Syö viisaasti, vähennät syövän riskiä

Enpäs tiennytkään, että jopa kolmannes syöpätapauksista voitaisiin välttää terveellisellä ravinnolla ja riittävällä liikunnalla. Suomessa se tarkoittaa noin 10 000 syöpää vähemmän kuin nyt. Ei ihan pikku juttu, jos ajatellaan syöpien aiheuttamia kärsimyksiä ja kustannuksiakin.

Rav2

Terveelliset ruokatottumukset vaikuttavat laajasti terveyteen ja päivittäiseen hyvinvointiin. Sairastuneille oikea ravinto on tärkeää syövän lääketieteellisen hoidon tukena.  Koska kovin moni on ”netistä sekaisin”, kokeneet asiantuntijat päättivät koostaa tutkitusta tiedosta ja omista kokemuksistaan kirjan ravinnon ja syövän yhteydestä. Oikein tulkittu, luotettava tutkimustieto on tärkeää ristiriitaisten terveysuutisten ja -tiedon maailmassa.

Reijo Laatikainen on terveydenhuollon maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on perehtynyt syövän ja ravitsemuksen yhteyksiin sekä vatsavaivoihin. Dosentti Timo Joensuu on syöpätutkija sekä Docrates Syöpäsairaalan perustaja ja sädehoidon ylilääkäri.

Rav1-001

Kirjassaan he kertovat mikä lisää ja mikä vähentää riskiä sairastua. Kirjassa on vinkkejä ruuan valintaan ja valmistukseen. Avainasemassa on ruokailun kokonaisterveellisyys. Yksittäisillä ravintoaineilla on turha kikkailla, sillä niillä ei ole kokonaisuudessa suurtakaan merkitystä. Merkityksettömiä ne eivät silti ole.

Kirjan julkistustilaisuudessa Timo Joensuu muistutti, että valtava vitamiininsyönti on vitamiinia myös syöpäsoluille.  Maksimaalista antioksidanttitasoa miehet pitävät haitallisena, sillä uuden tutkimustiedon mukaan syövän vastaisessa taistelussa tarvitaan sopiva määrä oksidatiivista stressiä. Antioksidantit eivät pääse solujen mitokondrioihin, joissa niitä eniten tarvitaan, Joensuu muistutti. Jos syöpäpotilaan ruokavalio on puutteellinen, monivitamiinilisä voi olla paikallaan.

rav3

Mitä sitten pitäisi syödä? Kirjassa kehotetaan noudattamaan perinteistä Välimeren ruokavaliota.  Annoskoko on tärkeä muistaa, jottei paino ala nousta. Ylipaino on keskeinen syövälle altistava tekijä. Ylipaino juontaa epäterveellisistä ruokailutavoista ja ylläpitää lievää tulehdusta kehossa.

Kirjassa käydään ruoka-aineiden ominaisuuksia läpi ja annetaan pieniä käytännön vinkkejä. Huoletta voi popsia paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Täysjyvävilja, pavut, pähkinät, siemenet, kala ja kasviöljyt ovat hyvästä. Prosessoitu punainen liha on huono vaihtoehto.

”Vaikka haluamme osoittaa, että ruokavaliolla voi vähentää syöpäriskiä jonkin verran, niin ravintoa ei saa myöskään nostaa jalustalle, jolle se ei kuulu”, tekijät toteavat. He myös muistuttavat, että ruokavaliolla ei voi parantaa syöpää.

Kirja maksaa noin 35 euroa.

Sini

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *