Tätä ei kannata jättää väliin: Jukka Rintalan upea näyttely Didrichsenin museossa

Monet mieltävät muotitaiteilija Jukka Rintalan Linnan Juhla -pukujen suunnittelijana. Hän on kuitenkin paljon, paljon muuta. Monilahjakkuus.

Jukka Rintala sai yhteydenoton Didrichsenin museosta. Museo halusi Jukan näyttelyn. Siitä alkoi kuukausien suunnittelu ja töiden valitseminen.

jukka
Jukka Rintala signeerasi avajaisissa näyttelyjulkaisuja.
jukka mallit
Näyttelyn avajaisissa oli myös muotinäytös.

Näyttely on läpileikkaus monipuolisen Jukan työhistoriasta.  Mukana on 80-luvun mahtipontinen mekko, loistokkaita juhlapukuja, kodintekstiilejä, koruja, näytösvaatteita, teatteripuvustuksia ja maalauksia. Niistä näkee, miten monipuolinen Jukka on.

Ruusuinen yläosa.
Ruusuinen yläosa.

Pukuja katsoessa tajuaa niiden taidokkuuden: mistään ei ole tingitty – kaikki on huippua. Monet meistä tunnistaa varmaan esimerkiksi Leena Harkimon puvut. Entä muistatteko taitoluistelijaparin Susanna Rahkamon ja Petri Kokon kilpailuasut, ne puna-mustat, Karjalan marjat -henkiset? Nekin löytyvät näyttelystä.

jukka-harkimon-puvut
Jukka on suunnitellut Leena Harkimolle 11 pukua, joista kaksi on nähtävissä näytttelyssä. Muistatko tuon punaisen puvun, jonka laahukselle Hjallis astui Linnassa?
jukka puna-kulta -puku
Punaista ja kultaa taidokkaassa puvussa.
jukka musta-valkoinen
Graafista musta-valkoista.

Muistan, miten joskus vuosia sitten Jukka maalasi livenä pukua Svenska Teatternin lavalla My Fair Lady -musikaalissa. Ladyn Elizan pukuja on myös näyttelyssä.

jukka my fair ladu
Musikaalien vaatteet ovat näyttäviä.
jukka puku takaa
Puvun juju on takana.

Pukuja ihaillessa kannattaa katsoa yksityiskohtia tarkkaan. Samoin kurkkaa myös pukuja takaa. Sieltä voi löytyä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Lue myös töiden kohdalla olevat laput, niin huomaat, että monet puvut ovat Jukan omistamia. Hänellä on varsin mittava puvusto, josta hän lainaa asuja mm. esiintyville taiteilijoille.

jukka uosukainenjukka kukat

Alkuperäiset pukuluonnokset ovat kuin taulut. Samoin kannattaa tutkia vitriineissä olevia luonnoskirjoja ja katsoa alakerrassa diaesitys Jukasta.

jukka luonnoksia

Jukan viiva on tunnistettavissa. Siinä on samaan aikaan vahvuutta ja herkkyyttä. Sen lennokkuus on omaa luokkaansa. Seinillä on lukuisia Jukan maalauksia. Taidetta, joka sopii loistavasti taidemuseon seinälle.

jukka hopeamaalaus

 

jukka dramaattinen

Näyttelyä kiertäessä monta kertaa tunsin sykähdyksen ja ihastuksen, miten joku voi suunnitella jotain niin kaunista. Jukka saa naisen näyttämään Naiselta.

Jukka on valinnut museon kokoelmista teoksia, jotka rytmittävät hänen omia töitään.

Näyttelyjulkaisu ei ole mikä  tahansa esite, vaan se muistuttaa lähinnä muotilehteä, on iso ja paksu. Julkaisu maksaa 20 euroa ja on kyllä hintansa arvoinen.

Näyttelyn suojelijana on yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen. Näyttely jatkuu 27.8.2017 saakka. Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13 on yleistöopastukset. Didrichsenin museon osoite on Kuusilahdenkuja 1 Helsinki.

Olin näyttelyn avajaisissa, mutta juhannuspäivänä halusin mennä uudestaan katsomaan tämän, jotta pystyin katsomaan kaikkia yksityiskohtia tarkasti. Menimme museoon laivalla, joka lähti Kauppatorilta. Laiva menee museolle kesälauantaisin. Kiva lisä museoretkelle. Edestakainen laivamatka maksoi 10 euroa ja matka-aika oli 50 minuuttia / suunta. Lisätietoja ja aikataulut Didrichsenin museon sivulta.

jukka olohuone
Nauti museossa kahvit vaikka olohuoneen puolella ja nauti samalla Jukan töistä.

Tähän näyttelyyn kannattaa tutustua. Suosittelen!

jukka oma kuva
Jukan oma kuva

Kaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *