Kokkaa kuin ammattilainen pääsiäisen karitsanfilee

Kokeilepa valmistaa karitsaa ammattilaisten tyyliin, kelmussa kypsentäen. Tavallinen muovikelmu kestää uunissa miedon kuumuuden ja pitää lihan napakasti muodossaan sekä mehevyyden sisällään. Lopputulos on juhlava ja herkullinen. 

 

Täytetyt karitsanfileet, 4-5 annosta

4 (noin 500 g) karitsan ulkofileetä

2 pkt (à 140 g) lihaisaa pekonia

TÄYTE

2 paahtoleipäviipaletta

2 rkl voita sulatettuna

1 dl parmesaania raastettuna

3 rkl persiljaa hienonnettuna

2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 keltuainen

LISÄKSI

tuorekelmua

1. Ota karitsan fileet lämpenemään noin puolta tuntia ennen valmistusta. Kuivaa fileet talouspaperilla. Nuiji fileet kevyesti hieman litteämmiksi.

2. Murenna leipäviipaleet kulhoon ja sekoita mukaan voisula. Lisää juustoraaste, yrtti- ja valkosipulisilppu, suola, pippuri ja keltuainen. Painele seos tasaiseksi.

3. Rullaa tuorekelmua auki noin 30 sentin verran, mutta älä katkaise.

4. Levitä kelmun päälle pekoniviipaleet pituussuuntaan vierekkäin. Aloita kelmun keskeltä.

5. Nosta yksi karitsan fileistä keskelle pekoniviipaleita.

6. Levitä puolet yrtti-leipäseoksesta tasaisesti fileen päälle. Aseta toinen filee päälle ja käännä pekonit, kelmua apuna käyttäen, molemmin puolin fileiden ympärille.

7. Rullaa kelmua ympärille noin 10 kierrosta, jolloin saat napakan rullan. Pyöritä päät tiukalle ja solmi ne esimerkiksi kelmusta tehdystä ”narusta”.

8. Tee samoin lopuille kahdelle fileelle. Näin saat 2 rullaa.

9. Nosta rullat uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Työnnä paistomittarin kärki keskelle fileetä, ei täytteeseen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa, kunnes paistilämpömittarin osoittaa 58 astetta eli noin tunnin verran.

10. Nosta lihat vetäytymään noin 15 minuutiksi. Leikkaa kelmut saksilla auki, poista liharullat paketista ja valuta liemi talteen. Paista rulliin kaunis väri kuumalla paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa.

Vinkki! Tarjoa karitsa vaikka hasselbackan uunijuuresten ja vihersalaatin kera. Juurekset valmistuvat samalla pellillä uunissa lihan kanssa. Kun otat lihat pois, lisää uunin lämpöä 225 asteeseen ja kypsennä vielä juureksia noin 20 minuuttia, fileiden käsittelyn ajan. Kastikkeeksi sopii ranskankerman ja kreikkalaisen jogurtin seos, jonka maustat sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

Viinivinkki karitsalle

  • Yrttinen ja makoisa karitsanfilee kaipaa kumppanikseen punaviinin, jossa on myös yrttiaromeja, kypsän pehmeitä tanniineja ja jonkin verran hapokkuutta. Rypäleistä sopivat esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Shiraz tai Merlot.
  • Kokeile ruoan kanssa:

Espanjalaista Perelada 5 Finques Reserva (16,99 €), joka on täyteläisen mausteinen, viikuna- ja luumuarominen. Viini voitti Vuoden Viinit 2018 -kilpailuissa hintasarjansa kultamitalin.

Australialaista Rawson’s Retreat Organic Collection Cabernet Shiraz Merlot (9,98 €) on todella hyvä hinta-laatusuhteinen punaviini, kun pöydän ympärillä on enemmän maljannostajia. Tämä luomuviini on täyteläisen hedelmäinen, yrttinen ja paahteinen, jonka kolme rypälettä Cabernet Sauvignon, Shiraz ja Merlot ovat kuin luotuja lammasruoille.

Argentiinalainen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) on myös todella hyvä löytö hinta-laatusuhteessaan. Punaviinin mausteisuus, herkullinen herukkaisuus ja tammihäivähdys istuvat hienosti karitsanlihan seuraan.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *