Puhdasta pyykkiä 20 asteessa?

Lain mukaan uusissa pesukoneissa pitää olla 20-asteinen pesuohjelma. Puhdistuuko pyykki siinä lämpötilassa?

Taustaa

Kahdessatoista vuodessa pesukoneiden energiankulutus nousi 35 terawattitunnista 37,7 terawattituntiin, mutta vedenkulutus laski 2 213 miljoonasta kuutiometristä 2 051 miljoonaan kuutiometriin. Selvitysten mukaan lukemat pienenevät ekosuunnitteluvaatimuksilla, joista yksi on pesukoneiden 20-asteinen pesuohjelma.

Pyykinpesu vaatii mekaanista työtä, pesuainetta, lämpötilaa ja pesuaikaa – kaikki neljä osa-aluetta ovat yhtä tärkeitä. Jos jotain pesuympyrän sektoria pienennetään, toista osa-aluetta pitää kasvattaa. Tästä syystä ns. eko-ohjelmat ovat pitkiä, koska niiden pesulämpötila on yleensä alhaisempi kuin normiohjelmien.

Lämmin vesi irrottaa pestävästä pyykistä likaa ja rasvaa, koska se nopeuttaa kemiallista reaktiota.

pyykki, pyyhkeetHaastetta riittää

”Hyvä ja hygieeninen pesutulos ja pesuaineiden toimisuus matalassa lämpötilassa on haasteellinen. Toistaiseksi matalat pesulämpötilat ovat vaihtoehto muille menetelmille, esimerkiksi pyykin raikastamiselle tuulettamalla”, kiteyttää tutkija Tarja Marjomaa TTS:stä.

Yrittäkääpä pestä rasvaa pois käsistänne kylmällä vedellä. Eiväthän ne tassut siinä lämpötilassa puhdistu.

Esimerkiksi ihorasva ja voiteiden jämät eivät irtoa kuiduista alhaisessa lämpötilassa, vaan vaativat noin 60-asteista pesuvettä. Suurin osa nykyisistä pesuaineista ei ole suunniteltu tuollaisiin 20-asteisiin pesulämpötiloihin: ne eivät välttämättä edes liukene pesuveteen tai sitten kaikki ainesosat eivät toimi viileässä vedessä.

”Toistaiseksi pesuaineteollisuus joutuu käyttämään matalan lämpötilan pesuaineissa ns. bakteerintappajia. Ne aiheuttavat ongelmia herkkäihoisille ja mahdollisestei myös ympäristölle”, Tarja Marjomaa muistuttaa.

Vähitellen pyykki pinttyy

Jos pyykki pestään jatkuvasti alhaisessa lämpötilassa, vaatteet vähitellen pinttyvät ja harmaantuvat, koska niistä ei saada hikeä, rasvalikaa ja hankalia tahroja pois. Täysi koneellinen pyykkiä ja alhainen lämpötila voivat aiheuttaa sen, että pyykki on pesun jälkeen entistä likaisempaa.

”Vaate voi näyttää puhtaalta, mutta voi olla mikrobiologisesti likainen. Bakteerit lisääntyvät 20-40 -asteisessa lämpötilassa”, toteaa Marjomaa.

TTS:n testien mukaan pyykinpesukone voi kuluttaa matalassa pesuohjelmassa jopa kaksi kertaa enemmän vettä kuin perusohjelmassa! Jos ajatellaan ympäristöä, veden- ja sähkönkulutus ovat yhtä tärkeitä.

pyykki, pyyhkeet 2Milloin 20-asteinen toimii?

”Pesu 20 asteessa voi olla sopiva vaihtoehto tekstiilien raikastamiselle tuulettamalla tai irtolian puhdistamiselle harjaamalla. Päivittäin käytettävistä hikiliikunta- tai muista vastaavista vaatteista voi huljutella 20 asteen pesussa isoimmat liat pois, mutta kunnon pesua se ei korvaa. Ihorasvan ja hien puhdistumiseen tarvitaan korkeampia pesulämpötiloja. Teknisen vaatteen hikeä iholta siirtävä ominaisuus kärsii, jos likaa alkaa kerrostua kuituihin. Hankalien tahrojen ja pinttyneen lian poistamiseen ei kylmäpesusta ole. Suoraan ihoa vasten pidettäville alus- ja muille vaatteille 20-asteen pesua ei myöskään toistaiseksi suositella”, muistuttaa Tarja Marjomaa.

pyykki, liikuntavaatteetKaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *