Näin pidät pienen olutmaistelun

Mä en juo kaljaa – tyyppivastaus, kun kysyn etenkin naisilta, ottaisitko oluen. Kun huomautan, että puhun oluesta, en kaljasta, vastaus on ”ihan sama”. Mielikuva on jäänne ajoilta, jolloin alaikäisenä kitattiin olutta humala mielessä. 

Pidän hyvästä oluesta, mutta en kittaa sitä. Maistelen mielelläni uutuuksia. Niinpä pidimme mökillä pienen olutmaistelun, kun saimme tuliaisiksi neljä olutpulloa. Ne oli valittu saajalleen etiketin mukaan, mutta vastasiko olut etiketin lupausta?

olut1

Koska mökillä ei pienten tilojen vuoksi ole erillisiä olutlaseja, käytimme viinilaseja. Huuhtaisimme ne välillä vedellä puhtaaksi. Välijuomaksi nautimme vettä.

Arvioimme kustakin oluesta viittä asiaa: tuoksu, vaahto, väri, suutuntuma ja maku. Pisteskaalaksi päätimme 1-5, vitonen on paras.

Hupakko, helpoksi humaloitu, suodattamaton pintahiivaolut, vesi, ohramallas, humala ja hiiva, 4,6 %, Pihamaan Panimo.

Kommentteja: Karamellimaisen makea tuoksu, tiivis, oppikirjamainen  vaahto, joka pysyy, kirkas oljenvärinen, kirpeän tasapainoinen, makeahko suutuntuma, nopealiikkeinen, maku livahtaa suusta, tallimainen maku.

Äkäisen eukon hieno lagerolut on vaalea ja miedosti  humaloitu täysmallasolut, jossa on vettä, ohramallasta, humalaa ja hiivaa, alkoholia 4,1 %, Honkavuoren Panimo.

Kommentteja: Humala nousee esiin, heikko vaahto, vaalean hunajainen, samea väri, maku leviää ja täyttää suun, maku loppuu kesken.

Mies, lupaa kuohua kuin tanssivan miehen veri, sisältää vettä, ohra- ja ruismallasta, humalaa ja hiivaa, 4,5 %, Mallaskuun Panimo.

Kommentteja: Tsekkioluen väri, hienon makea tuoksu, tallimainen tuoksu kuten saisonissa, pienet kuplat katoavat pian, katkerantäyteläinen maku, perushyvä olut!

Rölssi, kesäinen ale, vettä, luomuohramallas, luomuvehnämallas, luomuhumala, luomurosmariini, hiiva, Mathildedalin kyläpanimo ja Rekolan Panimo.

Kommentteja: Raikas, yrttinen, sitruunainen tuoksu, vaahtoa on, onko tämä olutta?, vehnäolutmaisen kirpeä, on luonnetta, tämä olisi hyvä aloitusolut, jos ei ole koskaan tykännyt oluista.

Tältä raadilta eniten pisteitä sai Mies, hyvänä kakkosena tuli Hupakko.

Oluet ostettiin Heila Lähitorin olutnurkkauksesta Heinolasta.

Oli kiinnostavaa huomata, kuinka erilailla maistamme saman juoman tai näemme sen värin. Joistakin asioista jopa kiisteltiin. Kivaa kuitenkin oli.

Tätä on helppo kokeilla missä vain. Miten on, juotko olutta vai kittaatko kaljaa?

Sini

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *