Vaikuttava Kuolema Venetsiassa

Jukka Puotilan 35-vuotisjuhlanäytelmä Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa on teatteria parhaimmillaan: laadukas, pysäyttävä ja vaikuttava. 

Yli sata vuotta sitten kirjoitettu Kuolema Venetsiassa -novelli, johon näytelmä perustuu, keskittyy vanhenevan kirjailijan (Jukka Puotila) ihastumisesta nuoreen poikaan. Kirjailija seuraa poikaa Venetsian kapeilla kujilla. Tuona aikana tuollainen hullaantuminen tai pakkomielle samaan sukupuoleen ei ollut mitenkään hyväksyttävää.

33710322536_7a633ab3be_k
Kuva Kansallisteatteri / Tuomo Manninen

Näytelmä on mielenkiintoinen sekoitus kiellettyä rakkautta, luovuutta, eri-ikäisyyttä ja porvarillisuutta. Ristiriitoja kerrakseen.

Näyttämöllä on vain kolme henkilöä: näyttelijät Jukka Puotila ja Jukka-Pekka Palo ja sellotaitelija Artturi Aalto. Puotilan ja Palon näytteleminen on uskottavaa ja pienieleistä. Mitään ei alleviivata. On hienoa nähdä kahden taitavan näyttelijän työskentelyä. Teksti ei ole kaikkein helpoin, mutta se alkaa elää näiden kahden taiturin kautta. Vajaan puolentoista tunnin esitys pitää otteessaan. Herpaantumista ei tapahdu näyttämöllä eikä katsomossa. Musiikki siivittää hienosti tunnelmaa. Hienoa työtä ohjaajalta, näyttelijöiltä, muusikolta ja koko tiimiltä.

Kansallisteatterin pienen näyttämön lavastus:  muutama pylväs, kirjoitusnurkkaus ja vesiallas vievät ajatukset Venetsiaan, vähäeleisesti, mutta kuitenkin uskottavasti. Ylhäältä lattialle valuva hiekka on kuin jättimäinen tiimalasi, mittaa aikaa. Lavastuksesta vastannut Ville Toikka on onnistunut.

33710322276_a3c32611f3_k
Kuva Kansallisteatteri / Tuomo Manninen

Ohjaus Michael Baran

Lavastus ja pukusuunnittelu Ville Toikka

Ensi-ilta 5.4.2017

Kaisa

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *