Viisi vinkkiä onnistuneisiin vaateostoksiin

Olen ollut joskus himoshoppaaja, jonka kohteena ovat olleet lähinnä vaatteet. Iän myötä tilanne on vaihtunut. Nyt harkitsen tarkkaan. Etenen vaateostoksien kohdalla viiden ”portaan” kautta.

Kun katselen liikkeiden vaatetarjontaa, mietin, mitä uutta vaate tuo nykyisiin vaatteisiini nähden.

 

1 Mitä uutta tämä vaate toisi vaatekaappiin? Jos minulla on jo viisi pikkumustaa, en todennäköisesti tarvitse kuudetta pikkumustaa, ellen laita jotain aikaisempaa pois tai tämä mekko ole niin merkittävästi erilainen kuin aikaisemmat ostokset.

2 Onko vaatteen väri ns. omia värejä? Pyrin siihen, että isoissa vaatekappaleissa (hameet, mekot, housut, jakut yms.) on vain kolmea väriä. Asustevärillä tuon muodikkuutta ja vaihtelua näihin vaateväreihin. Tämä helpottaa vaatteiden yhdistelyä.

3 Tarkista aina vaatteen laatu. Mikä on vaatteen materiaali? Kankaan tai neuloksen sidoksen tulee olla sellainen, ettei se ole heti epäsiisti eikä siihen tule nopeasti esimerkiksi nyppyjä.

Kuviollisessa vaatteessa tutkin, miten kuviot menevät saumojen kohdalla. Jos esimerkiksi raidallisen vaatteen raidat menevät vinksin vonksin saumojen kohdalla, en osta, vaikka vaatteen hinta olisi edullinen.

Tutkin vaatetta aina myös nurjalta puolelta, jotta näen mm. saumavarat ja huolittelun.

Tutustun myös hoito-ohjeisiin. Jos kyse on arkivaatteesta, en osta, jos sille ei ole vesipesu sallittu.

Pohdin, kestävätkö mahdolliset koristeet pesua.

 

4 Onko vaatteen mittasuhteet ja yksityiskohdat sellaisia, jotka imartelevat vartaloa? Koska en ole mallimittainen, olen mittasuhteista hyvin tarkka. Jos helman tai hihojen pituus ei ole ideaali, voin myös korjausompeluttaa vaatteen.

5 Suhteuta hinta mahdollisiin tuleviin käyttökertoihin. Jos kyse on harvoin käytettävästä vaatteesta, sen käyttökertahinta voi nousta kohtuuttoman suureksi, vaikka myyntihinta ei olisikaan korkea. Sitä vastoin kohtuullisen ”paljon” maksava vaate voi elinkaarensa aikana muuttua edulliseksi, jos sitä käytetään paljon. Silloin laatu palkitsee.

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *