonnonkosmetiikka ei automaattisesti ole vegaanista (tai vaikkapa ei-herkistävää), samoin kuin kaikki vegaanikosmetiikka ei automaattisesti ole luonnonkosmetiikkaa. Itse suosin eniten tosiaan luonnonkosmetiikkaa, (t. vegaanikosmetiikka-bloggaaja), mutta vegaanisten tuotteiden valikoima ei kata vielä aivan kaikkea toimivina ja luonnollisina versioina. 🙂

  1. Hei EevaRG
   Kiitos kommentista, olen samaa mieltä kanssasi. Jatkamme uutuuksien tutkimista täälläkin.
   Täytyypä piipahtaa katsomassa blogiasi.
   Sini

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *