Älä luota pesuohjeeseen!

”Onko mitään tehtävissä, kun 2-värisen mekkoni värit levisivät, niin että valkoiset kohdat ovat muuttuneet ihan harmaaksi? Pesin mekon pesuohjeen mukaan 30 asteessa ja color-pesuaineella.” Sain tällaisen viestin tutulta. 

Kun lähdin purkamaan tätä mekkotapausta, törmäsin taas ylivarovaiseen pesuohjeeseen. Mekko oli puuvilla-elastaania, raidallinen (tummia ja valkoisia raitoja). Mekolle oli annettu 30 asteen ja varovan mekaniikan pesuohje. Ei ihme, että värit vuotivat. Sehän ei ole mitenkään tavatonta tuollaisessa lämpötilassa, kun kyse on puuvilla-elastaani -vaatteesta.

On valitettava tosiasia, oikein tutkittu, että 80 prosentille puuvillatuotteista on annettu liian alhainen pesulämpötilasuositus. Ei ihme, että lika pinttyy kodintekstiileihin ja vaatteisiin tai värit vuotavat / siirtyvät vääriin paikkoihin. Monet reaktiivivärit eivät tahraa valkoisia kohtia, kun tuote pestään korkeassa lämpötilassa.

Pesumerkinnät on syytä lukea tarkkaan ja tutkia, vastaavatko ne kuitujen vaatimuksia.

 

Mistä sitten johtuu tällainen alhaisten pesulämpötilojen antaminen? Iso syy on ehkä se, että valtaosa Suomessa myytävistä vaatteista ja kodintekstiileistä on valmistettu jossain muualla kuin Suomessa, eikä edes teettäjä ole välttämättä suomalainen. Ulkomaillahan pesuloiden käyttö on arkipäivää toisin kuin meillä – kiitos kalliiden pesulahintojen. Pesuloissa ammattilaiset osaavat – tai ainakin niin on syytä olettaa – pestä pyykkiä oikein.

Alhaisella pesulämpötilasuosituksella valmistaja ehkä turvaa selustansa.

Ammattilehtiaikana kyselin muutamilta suomalaisilta valmistajilta ja valmistuttajilta, miksi heidän puuvillatuotteisaan on niin alhaiset lämpötilat.

Vastaukset saivat minut haukkomaan henkeäni.

”Meiltä loppuivat ne 60 asteen pesulaput.” – Just joo. Vaatetilaukset annetaan tehtaille kuukausia ennen. Eiköhän olisi kannattanut tilata oikeita pesuohjelappuja vähintään vaatetilausten määrää.

”Jos kuluttajat pesisivät puuvillatuotteet niin kuin ne saisi pestä, vaate olisi lähes ikuinen. Meiltä loppuisi bisnes.” Voi kammotus, mitä moraalittomuutta! Olin aivan sanaton tuollaisesta ajattelusta.

Myös lakanoiden pesuohjeet kannattaa tarkistaa, että värit pysyvät kirkkaina pesussa.

 

Muistan myös Kuluttajariitalautakunta-aikaani. Meillä oli käsittelyssä miesten pukupaita, joka oli puuvilla-polyesteriä, ja pesuohjeena oli 30-asteinen pesu. Mies oli käyttänyt uutta paitaansa yhden päivän ja pessyt sen ohjeen mukaan. Kainalot olivat pesun jälkeenkin vielä hikiset eli hiki ei ollut lähtenyt. Totesimme, ettei tuossa lämpötilassa hiki voikaan lähteä puuvilla-polyesteristä. Totesimme, että paita olisi pitänyt pestä 60-asteisessa, varovaisen mekaniikan ohjelmassa. Tuote siis todettiin virheelliseksi, ja rahat piti palauttaa kuluttajalle.

Takaisin jutun alussa kertomaani mekkotapaukseen. Oikea pesuohje olisi ollut 60-asteinen pesu ja jos kangas on paksu, varovalla mekaniikalla. Muistakaa, että puuvillatuotteiden pesussa usein kova mekaniikka on pahempi vaihtoehto kuin korkea lämpötila.

Eli kaikkeen ei voi luottaa, ei edes pesuohjeisiin.

Kaisa

Luo myös 20-asteisessa vedessä pesemisestä.

puheenaiheet
Kommentit (2)
 1. Minua ottaa päähän kun esim Zalandolla todella monet vaatteet ovat 30 asteen pesumerkinnällä tai korkeintaan 40 vaikka materiaali olisi nimellisesti puuvillaa tai jokin sekoite. Välilllä ajattelen etten osta ollenkaan sellaisia tuotteita, koska en taatusti tahdo pestä 30 asteen ohjelmassa jotain mikä ei ole villaa tai silkkiä, mutta en halua vahingossa pilata vaatteita, joten tämä johtaa siihen että monia 30 asteen merkinällä varustettuja vaatteita pestään tyyliin kerran vuodessa. Ne varmasti kestäisivät 40 astetta, mutta vaatii uskallusta ottaa se riski että entä jos ei kestäkään?
  Eikö voi vaatia valmistajilta jotain järkeä tähän peliin?

  1. Hei Ilona, kiitos kommentistasi.
   Tuo hoito-ohjeiden alimerkinnät ovat todella ärsyttäviä. Olen paljon pohtinut syytä tällaiseen ilmiöön. Epäilen, että yksi syy voi olla, että monissa maissa pesuloiden käyttö on meitä tavallisempaa, ja pesulat osaavat (tai ainakin pitäisi osata) vaatehuollon. Tai sitten toinen syy, joka on moraalisesti kyseenalainen: Valmistajat antavat alhaisen lämpötilasuosituksen, jotta bisnes pyörisi, kun vaate ei puhdistu ja näyttää nopeasti kulahtaneelta.

   Jos olen ostanut vaatteen, jonka hoito-ohjeeksi on laitettu mielestäni liian alhainen pesulämpötilasuositus, pesen sen korkeammassa lämpötilassa. Toistaiseksi näiden vuosikymmenten aikana yksikään vaate ei ole mennyt pilalle.

   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *