Viikonloppu Pietarissa on kulttuuriretki vailla vertaa

Pietari on suuri, kaunis ja ruuhkainen. Jos haluat kaiken sujuvan hyvin, ota matkanjärjestäjä ja opas avuksesi. Toki se maksaa enemmän kuin omatoimimatkailu, mutta säästää hermoja, aikaa ja varmistaa, että voit keskittyä olennaiseen eli nauttimaan kulttuurista.

Olin viime viikonloppuna kolmen päivän Pietarin matkalla. Meitä oli 11 naisen ryhmä. Matkatoimisto oli järjestänyt kaiken toiveidemme mukaan. Olimme toivoneet vierailua museoihin, näyttelyihin ja pariin balettiin. Halusimme syödä ja nukkua hyvin.

E7

Toiveemme toteutettiin loistavasti, valittamista ei löytynyt mistään. Meillä oli käytössä pikkubussi kuljettajineen ja myös suomea puhuva venäläinen opas. Hän osoittautui aarteeksi, tiesi baletista kaiken tarvittavan kuorrutettuna parisuhdejuoruineen, samoin arkkitehtuurista ja taidehistoriasta. Oli myös mielenkiintoista kuulla paikallisten arjesta, mitä he ajattelevat maailmanmenosta jne.

E1

Maailman suurimmassa taidemuseossa, Eremitaasissa riittää katsottavaa kaikkialla, seinissä, katoissa ja lattioissa.

E2E17

Oli kätevää, kun mihinkään ei tarvinnut jonottaa, ei tarvinnut pähkäillä miten siirrymme paikasta toiseen räntäsateessa ja ruuhkassa. Saimme kattavan läpileikkauksen ruokatarjonnastakin. Pietarilaiset suosivat nyt gruusialaista, italialaista ja myös perinteistä venäläistä keittiötä. Sushipaikkoja on myös paljon ja osa niistä on kuulema ihan hyviäkin.

E12

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko on koristeltu kauttaaltaan pienillä mosaiikkilaatoilla.

E13

Ostokset jäivät aikataulunkin vuoksi vähiin. Hintataso keskustassa on suurin piirtein sama kuin meillä, mutta tarjonta on paljon monipuolisempaa. Kaupoissa myydään maailmanmerkkejä, kadulla mummot kauppasivat ananaksia ja villasukkia.

E4

Yusupovin palatsi on täynnä kauniita huonekaluja ja upeita yksityiskohtia. Kun maksaa hieman lisää, pääsee katsomaan myös yksityisiä tiloja, kuten herran omaa marmorikylpylää, rouvan koruhuonetta tai talon omaa teatteria. Me kuulimme siellä kvartetin esittämänä upean maakuntalaulun.

E6

Yusupovin palatsin portaikon pylvään koristelua.

E11

Marinskin uudempaa teatteria rakennettiin vuosia, mutta lopputulos on kaunis. Katto on korkealla, ilmavuutta ja valoa riittää.

E9E10

Me matkasimme Pietariin junalla, joka osoittautuikin varsin käteväksi. Rajamuodollisuudet hoituivat mutkattomasti. Paluumatkalla juttelin junassa omatoimimatkalla olleen pariskunnan kanssa. He olivat tuskastuneet, kun mikään ei ollut toiminut, joka paikkaan oli pitänyt jonottaa ja palvelu oli ollut niin ja näin. Tämän kuultuani olin vakuuttunut, että kun lähden uudelleen Pietariin, ostan järjestelyt valmiina.

E18

Toiveissa on matka lämpimämpään vuodenaikaan, jotta voisi kävellä kanavien varrella ja nähdä Kesäpalatsin suihkulähteet.

Sini

Lue lisää: Moderni Pietari karistaa ennakkoluulot ja tarjoaa elämyksen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *