Älä leikittele ihollasi – käytä aurinkosuojaa

Nyt kun kesä on antanut odottaa itseään ja auringonpaiste on ollut vähissä, moni näkyy unohtaneen auringon vaarallisuuden. Auringossa paistatellaan huoletta ilman minkäänlaista suojaa!

au

Väärin! Juuri nyt aurinko on vahvimmillaan, iho ja silmät tarvitsevat kaiken mahdollisen suojan. Ultraviolettisäteilyn vaara piilee juuri siinä, ettei se näy eikä tunnu. Kun iho punoittaa tai palaa, käry on jo käynyt. Valitettavasti haitat näkyvät toden teolla vasta vuosikymmenien päästä pahimmillaan melanoomana.

Ehkä järkyttynein välinpitämättömyydestä olen etenkin ikäihmisten aurinkokeratoosin kanssa. Mitäpäs sitä suojaamaan, kun on jo läiskät kasvoilla, tuumi eräskin punanaama. Huh, juuri silloinhan niitä pitäisi suojata todella hyvin.

Käyttämättömyyttä perusteltiin myös sillä, että iho jää valkoiseksi. Ei jää, nykysuojat ovat notkeita ja imeytyvät hyvin. Kannattaa kokeilla.

Toinen outo piirre aurinkosuojauksessa on, että keskustellaan eri suoja-aineiden vaarallisuudesta. Mielestäni moinen hienosäätö on turhaa ajanhaaskausta. Paljon vaarallisempaa on jättää iho suojaamatta. Ihotautilääkärit suosittelevat käyttämään vähintään 15, monet 30  suojakerrointa. Esimerkiksi kookosöljyn suojakerroin 4, samoin ruskettuneen ihon. Tuo nelonen ei käytännössä ole mitään.

Suuri kertoimia ei kannata pelätä. Kertoimet on laskettu niin isolla käyttömäärällä, ettei kukaan meistä levitä suojaa niin  paljon kerrallaan eli ruokalusikallista kasvoille ja isoa kourallista vartalolle. Kun suojaa käytetään vähemmän, myös kerroin automaattisesti pienenee.

Itse käytän kasvoilla ja dekolteella aina 50-kertoimista suojaa, sillä saan herkästi pigmenttiläiskiä. Ja niitä kyllä tulee vahvasta suojasta huolimatta. Vartalosuojausta vaihtelen, mutta vesillä suosin vedenkestävää tuotetta, se pysyy vedenpärskeissä paremmin.

Muistakaa suojata myös silmät, nekin voivat palaa!

Sini

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *