Elämyksiä Viulunsoittajan tahdissa

Tuttu melodia täyttää Minna-katsomon. Jo siinä vaiheessa ihoni on kananlihalla, vaikka esirippukaan ei ole vielä noussut. Kuopion kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaali on alkamassa.

Joseph Steinin kirjoittama Viulunsoittajan tarina sijoittuu 1900-luvun alun Ukrainaan, kuviteltuun Anatevka-kylään ja sen juutalaiseen yhteisöön. Juoni kietoutuu maitomies Tevjen, hänen vaimonsa Golden ja viiden tyttären ympärille.

Viulunsoittaja_020

Vaikka tarina on kirjoitettu kymmeniä vuosia sitten, teema on jälleen ajankohtainen: kyläyhteisön pitää lähteä pois tutuilta seuduilta, pakolaiseksi, kuka minnekin, eri puolille maailmaa. Syy häätöön on Venäjällä noussut levottomuus ja siitä johtuvat puhdistukset.

Lisämausteensa tarinaan antavat naisen asema, voivatko tyttäret valita mieleisen puolison vai valitsevatko vanhemmat puhemiehen suosituksesta ”sopivan” miehen.

Kuopion Viulunsoittajan miehitys on huippuluokkaa. Tevjenä nähdään Kai Hyttinen, jonka monet yhdistävät vain iskelmiin. Kuju Hyttinen on loistava Tevje, sopivan joviaali, komeaääninen – ja hyvä eläytymään.

351

Goldena nähdään Lina Patrikainen, joka minulle oli ennestään tuntematon. Ensin nähdessäni hänet lavalla epäilin hänen olemuksensa sopimista Golden rooliin, onhan Golden olemus yleensä täyteläinen, ehkä vähän ”vanhempi”. Kun hän aloitti soololaulun, epäilys häipyi. Lina Patrikaisen hieno, vahva ääni on valloittava, täynnä varmuutta ja syvyyttä. Tämän jälkeen seuraan hänen uraansa innolla.

Tevjen ja Golden vanhemmat tyttäret, Johanna Kuuva, Jenny Liedkind ja Anna Kuusama, ovat herttaisia, mutta päättäväisiä – ja se välittyi myös katsomoon.

Vielä haluan nostaa esiin puhemies Jenten roolin tehneen Riina Björkbackan, Seija Pitkäsen majatalon emäntä Zeldan ja Mikko Rantanivan räätäli Motel Kamzoilin  suoritukset. Katseet ja äänenpainot ovat mestariluokkaa.

Musikaali on täynnä hienoja lauluja, jotka jäävät soimaan päähän.

Musikaalin on säveltänyt Jerry Bock. Vaikka joku ei olisi nähnyt koskaan Viulunsoittajaa, hän on varmaan kuullut ainakin Nousee päivä, laskee päivä -laulun. Koko musikaali on täynnä mukaansatempaavaa musiikkia. Laulut jäävät soimaan päässä. Tosin olen nähnyt Viulunsoittajan ehkä 10 kertaa, joten osaan laulut vaikka ulkoa.

Musiikista vastaa Kuopion kaupunginorkesteri – eikä mikään pieni pumppu, vaan 23-miehinen orkesteri, joka takaa musiikkinautinnon.

Jorma Uotinen, tuo tanssivelho, on tehnyt hienon koreografin. Monta kertaa ihmettelin, miten taitavia tanssijoita esitykseen oli palkattu. Ja se pullotanssi on huikea.

474

Kolmituntinen esitys on todellinen elämys, nautintoa monille aisteille. Ei ole ihme, että syksyn esityksistä on myyty jo 98,2 %! Kevään näytäntöjen myynti on juuri alkanut.

Vaikka et asuisikaan Pohjois-Savossa, lähde Kuopioon retkelle ja mene katsomaan Viulunsoittaja. Vahva suositus tälle esitykselle!

Kaisa

Kuvat Kuopion kaupunginteatteri, kuvaaja Sami Tirkkonen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *