Kurkistus ruotsalaiseen keittiöön ja siellä kokkailuun

Oi kuinka ihanaa työni onkaan, huokailin viime viikolla, kun piipahdin infotilaisuudessa, joka järjestettiin ruotsalaisia keittiöitä myyvässä liikkeessä. Kaunista, raikasta, iloinen puheensorina, helkkyvä nauru ja kaunis aurinkoinen aamu. Infon syy oli suomalaisen, Ruotsiin kotiutuneen toimittaja Elna Nykänen Anderssonin kirjoittama ruotsalainen ruokakirja Kärä Sverige.

Ajattelin heti, että tähänkin ruotsalaiset saavat jonkin jännän twistin, vaikka kaikkihan olivatkin kuitenkin suomalaisia. No, se siitä hienoisesta kateusajattelusta. Jo 18 vuotta naapurimaassa asunut Elna on koonnut kirjaan uuden kotimaansa rakkaimmat reseptit ja tarinat niiden takana.

Elna on toiminut Tukholmassa myös ravintolakriitikkona.

 

Tilaisuudessa Elna kertoi harrastavansa ruuanlaittoa ja tekevänsä perheelleen myös suomalaisia ruokia. Kirjan hän on tehnyt rakkaudesta ruotsalaiselle elämäntyylille ja maan herkullisille ruuille.

Niin yksinkertaista ja hyvää.

 

Tilaisuudessa tarjottiin muun muassa ruotsalaista näkkileipää, jonka päälle laitettiin keitettyä, siivutettua kanamunaa, Kallen kaviaaria ja tilliä. Kaikkia näitä saa meidänkin kaupoista. Testasin heti myös kotona.

 

Vadelmakiisselin maku nosti mieleeni muistoja mummolasta.

 

Kirjassa on sopivassa suhteessa tarinoita ruotsalaisesta ruokakulttuurista ja ruokien taustoista. Mukana on myös Estelle-kakku, sillä kuningashuoneen jäsenillä on tietenkin oma kakkunsa. Elna kertoi, että kuninkaallisiin suhtaudutaan kaksijakoisesti. Osa rakastaa kuningashuonetta, osa syvästi paheksuu. Jos siis haluaa kylässä ollessaan välttyä riidalta, kannattaa aihe ohittaa kepeästi ja nopeasti.

Vaikka olen valkoisten, pelkistettyjen ja toiminnalisten keittiöiden ystävä, huokailin ihastuneena katsellessani Kvänumin mallikeittiöitä liikkeessä. Niin kotoista ja silti toimivaa. Kvänum on 1920-luvulla perustettu perheyritys, joka edelleen tekee keittiöt käsin tilausten mukaan.

Kvänumia myyvän Creannon René ja Minna Grandström olivat juuri palanneet Milanosta alan messuilta ja kertoivat tulevista keittiötrendeistä. Luvassa on luonnollisia puupintoja, jotka pehmentävät esimerkiksi kovaa valkoista. Värisävyt ovat pehmeitä. Keittiö tehdään usein asunnon isoimpaan huoneeseen, jotta kaikki mahtuvat mukaan.

Vitriinikaappi nostaa esiin kauniit tavarat, joita ei juuri sillä hetkellä tarvita.

 

Uunien sijoittelua nurkkaan ei meille usein suositella, mutta hyvältä ja toimivalta se kuitenkin näytti.

 

Messinki on tullut jäädäkseen. Uusinta uutta on pronssi, jota näkyy ainakin hanoissa ja keittiötarvikkeissa. Onko pronssi vain hetken huuma, jää nähtäväksi.

 

Ja pieni juoru, myös kruununprinsessa Victorialla on kodissaan Kvänumin keittiö.

Kära Sverige -kirjan tekstit ovat suomeksi ja ruotsiksi. Kirjan on kustantanut Cozy Publishing. Kirja maksaa noin 25 euroa Suomalaisessa kirjakaupassa ja Adlibriksessä.

 

Sini

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *