Sateiset kadut ovat liukkaita – ovathan kengänpohjasi kunnossa?

Pimeys, sade, märkä kadunpinta ja sillä lojuvat märät lehdet nostavat niskakarvani pystyyn. Pelkään liukastumista. Enkä aiheetta, meinasin jo yhden kuperkeikan tehdä keskellä Helsinkiä, sateisella kivikadulla.

Vaikka kävelen ehkä ylivarovaisesti, kaikkea ei osaa ennakoida. Mutta ainakin kengät ja etenkin niiden pohjat kannattaa laittaa kuntoon. Kengät joilla liukastelin, olivat alkuperäiskunnossa. Ja se on huono asia.

ke3
Vasemmalla alkuperäinen kantalappu, sileähän se on. Oikealla kantalappu poistettu ja uutta mallataan. Myös pohjaan tulee uutta.

Alkuperäiset kantalaput ovat yleensä kovaa ja taipumatonta muovia. Se on liukasta kuin jää ja kuluu nopeasti. Suutari antoi kullanarvoisen vinkin: Kantalaput kannattaa vaihdattaa heti ennen kuin ottaa kengät edes käyttöön. Myös itse pohja on hyvä tarkastaa. Yritin tingata, mistä näen ostovaiheessa onko pohja liukas vai ei. Vastaus oli – et mistään!

Suutareilla on yleensä hyvä valikoima erilaisia pohjamateriaaleja. Ne ovat kumiseosta ja pinnassa on uurteita, jotta jonkinlaista kitkaakin syntyy. Oli todella hankala yrittää itse valita parhaita. Luotin asiantuntijaan.

pohjaUusissa pohjissa ja korkolapuissa on nyt pitoa ja kitkaa märälläkin kadulla.

Kaapistani löytyi monet kengät, joilla olen huoletta sipsutellut ennen. Osan olen jo käyttänyt suutarilla. Selkeästi kesäkenkiin laitettiin hyvin pitävä pienempikuvioinen pohja.

pohjat2Saapikkaiden korkoihin laitettiin järeämpää kuviota.

Olen nyt kierrellyt ahkerasti kenkäkaupoissa. Kova urakka on edessä.  Jos pohja on hyvä, korko tai lesti on väärä. Luvattoman huonon näköisiä pohjia nykykengissä on. Hyvällä pohjavalinnalla myös säästää selvää rahaa. Pohjien ja korkolappujen vaihto maksoi pääkaupunkiseudulla 40-45 euroa. Ei kovin halpaa lystiä, mutta halvempaa, kuin luiden tai nivelten korjaaminen.

Sini

Kommentit (2)
  1. Sini, pysytään pystyssä! Kiitos hyvästä aiheesta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *