Aki Choklat, suomalainen maailmankansalainen

Kenkäsuunnittelija Aki Choklat muutti Suomesta noin 20 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on elänyt mm. Iso-Britanniassa, Italiassa ja USAssa. Tällä hetkellä hän vetää The College for Creative Studies Detroit -osastoa.

aki

Jyväskylässä syntynyt Aki on vuosien aikana ehtinyt paljon: oman kenkämalliston lisäksi hän on opettanut, kirjoittanut kirjoja ja suunnitellut muille. Eikä vauhti näytä hiljenevän. Nykyisin hän vaikuttaa Detroitissa, jossa Aki loi tyhjästä autoteollisuudesta tutun Detroitin The College for Creative Studiesin. Lisäksi Akin tekemä Menswear Trends -kirja ilmestyy ensi vuoden alussa.

Mitä eroavaisuuksia on eri maiden työelämässä?

”USAssa elämä on työtä, työtä ja työtä. Siellä työhön suhtaudutaan vakavasti ja työntekijät tekevät paljon ylityötä. Briteissä työntekijät lähtevät perjantaisin pubiin klo 14 eivätkä enää palaa töihin. Portugalissa ollessani johto ja suunnittelijat tulivat lauantaiaamulla töihin.”

Miltä Suomi näyttää nykyisin verrattuna siihen aikaan, kun lähdit Suomesta?

”Suomi on muuttunut mielettömästi parin viime vuoden aikana. Suomi on nyt kansainvälisempi, ulkonäköön kiinnitetään enemmän huomiota, kielitaito on parantunut ja tänne on tullut pieniä indie-putiikkeja.”

Millaista on olla vetämässä Detroitin oppilaitoksen nahka-alan osastoa?

”Oli iso kunnia, että pääsin toteuttamaan tällaista isoa projektia. Sain vapaat kädet. Minulla oli vain jättitila, joka piti täyttää, tilata koneita jne. Etsin kouluun hyvät opettajat ja muut työntekijät. Siinä oli tiettyjä haasteita. On kiva olla luomassa Detroitiin uutta kulttuuria. Siellä toivotaan, että autoteollisuuden hiipuessa tulevaisuudessa kaupunki tunnettaisi nahka-alasta. Oppilaitoksessa on 1402 opiskelijaa, joista noin 30 on minun osastollani. Opiskelu kestää neljä vuotta ja maksaa yli 42.000 dollaria/vuosi. Saamme lahjoittajilta rahaa, jotta voimme antaa stipendejä vähävaraisille opiskelijoille. Opiskelijat tekevät kaiken, esimerkiksi kengät, alusta alkaen. Ensimmäisenä vuonna jokainen opiskelija tekee tennarit ja shopparilaukun.”

Millaiset ovat hyvät korkokengät?

”Korkokengät, jotka eivät satu, tulee aina tehdä hyvin. Silloin mittasuhteet ja kaavoitus ovat tärkeitä. Tärkeää on, että painopiste jakaantuu oikein.”

Mihin suuntaan kenkätrendit menevät?

”Kenkien trendit muuttuvat hitaasti verrattuna vaatteisiin. Voin taata, että ne seikat, jotka nyt ovat muotia, eivät ole muotia viiden vuoden kuluttua. Jättipohjat ja slipperit on korvattu muilla muoti-ilmiöillä. Muoti muuttuu aaltomaisesti.”

Mistä haet innoitusta?

”Kirjoista, taiteesta ja ympäristöstä. Luen esimerkiksi italialaista Domus-lehteä, joka keskittyy arkkitehtuuriin. Lisäksi kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, muistikirjamainen Casa Vogue on tärkeä julkaisu. Pidän museoiden inspiroivasta ilmapiiristä. Isäni oli taiteilija, ja olen elänyt lapsuuden studiossa. Ehkä se on vaikuttanut siihen, että taide on minulle tärkeää. Sillä on parantava vaikutus.”

Mikä on haaveesi?

”Pitää olla varovainen, mitä toivon, sillä yleensä toiveeni ovat toteutuneet. Olen kiinnostunut elokuvista. Haluaisin suunnitella jonkin elokuvan puvustuksen.”

Kaisa

 

 

Kommentit (2)
  1. Enpä hänen popoja osta….

    1. Helena choklat
      16.9.2017, 20:33

      Mikset,ajatella……

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *