Vielä löytyy kotimaisia vaatteita!

Aikaisemmat valmistusmaa–  ja halpamaapostaukset innosti lukijoita kyselemään kotimaisista vaatevalmistajista. Laitoin Facebookin Naisyrittäjät sivulle kyselyn ja sain vuorokaudessa yli 100 vastausta, joista poimin Naiselon lukijoille koosteen. Nämä valmistajat ovat ilmoittaneet  ompelevansa vaatteet Suomessa.

Valitettavasti Suomesta on kadonnut paljon vaateosaamista ulkoistusten vuoksi. Tällä hetkellä meillä tehdään ennen kaikkea trikoovaatteita niin lapsille kuin naisillekin. Yllättävän vähän löytyy tarjontaa miehille.

Tämä lista ei ole täydellinen. Olen poiminut tähän sellaisia valmistajia, joilla on nettikauppa tai sen lisäksi jälleenmyyjiä (pelkkää ateljeetyötä tekevät jätin pois) ja joiden tuotteet ovat sellaisia, jotka palvelee kohderyhmäämme (45+ -ikäiset).

AR by Anna Ruohonen (annaruohonen.com): Kaj Franck -muotoilupalkinnolla palkittu Anna Ruohosen valmisvaatemallistosta löytyy klassisia ja laadukkaita neulosvaatteita (lue lisää aikaisemmasta postauksesta).

anna r myymäläAurora Collection (relevations.fi): juhla- ja hääpukuja laatutietoisille naisille

Balmuir (balmuir.com): ponchot ja keepit ommellaan Oulussa

By Marja (bymarja.com): tyylikkäitä, laadukkaita ja ajattomia naistenvaatteita arkeen ja vaativaankin juhlaan; kaupat Lahdessa ja Helsingissä

Camilla Mikama Vestiarium (vestiarium.net): Nykyaikaisia, mutta tietyllä tavalla ajattomia, laadukkaita vaatteita naisille, arkeen ja juhlaan. Neuleet tehdään Suomessa

kotimainen-mikama
Camilla Mikaman suunnittelemat neuleet tehdään Suomessa. Kuva Elina Simonen.

 

Cocoon (cocoonhouse.fi) linjakkaita, graafisia ja rentoja vaatteita eri vartalotyypeille; verkkokaupan lisäksi muutama jälleenmyyjä

DamaDesign (damadesign.fi): aikuisille naisille ajattomia vaatteita, luonnonmateriaalit, kauppa Turussa

Excuse My BonBon (excusemybonbon.com): mekkoja, tunikoita, keeppejä jne. kurvikkaille naisille, naisellisia vaatteita, koot 40-54

Green House Wear (greenhousewear.fi): pitkille naisille mm. takkeja, housuja, mekkoja ja hameita: farkkuja lukuunottamatta kaikki tehty kotimaassa.

Helvie (helviepuoti.fi): ennen kaikkea ponchoja, mutta myös muutama hame ja paita naisille

Höö (hoodesign.fi): selkeälinjaisia trikoovaatteita vauvoille, lapsille ja naisille, myös isoja kokoja; suurin osa neuloksesta valmistetaan Suomessa, ompelu on Suomessa.

Ihanasopu (ihanasopu.com): rentoja trikoovaatteita naisille, mukana myös pari miesten paitamallia.

Jukka Rintala (jukkarintala.fi): upeista juhlapuvuistaan tunnetun suunnittelijan valmisvaatemallisto, joka soveltuu naisellisuutta, laatua ja tyylikkyyttä arvostavalle naiselle.

Kinosdesign (kinosdesign.com): pipoja ja muita asusteita naisille

Kivat (kivatshop.fi): villahaalareita, pipoja, käsineitä ja sukkia lapsille; villaa, luomupuuvilla, villa-silkkiä.

Melli Ecodesign (melli.fi/): trikoovaatteita naisille ja lapsille; naisille simppeleitä mekkoja ja huppareita; ompelimo Jyväskylässä

Merineule (merineule.fi): Kustavissa tehtyjä, lähinnävillasta ja puuvillasta tehtyjä neuleita ja trikoovaatteita naisille ja lapsille.

Micas (handmadebymicas.com): selkeitä, käsintehtyjä neuleita ja asusteita naisille

Modelia (modelia.fi): perinteinen, turkulainen vaatetehdas, klassikkovaatteita naisille; myydään vaatekaupoissa eri puolilla maata

Momel verkkokauppa momel.fi): valmistaa ja myy ekologisia, eettisiä ja kestäviä trikoovaatteita lapsille ja aikuisille.

Murupumpula (murupumpula.fi): pieni lastenvaatemallisto ja muutama asuste naisille, trikoota; neulos Suomesta, samoin painatus ja ompelu kotimaassa

Myllymuksut (myllymuksut.com): vaatteita ja asusteita vauvoille, lapsille ja naisille; mm. puuvilla- ja bambuviskoositrikoota, merinovillaa jne.

Neulomo (neulomo.fi): trikoovaatteita naisille, myös isoja kokoja; verkkokaupan lisäksi myynnissä Prismoissa

Niin mun design (niinmun.fi): vähäeleisiä, luonnonmateriaaleista tehtyjä vaatteita naisille, huom. myös kankaista ommeltuja.

Noolan (noolan.com): klassisia, selkeälinjaisia naistenvaatteita, joissa on käytetty pellavaa ja villaa; minimalistille ja laatua arvostavalle; jälleenmyyjiä eri puolilla maata.

Ommellinen (ommellinen.fi/): naisille rentoja trikoovaatteita, kuviollisia vaatteita enemmän kuin 1-värisiä

Pin-Up (pinupgarage.fi): 50-luvun tyylisiä, naisellisia vaatteita; vaatteet valmistetaan Loviisassa; mallistoa myydään myös parissa vaatekaupassa.

kotimainen pin up
50-luku innoittaa Pin-Up -malliston suunnittelijaa.

Pirita (pirita.fi): pellavaneuleita

Pumpusville (pumpusville.fi): rentoja trikoovaatteita ennen kaikkea lapsille, mutta muutamia myös naisille. Yritys toimii Lahdessa, materiaalit suomalaisia ja ompelu kotimaassa.

Sanna Hopiavuori (hopiavuori.com): naisille linjakkaita, minimalistisia neulos- ja neulevaatteita Pohjanmaalta.

Studio Em (studioem.fi): graafisia vaatteita naisille laadukkaista kankaista; myymälä Helsingissä

Tarina-Asu (tarina-asu.fi): pellavavaatteita ja takkeja naisille; myymälä Lappeenrannassa ja jälleenmyyjiä eri puolilla maata; rohkeille, kuoseja rakastaville naisille

Tuuni & Loru (tuunietloru.fi): ekologisia vaatteita naisille, myös asusteita; jälleenmyyjiä eri puolilla maata

Vietto (vietto.fi): pieni mallisto, jossa raaka-aineina mm. puuvilla, hamppu, lyocell ja bambuviskoosi

Kaisa

 

Kommentit (6)
 1. Tämä oli hyvä juttu, paljon tietoa. Haluaisin ostaa kotimaassa ja yleensäkin Euroopassa tehtyjä vaatteita (ja kenkiä), mutta ei ole oikein tietoa valmistajista. Se pisti silmään että aika suuri osa oli trikoo- ja neulevaatteita.

  1. Hei Sofia, kiitos kommentistasi.
   On totta, että suurin osa valmistajista tekee trikoovaatteita. Tähän vaikuttaa paljon myös se, että Suomesta on hävinnyt paljon taitoa. Lisäksi jotkut valmistajat haluavat, että myös neulos on tehty Suomessa, eikä meillä täällä ole enää kangastehtaita jäljellä. Tämä kaikki on tietysti harmillista, koska myös minä kaipaan suomalaisia, Suomessa tehtyjä kangasvaatteita.
   Päivitän listaa, jos tai kun tulee tietoon mielenkiintoisia valmistajia, jotka täyttävät kriteerit esim. sarjatuotannosta.
   -Kaisa

 2. Sirpa Issakainen
  13.12.2017, 19:23

  Kiitos Kaisa ! Tämä on kiinnostava tieto 👌🏻

  1. Hei Sirpa, kiitos kommentistasi. Toivottavasti listasta on iloa.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *