Mieti, millaisen neuleen ostat

Monet meistä suosii neuleita ovathan ne mukavia ja helppoja. Minäkin olen nyt etsinyt uutta, pitkähköä neuletakkia. Turhaan. Kyllähän niitä pitkiä on vaikka kuinka paljon liikkeissä, mutta valitettavasti materiaalit eivät ole mieleeni. Olen siis kranttu.

Pehmeäpintainen neule on houkutteleva, suorastaan kutsuva. Jos ostat sellainen, muista, että et altista sitä ulkoiselle hankaukselle. Pidä huoli, etteivät avain, kulkukortti, koru, olkalaukku tms. pääse hinkkaamaan neuleen pintaan nypyille. Kaikkein arimmille, pehmeäpintaisille neuleille ei tarvita edes em. tuotteiden hankaamista, vaan neuleen pinta kärsii jo siitä, että hiha hankaa neuleen sivua.

Minäkin, konkari, petyin pahasti, kun muutama vuosi sitten ostimme Sinin ja yhden kollegamme kanssa babyalpakkaneuleet. Olen aikaisemminkin käyttänyt tuollaista neuletta enkä ole pettynyt laatuun. Nyt tilanne oli toinen: meidän kaikkien kalliit neuleet (pitkälti yli 100 e) ovat luokattoman huonolaatuisia, nyppyyntyivät jo viikon käytön jälkeen, vaikka kaulassa ei ollut koruja, ei kulkukortteja tms.. Olemme keskustelleet myyjän kanssa muutamaan otteeseen, näyttäneet kuvia neuleista. Tuloksetta. Myyjä ei tunnu ottavan mitään vastuuta! Jos olisi ollut energiaa, olisi pitänyt viedä asia kuluttajariitalautakuntaan.

Surullisen kuuluisat babyalpakkaneuleemme. Tässä vielä kaikki hyvin, kun olimme käyttäneet neuleita pari päivää. ”Sutta ja sekundaa”, määritteli kollegamme Marjo.

 

Materiaaliyhdelmissä piilee vaara

Materiaaliyhdistelmät voivat olla todella petollisia. Annan nyrkkisäännön: mitä useampaa kuitua on yhdistetty neuleeseen, sitä todennäköisempää on, että pinta kärsii, kun kuidut alkavat elää omaa elämäänsä. Poikkeuksena ovat sellaiset neuleet, joiden lanka on tiukkakierteistä ja neulos napakkaa. Ja sellaisiahan ei tällä hetkellä juurikaan ole myynnissä.

 

Tämäkään ei läpäissyt kriteereitäni. Neuleen pinta ei pysyisi kauniina.

 

Liikaa polyamidia ja liian vähän villaa. Juu, en osta.

 

88 % villaa. Mitä on loppu? Tämä ei selvinnyt. Ei jatkoon!

 

Itse kierrän kaukaa kaikki sellaiset neuleet, joissa on akryyliä. Akryylivaate alkaa helposti haista hielle, pinta muuttuu epäsiistiksi ja se myös hiostaa.

Sanon kiitos ei neuleille, joissa on akryyliä.

 

Puhtaaksi tuulettamalla?

Usein lehtijutuissa annetaan ohjeeksi, että villavaate puhdistuu tuulettamalla. Näin on, jos vaate on villaa, mohairia tai kashmiria. Siis 100-prosenttisesti! Tämän syksyn neuletarjontaa katsoessani valtaosa tuotteista on tehty sekoitteesta, jossa on synteettistä kuitua tai useampaa synteettistä kuitua, ja villan osuus on vähäinen. Tällainen neule EI todellakaan puhdistu pelkällä tuuletuksella, vaikka tuuletus muuten tekisikin sille hyvää. Hiki ja rasvalika eivät lähde synteettisistä kuiduista pelkässä ulkoilmassa.

Neuleen pesuvälejä voi pidentää käyttämällä aluspaitaa tms.

Ja minä jatkan täydellisen, pitkän neuletakin metsästys.

Kaisa

 

kulttuuri
Kommentit (6)
 1. Second Femalen neuletakeille iso peukku! Mulla on niitä kaksi ja toinen ollut 5 vuotta jo, ilman nyppyjä vaikka pestykin on! Tänä vuonna halusin mustan, mutta en raaskinut ostaa SF:a niin hankin tämän Lindexin neuleen: https://www.lindex.com/m/fi/7773924/?back ja on ollut parin kuukauden ahkeralla käytöllä ainakin tähän asti nyppääntymätön ja lämmin, ei kutittava 🙂

  1. Hei Marja, täytyypä katsastaa Second Femalen tarjonta. En vielä ollut ehtinyt tutkia niiden valikoimaa.
   Tuo Lindex jää sen kuitusekoituksen vuoksi.
   Eli etsintä jatkuu.
   -Kaisa

 2. Juuri näin! Ihanaa että kirjoitatte tälläisistä aikuisten asioista. Samoin olen neuleostoksilla käännellyt lappuja sekä pettynyt mm Andiatan neuleisiin vaikka niitä maksetut blogaajat kehuvatkin. Valitettavasti hinta ja laatu eivät ole kohdillaan. Haluaisin investoida hyviin ja kestäviin vaatteisiin mutta niitä ei vain tunnu olevan tarjolla. Tai jos joku tietää missä niin vinkatkaa.
  Kesällä taas harmituksen aihe olivat mekot. Toinen toistaan ihanampia ja 100% polyesteri poikkeuksetta.
  Toinenkin suomalainen merkki Rills syyllistyy tähän samaan asiakkaiden aliarvioimiseen. Mekot ovat polyesteriä! En voi tätä ymmärtää kun kohderyhmänä kuitenkin aikuiset ja maksukykyiset naiset.
  Olisiko ideaa käydä haastattelemassa vaikkapa jompaa kumpaa ja kysellä tästä erittäin epäekologisesta suuntauksesta?

  1. Hei Päivi, kiitos kommentistasi.

   On todella harmillista, että monet valmistajat ovat unohtaneet aikuiset, maksukykyiset naiset. Ymmärrän, että hintapaine on kova. Minä ainakin olen valmis maksamaan vähän enemmän laatutuotteesta, mutta silloin sen myös pitää lunastaa laatulupaus ja -odotus. Kyllähän tekokuituvaatteet ovat jossain tilanteessa ihan ok, mutta en todellakaan ole valmis käyttämään niitä kaikissa tilanteissa. Ja esimerkiksi neuleissa toivon aitoja luonnonmateriaaleja.

   Pidämme mielessä tuon sinun ehdotuksesi.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *