Käsi sydämelle: Liikutko sopivasti?

Nyt niin trendikkäässä Crossfitissä sanotaan, että erikoistuminen on hyönteisten hommaa. Sloganilla perustellaan sitä, että Crossfit-treeneissä joutuu treenaamaan todella monia ominaisuuksia: voimaa, nopeutta, kestävyyttä, ketteryyttä, liikehallintaa ja liikkuvuutta. Erikoistuminen on tosiaan hyönteisten alaa, sillä ihminen on liikkujana monipuolinen. Ihmiskeho pystyy venymään uskomattomiin fyysisiin suorituksiin valtavan erilaisia ominaisuuksia käyttäen.

anna takala
Anna Takala pohtii liikuntaa ja sen sopivaa määrää.

Se, mihin ihmiskehoa ei taatusti ole luotu, on pitkään jatkuva yhtämittainen istuminen. Kun istumme aamulla autossa tai bussissa, päivällä työpaikalla, iltapäivällä taas kulkuneuvossa ja illalla sohvalla, kroppa kärsii. Nivelten liikeradat supistuvat, lihakset heikkenevät, sydän ei jaksa pumpata tehokkaasti, happi kiertää veressä huonosti. Väsyttää, kolottaa, jumittaa ja särkee.

Jotta kroppa voisi hyvin, pitää tähdätä siihen monipuolisuuteen, johon meidät on luotu. Jos päivät kuluvat enimmäkseen istuma-asennossa, illalla tätä pitäisi kompensoida pysymällä jaloillaan, liikuttamalla kehoa, haastamalla kroppaa tekemään kaikkea sellaista, jota se ei ole päivän mittaan saanut tehdä. Hengästymään, hikoilemaan, haastamaan kehoa liikkeelle, mutta myös venymään, vahvistumaan ja rauhoittumaan. Monipuolisesti kehoaan käyttävä ihminen voi paremmin.

Tarvitsetko treeniä vai lepoa?

Nykymaailmassa kaikenlaiset asiat näyttävät polarisoituvan. Osa meistä syö äärimmäisen terveellisesti, osa mitä vaan. Osa tekee hulluna töitä, toiset eivät lainkaan. Sama koskee liikkumista.Valtava joukko elää täysin passiivista elämää, kun taas toiset treenaavat jatkuvasti kovalla teholla. Kovaa treenaavat ovat usein myös niitä, joilla on vaativa työ ja paljon yksityiselämän velvollisuuksia. Sama porukka päätyy vuosikausiksi tinkimään yöunista, koska aika ei muuten vain tunnu riittävän kaikkeen.

Siinä, missä passiiviset ihmiset tarvitsisivat lisää liikettä voidakseen paremmin, himotreenaajat tarvitsisivat lepoa. Kroppa ei tiedä, minkälaisesta lähteestä stressi on peräisin, vaan sille hektinen työ, perhe-elämän vaatimukset, arjen tiukka aikataulutus, kova treeni ja liian vähäinen unen määrä ovat samanarvoisia tekijöitä, jotka kaikki vievät kohti ylikuormitusta.

Siis käsi sydämelle: kumpaan joukkoon kuulut? Siihen, joka hyötyisi liikunnan lisäämisestä vai siihen, jonka pitäisi rajoittaa kuormitusta? Latautuisivatko sinun akkusi parhaiten, jos pistäisit itsesi liikkeelle niin, että hengästyisit, hikoilisit ja kurottaisit mukavuusalueen ulkopuolelle? Vai oletko sittenkin niitä, joiden olisi parempi vaikka vähän väkisin hidastaa tahtia, pysähtyä tarkkailemaan, hengittää rauhassa ja vain kuunnella?

Tiedät kyllä vastauksen.

Anna Takala

kirjoittaja on projektikoordinaattori Suomen Voimisteluliitossa sekä ryhmäliikunnan ohjaaja ja personal trainer

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *