Joulupöydät notkuvat jo – testivuorossa Kalastajatorpan joululounas

Perheen, suvun tai kaveriporukan yhteinen joululounas ravintolassa on mainio tapa kokoontua joulutunnelmiin etenkin jos porukka itse juhla-aikaan katoaa eri puolille maailmaa. Perinteisiä joulupöytiä ja -lounaita on tarjolla ainakin isommissa ravintoloissa ja myös laivoilla.

Suomalaisia kaloja, klassisia jouluruokia, vegevaihtoehtoja, maukkaita jälkiruokia – ja paljon muuta on tarjolla Kalastajatorpan pyöreän salin joululounaalla, jonka kävimme maistelemassa. Sen jälkeen ei ainakaan jää nälkä. Nälkään ei tarvinnut jäädä myöskään laivojen joulupöydissä, joista kerroimme täällä.

Joulupöydän antimissa oli valinnanvaraa. Tässä vain kalat, laatikot ja lihat. Lämpimät, vege ja jälkiruuat olivat toisissa pöydissä.
Joulupöydän antimissa oli valinnanvaraa. Tässä vain kalat, laatikot ja lihat. Lämpimät, vege ja jälkiruuat olivat toisissa pöydissä.

Nautiskelimme klassisia jouluruokia, mutta myös uudempia tulokkaita. Noutopöytä tai oikeastaan -pöydät olivat lievästi sanottuna runsaat. Vaihtoehtoja oli kyllä jokaiseen makuun ja mahdollisiin ruokarajoitteisiin sopivia. Tämän joulun uutuus on vegejoulupöytä. Tosin tilastojen mukaan 1 prosentti suomalaisista on vegaaneja, mutta voivathan muutkin nauttia näitä ruokia.

Vegepöydän salaatit olivat kevyen raikkaita ja niistä löytyi kivoja makuja. Sini piti etenkin taateli-aprikoosi- ja myskikurpista-granaattiomena -salaateista. Lämmin vegeruoka tarjoillaan pöytiin, muuten syötävät ovat noutopöydässä.

Sinin ehdoton herkku oli vegepöydän kylmäsavustettu porkkana.
Sinin ehdoton herkku oli vegepöydän kylmäsavustettu porkkana.

Joulupöydän antimista voisi nostaa vaikka kuinka monta herkullista ruokaa. Kaisa yllättyi kaikkein eniten porkkanalaatikosta (!). Hän tavallisesti jättää kaikki joululaatikot koskematta. ”En edes pysty sanomaan, miksi kuitenkin otin Kalastajatorpan porkkanalaatikkoa, vaikka tarjolla oli paljon muutakin houkuttelevaa. Ja täytyy sanoa: onneksi otin. Laatikko oli samettisen pehmeää, ei lainkaan kuivaa – ja se maku. Se oli ihana.” Koska me molemmat ihastuimme laatikon makuun, tiedustelimme hovimestarilta, mikä oli se ”salainen” mauste, joka antoi ruokaan sen kivan maun. Ja paljastuihan se. Se oli kuivattu inkivääri. Ihan täydellistä!

Jouluiset laatikot kuuluivat itseoikeutettuina joulupöydän antimiin.
Jouluiset laatikot kuuluivat itseoikeutettuina joulupöydän antimiin.

Muita Kaisan suosikkeja olivat mm. silli à la Russe, siian mäti, fenkoligraavattu lohi maalaissinappikastikkeen kera, hirvenlihahyytelö piparjuuren kanssa, kylmäsavulohivoileipäkakku ja sitruunaricotta ja grillattu poronpaisti. Jälkiruuista molemmat miellyimme ranskalaiseen joulukakkuun ja karpalolla maustettuun kakkuun, jotka eivät olleet liian makeita, vaan raikkaita ja jopa tietyllä tavalla ”keveitä”.

Oli mielenkiintoista nähdä, että lauantaina salissa oli useita pöytäseurueita, joissa oli eri-ikäisiä syöjiä (sukuperinne?). Juttelimme hovimestarin kanssa. Hän kertoi, että nämä lauantaiset kattaukset ovat saaneet hyvän vastaanoton, vaikka Torpan joulukattaukset ovat olleetkin perinteisesti maanantaista perjantaihin.

Nuorimmille on keksitty kivaa puuhaa ravintolan aulaan. Tosin mekin olisimme saaneet osallistua siihen eli pipareiden koristeluun.

kt (2)

Kovin on koristelutyyli muuttunut sitten meidän lapsuuden, vai mitä sanotte näistä pipareista. Olisi tehnyt mieli maistaa.

Kalastajatorpan joululounasta tarjoillaan 21.12.2017 saakka klo 11.30-15.00 ja lauantaina 16.12.2016 klo 12.00-16.00. Joulupöydän hinta on 65 euroa / henkilö. Hintava, mutta sen väärti, tarjoilu on laatuluokkaa, samoin klassinen, perinteikäs tunnelma.

Sini ja Kaisa

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *