Punkaharju on käymisen arvoinen paikka

Yhdistin Savonlinnan visiittiin piipahduksen Punkaharjulla. Onneksi. Jääkauden muokkaaman luonnonsuojelualueen maisemat ja luonto ovat upeita ja nappaavat pikavisiitilläkin omakseen. 

Ensimmäinen kohteemme oli Taidekartano Johanna Oras. Olen aina mieltänyt taiteilijan Nizzaan tai eteläiseen Länsi-Suomeen. Yllätyinkin, että hänellä on Punkaharjulla taidekartano ja ateljee.

Tänä kesänä taidemaalari viettää 25-vuotistaiteilijajuhlavuottaan ja osallistuu Suomi 100 -hankkeeseen. Taidekartanossa on esillä 45 Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi maalattua teosta. Kokonaisuuden nimi on Sivellin, joka soi Suomelle. Näyttely kiertää vuoden aikana myös muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

punka7Johanna ja Reijo Oras ottavat itse vieraat vastaan ja kertovat teoksista.

Piipahda myös viereisessä rakennuksessa eli Johannan ateljeessa. Viihtyisän näköinen tila, jonne olisin mieluusti jäänyt hengailemaan.

Mutta matka jatkui Lustolle, joka on kivenheiton päässä Taidekartanosta.  Lusto eli Suomen Metsämuseo on metsäkulttuuriin erikoistunut museo.

punka13

Perusnäyttelyiden lisäksi esillä on kiinnostavia erikoisnäyttelyitä, kuten Ilona Rista – Puutaiteen uudistaja tai tauluja ja pienoisveistoksia UPM:n kokoelmasta.

Virkatut moottorisahat -näyttely koostuu taiteilija-muotoilija Sanna Vatasen alkuperäisten moottorisahojen mallin mukaan virkatuista moottorisahoista. Osaa niistä saa kokeilla ja koskea. Käydessäni pari pikku poikaa hääräsi  sahojen kanssa tosi innokkaasti.

Lustolta suuntasin majapaikkaani eli Hotelli Punkaharjuun. Vuonna 1842 muodostetun kruununpuiston kahdesta metsävartijan mökistä vuosien varrella Suomen vanhimmaksi Valtionhotelliksi kehittynyt kokonaisuus on muuttunut viime vuonna Saimi ja Thomas Hoyerin omistuksessa upeaksi Hotelli Punkaharjuksi.

punka4

Sveitsiläistyylinen, koristeellinen rakennus on laajentunut vuosien varrella. Kiinteistö on remontoitu hyvällä maulla vuosikymmeniä ja ympäristöä kunnioittaen.

Pidin hotellista ja sen fiiliksestä. Palvelu oli mutkatonta ja innostunutta. Ympäröivä luonto on todella rauhoittava, malta nauttia siitä.

Hotellin sisustus on tyylikäs. Pienet yksityiskohdat yllättävät mukavasti. Taustalla soi, kun tarkkaan kuuntelee, vanha suomalainen iskelmämusiikki.

 

Rauhoittumiselle on sisustettu viihtyisiä tiloja niin ulkosalla kuin sisällä. Kyllä näissä tiloissa kelpaa Putinin ja Niinistön keskustella maailman asioista.

Ravintolassa tarjotaan lähialueiden ja -tuottajien ruokaa. Hyviä olivat. Maista myös aamiaispöydän siemenpuuroa. Paras puuro tänä vuonna!

Jos et malta yöpyä, ravintolaan voi poiketa muutenkin. Buffet-lounas näytti olevan kovin suosittu, hinta 26 euroa.

Suosittelen kuitenkin yöpymään, sillä alueen hiljaisuus lumoaa. Ainakin minä nukuin hyvin, osaksi myös erittäin hyvän sängyn ansiosta!

Majoitusvaihtoehtoja on kolme: järven rannalla oleva Metsähuone, vielä saneeraamaton Keisarinnan talo eli Punkasyrjä ja varsinainen hotelli, hintahaarukka 100-280 e/2 hh. Aamiaisen sisältävät hinnat vaihtelevat sesongin mukaan.

Punkaharju on 25 kilometrin päässä Savonlinnasta ja 120 km Lappeenrannasta. Kaunis harjuja halkova tie on kokemisen arvoinen. Savonlinnasta pääsee Punkaharjulle myös höyrylaivalla. Höyrylaivaristeily Punkaharjulta Savonlinnaan kuuluu olevan presidenttienkin ohjelmassa.

Sini

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *