Savonlinnan Oopperajuhlien maskeeraustiimi täynnä taikureita

Naiselon lukijoillekin tuttu Kaarina Kokkonen, jonka on MAKE UP FOR EVER Academy -maskeerauskoulun koulutusvastaava, on viidettä vuotta Savonlinnan Oopperajuhlien maskeeraustiimin esimies.

Kaarina Kokkonen johtaa viidettä vuotta Savonlinnan Ooperajuhlien maskeeraustiimiä.
Kaarina Kokkonen johtaa viidettä vuotta Savonlinnan Ooperajuhlien maskeeraustiimiä.

Ooppera- ja teatterimaailma on Kaarinalle ennestäänkin tuttu: hän on ollut mukana lukuisissa ooppera- ja teatteriproduktioissa. Kaarinaa, Kaakkua, oli kysytty lukuisia kertoja Oopperajuhlille kesätöihin. Aikaisemmin hän muiden työkiireidensä vuoksi oli joutunut kieltäytymään.

Ei saa mennä sormi suuhun

”Oopperajuhlat on haastavin paikka tehdä tätä työtä, koska paikkakunnalta ei ole saatavana tarvikkeita. Kaikki pitää tuoda Helsingistä. Vaikka maskeeraus- ja peruukkisuunnitelmat on tehty hyvissä ajoin ennen Savonlinnaan siirtymistä, ohjaajat usein haluavat muutoksia vielä harjoitusten edetessä. Siinä vaiheessa maskeeraajien ja kampaajien luovuus joutuu koetukselle varsinkin, kun teatteriperuukkeihin erikoistunut Kuokkanen Helsingissä sulkee joka vuosi ovensa juhannuksesta kesälomien ajaksi. Oopperajuhlien varastossa on noin 200 hyvää peruukkia, mutta aina nekään eivät pelasta tilannetta.

Tämän vuoden Kullervossa on kolmen miehen rymysakki. Yhdelle ohjaaja Kari Heiskanen halusi tupeen, jota heitellään rosvolta toiselle. Pohdimme kovin, miten saisimme tupeisiin lisää painoa, jotta heittely olisi riittävän näyttävää. Lopulta teippasimme peruukkiteipillä tupeenpohjaan euron kolikon”, nauraa Kaarina.

Linnan lämpimin paikka

Kaarina kertoo, että nykyisin maskeeraus- ja kampaushuone on rakennuksen lämpimin paikka. Joskus aikoinaan meikkitila oli homeessa. Sitten tiimin tilat olivat ponttoonien päälle rakennetussa tilassa.

Monta kertaa solistit ja kuorolaiset toteavat, että meikkiin on kiva tulla, kun nykyiset tilat ovat niin hyvät ja lämpimät.

Linnan takatilat ovat myös haastavat. Sieltä löytyvät mm. ”veriportaat”, näyttämölle menevät hyvin jyrkät portaat. Siinä pitää kulkijoiden olla tarkkana, etteivät kompuroi ja kaadu.

ooppera jyrkät portaat
Näitä portaita kulkiessa pitää olla tarkkana.

Kesätyö vailla vertaa

Kaarinan meikki- ja kampaustiimissä on kahdeksan henkilöä: neljä hoitaa solisteja ja neljä kuorolaisia.

”Tiimi on ihan mieletön”, Kaarina kehuu.

Kaikki tiimiläiset hankkivat ja maksavat itse asuntonsa Oopperajuhlien aikaan. Kaarina on löytänyt mieleisensä ihan läheltä linnaa. Näin kulkemisiin ei kulu paljon aikaa.

Kaarinan Oopperajuhla-työt alkoivat jo talvella erilaisilla palavereilla, ryhmän kokoamisella, maskeeraustavaroiden hankkimisella ja sponsorin hankinnalla, joka tänä kesänä on Jane Iredale. Yhteensä niihin meni pari viikkoa. Savonlinnaan hän muutti viikkoa ennen juhannusta.

Avajaisviikko on kaikkein hetkisin. Silloin kaikkina viikonpäivinä on aamu- ja iltaharjoitukset. Työt alkavat usein klo 8 ja päättyvät klo 23-24, välillä on vain pari, kolmen tunnin tauko.

”Jos tästä saatua korvausta laskisi tuntitaksaksi, saisi tulokseksi 3,25 euroa, josta tietysti vähennetään verot. Mutta emme ajattele niin. Tämän neljän, viiden viikon ajan elämme kuin kuplassa”, toteaa Kaakku.

Taiteilijaelämää

Tuotteiden saatavuusongelmien lisäksi oman haasteensa aiheuttavat joskus myös eri kulttuureista tulevat solistit, ohjaajat ja heidän temperamenttinsa. Kaarinan kielitaito (sujuvasti neljää kieltä) auttaa monissa tilanteissa.

”Jotkut ohjaajat eivät vain ymmärrä, että tavaraa ei ole saatavana pikaisella aikataululla. Joskus jollekin laulajattarelle on pitänyt olla kovana, että tilanne on saatu hallintaan”, kertoilee Kaarina.

Oopperajuhlien taika

ooppera

Olavinlinnassa ja Oopperajuhlilla on ihan oma taikansa.

”Esiintyjille ja muulle henkilökunnalle on oma kioski takalaiturilla. Linnasta kuuluu musiikki ja osa esiintyjistä on rooliasuissaan kioskilla. Siinä on jotain mieletöntä”, Kaarina kuvailee.

Kaisa

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *