Hoidatko sinä vaatteitasi?

Kovin usein muodin vastuullisuudesta puhuttaessa otetaan esille vain valmistuksen työolosuhteet, luonnonmateriaalien suosiminen ja vaatteiden kierrättäminen. Asia on kuitenkin paljon laajempi ja siihen sisältyy materiaalien ja vaatteiden valmistajien lisäksi oleellisesti myös meidän loppukäyttäjien oma panos. Miten on, pidätkö sinä huolen vaatteistasi, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään? 

Ostatko edullista pintamuotia vai panostatko klassiseen tyyliin, joka ajattomana, laadukkaista materiaaleista hyvin tehtynä ja huollettuna kestää vuosikymmeniä.

Muodin vastuullisuuden eri puolia valotti trendianalyytikko Susanna Björklund.

Susanna Björklund

 

Hän muistutti, että luonnonmateriaalit eivät ole välttämättä se paras juttu luonnon kannalta, sillä niiden viljely kuluttaa paljon luonnonvaroja, etenkin vettä. Nyt kehitetäänkin paljon uusia materiaaleja, joita voi kierrättää useita kertoja

Ostoksilla kannattaa myös miettiä omia materiaalivalintoja. Onko esimerkiksi tekoturkis oikeasti ekovalinta, sehän valmistetaan uusiutumattomasta luonnonöljystä, eikä se maadu, vaan hävitetään polttamalla? Mikä onkaan sen hiilijalanjälki?

Tunnen itseni usein pahikseksi, kun puhutaan ekologisuudesta. Susannaa kuunnellessa sain ainakin osittaisen synninpäästön. Pidän hyvän huolen vaatteistani, pesen maltilla, silitän, korjaan, tuuletan ja säilytän suht hyvin. Ostankin aika vähän, sillä en oikein löydä aikuisvartaloon sopivia, nuorekkaita vaatteita.

Erityisesti jäin miettimään vaatehuoltoa, joka monella tuntuu olevan retuperällä. Tässäpä siis pieni kertaus:

 • Korjaa rikkimennyt vaate heti, näin se unohdu kaapin perälle. Jos et osaa, vie vaate ompelijalle. Se tulee usein halvemmaksi kuin uusi vaate.
 • Älä pese liian usein, harvoin vaate on likanen yhden käyttökerran jälkeen alusvaatteita lukuunottamatta. Esimerkiksi 100 % villaneuleille riittää usein tuuletus.
 • Pese vaatteet nurinpäin, jotta ne eivät kulu turhaan.
 • Älä lotraa pesuaineella, vaan käytä ohjeiden mukaan.
 • Lajittele pyykit väreittäin ja pese pesuohjeiden mukaan.
 • Säilytä vaatteet ripustimilla tai hyllyillä viikattuina.
 • Käy läpi kaapit vuosittain. Jos et ole pitänyt vaatetta, laita se kiertoon.

Ole tarkkana myös siitä, mitä ostat. Lue Kaisan vinkit onnistuneisiin ostoksiin.

Sini

 

 

kulttuuri
Kommentit (3)
 1. Kyllä, ehdottomasti pidetään huolta! Miksipä ei? Jos olen hankkinut vaatteita hyvinvarustetun vaatekaupan verran, kuluttanut niiden hankintaan jonkin määrän rahaa ja lukemattomia tunteja sovituskopeissa, niin toki haluan myös huolehtia ”sijoituksistani”. Ja siten ehkä näyttääkin joten kuten siedettävältäkin.

  Kaikki vaatteeni (lukuunottamatta jotain pientä lipsahdusta) ovat harkiten hankittuja, omaa silmää miellyttäviä, (lähes aina) luonnonkuituja (silkki on heikkouteni) ja useimmiten todella edukkaasti hankittuja. En edes muista milloin olisin maksanut vaatteesta täyden normaalihinnan. Käytän vaatteitani myös vuosia, mitä edesauttaa vaatteista huolehtiminen että (syvä)harkinta ostoshetkellä. Tosin pitää myös huolehtia itsestään, että vaate sopii vuosienkin jälkeen…

  Vaatteeni hankin lähes aina ulkomailta, koska matkustan paljon. Valikoima on kirjaimellisesti toista maata (sieltä saa niitä nuorekkaita vaatteita aikuiselle naiselle, vink, vink), hinnat ovat edukkaampia ja ulkomailla on myös keksitty tuo ihme eli värilliset vaatteet! Suomessa kun joka liikkeen valikoimissa on se sama villatakki väreissä
  musta-tummansininen-harmaa oli talvi taikka kesä. Meillä Suomessa kun ei pidä vaatteilla koreilla.

  Vaatteiden lisäksi kannattaa huolehtia myös kengistä (kyllä, niitäkin on hyvinvarustetun kenkäkaupan verran)! Mikään ihanainen pitsiunelma, vaikka kuinka hyvin pidettynä ja putsattuna, ei näytä yhtään miltään, jossa jalassa on ne kulahtaneet ja länttään astutut avokkaat.

  1. Hei Tarja

   Ihana kuulla, sinullahan on hyvä systeemi vaatteiden kanssa ja itsekuria pitää sitä yllä! Minulla vieläkin opeteltavaa, mutta periksi en anna.
   Väriasioissa olen huomannut saman eli väriä löytyy muualta, ei meiltä. Niin harmillista. Perusteluna usein kuulee, etteivät suomalaiset osta värejä.
   Miten niitä ostaa, jos ei ole tarjolla?
   Olen kanssasi samaa mieltä myös kenkien suhteen.
   Kenkien hoidosta onkin tulossa juttua blogiin.

   Sini

 2. Minusta tuntuu, että nuorilla naisilla ei ole enää materiaalien tuntemusta eikä tietoa, miten niitä hoidetaan. Halpamerkkien runsaus ja kertakäyttöajattelu on vallannut vaatemarkkinat lähes kokonaan. Niitä ei kannata korjauttaakaan, koska ne ovat niin huonoa laatua ja ajattelu on, että ne voi heittää,roskiin, kun ne eivät maksa mitään. Ilmeisesti enää ei edes kotona opeteta huoltamaan vaatteita ja kenkiä, kuten ennen köyhemmissä oloissa.
  Myös ennen laadukkaiden merkkien laatu on selvästi heikentynyt. Tämä pätee alusvaatteista takkeihin ja kaikkeen siltä väliltä. Niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin merkkeihin.
  Suomesta on myös todella vaikea löytää laadukkaita villaneuleita, jopa Helsingistä. Kotimaiset, harvat laadukkaat villa- tai kasmirtuotteet ovat valitettavan kalliita. Itse olen osannut neuleita laadukkaasta saksalaisesta postimyynnistä tai ulkomaanmatkoilta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *