Kaksi laivan joulubuffaa maistelussa

Enpä edes muistanut, milloin olisin syönyt jouluruokaa laivalla, saati laivan buffetissa. Koska mielikuvani siitä on antiikkisilta ajoilta, piipahdin päivittämässä tietojani kahden eri laivayhtiön laivoilla.

Pohjolan makujen juhla on Viking Linen joulumenun teema.  Joulupöydän on tänä vuonna suunnitellut Ruotsin kokkimaajoukkue yhdessä laivayhtiön omien keittiömestareiden kanssa. Hyvin ovatkin suunnitelleet ja toteuttaneet, sillä tarjolla on monia uudenlaisia makuyhdistelmiä kauniisti esillepantuna. Ruuat veivät melkein kielen mennessään.

jb15 (2)

Menun esitteli kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson.

Kinkku pitää edelleen pintansa, mutta myös ihanan makuisia kasvisruokia oli yllin kyllin. Itse innostuin kalaruuista, etenkin taivaallisen makuisesta Janssonin kiusauksesta, graavikaloista sekä tyrnillä, piparjuurella ja akvaviitillä maustetuista silleistä.

Vihanneksissa oli aavistuksen aasialaista makumaailmaa, mikä oli piristävän raikasta jouluruokien kanssa. Tähän mennessä paras lipeäkala kastikkeineen löytyi tästä pöydästä. Vaikka kuinka etsin, en löytänyt menusta moitteensijaa.

Pohjolan makujen juhla  -menu on tarjolla Ruotsiin puksuttavilla punaisilla laivoilla 23.12. 2017 saakka.

jb19 (2)
Vielä uloskäynnin yhteydessä on viimeinen houkutus, karkki- ja piparibaari jota en yksinkertaisesti pystynyt ohittamaan.

Eckerö Linen joulumenua pääsin maistelemaan infossa, jossa esiteltiin huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlmanin vetämää Makuja Merellä -ruoka-akatemiaa. Sen tarkoituksena on kehittää laivan henkilökunnan osaamista, nostaa suomalaisia raaka-aineita esille ja tuoda uusia makuelämyksiä matkustajille. Kannattaa piipahtaa myös kuuntelemaan ruoka-akatemian luentoja laivalla, sillä tarjolla on muun muassa tietoa suomalaisesta ruokakulttuurista ja ihan käytännön neuvoja ruuanlaittoon.

jb10 (2)

Meidän reissulla vierailijana oli kokki Pipsa Hurmerinta, joka antoi vinkkejä jouluruokiin ja jutusteli perheensä joulunviettotavoista. Pikkujoulun illanistujaisiin hän vinkkasi tekemään runsaan leikkele-  tai juustolautasen, josta jokainen voi napsia mielensä ja nälkänsä mukaan syötävää.

Yllättävin vinkki oli tarjota kuohuvan kyytipojaksi sipsejä ja mätiä vaikkapa alkudrinkiksi. Vielä en ole ehtinyt kokeilla, mutta aion kyllä. Aaton ruokaähkyyn Pipsan perheessä on keksitty jakaa eri ruokalajit pitkin päivää syötäväksi. Heillä syödään kalaruuat lounaalla, lihat ja laatikot illalla. Sitä minäkin ajattelin jouluna kokeilla.

100-vuotiaan Suomen kunniaksi m/s Finlandialla on katettu erikoispöytä, jossa kylmien kalojen, sillien, laatikoiden ja kinkun lisäksi on monenlaisia juhlaruokia. En tiennytkään, että Eckerö Linella suositaan lähiruokaa ja noin 80 prosenttia ruuista valmistetaan itse laivalla. Sitä arvostan.

Jälkiruuaksi oli tarjolla juustoja ja makeita herkkuja.

jb11 (2)

Testailimme myös laivalla myytäviä samppanjoita laivayhtiön viiniasiantuntija Niko Mattilan johdolla. Sampanjat ovat varsin edullisia verrattuna maahintoihin, joten ei ole ihme, että esimerkiksi viime kesänä myytiin sampanjaa 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä. Oma suosikkini oli hieman mineraalinen Diebolt-vallois Blanc de Blancs Prestige Brut, jota saa vain laivalta. Sitä on tuossa vajaimmassa lasissa.

Vinkki: Eckerö Line m/s Finlandialla on uusi olohuonemainen Captain’s Lounge, johon mahtuu noin 15 hengen seurue. Tilan voi varata pikkujouluihin, synttäreille jne.

Sini

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *