Joulun kirjavinkit: sisäpiiritietoa, ruokafaktaa ja reseptejä

Kirjalahja on monen toive. Poimin tähän mielenkiintoiset vinkit. Tarjolla on tietoa, viihdettä, muisteluita ja kokkausta.

Sisäpiiritietoa

Sweet Manhattan (Bazar): Toimittaja Liisa Simola muutti 70-luvulla New Yorkiin. Hän haastatteli kaikkia kuuluisuuksia, jotka olivat jotain. Kirjassa on lukuisien filmitähtien haastattelujen taustoja ja tunnelmia. Nimigalleria on uskomaton: Andy Warhol, Josephine Baker, Bette Davis, Sophia Loren, Shirley McLaine, Mel Gibson, Jodie Foster, Warren Beatty jne. Teksti on helppolukuista, ja kirja imaisee mukaansa. Kirja on mielenkiintoinen ”kurkistus” suihkuseurapiireihin. Kirja kiinnostaa varmaan monia 50 vuotta täyttäneitä naisia, jotka muistavat kaikki kirjan henkilöt.

 

Tiitinen vakoilijoita ja veijareita (Otava): Pekka Ervasti ja Seppo Tiitinen kirjoittivat yhdessä Suojelupoliisin entisen pomon Tiitisen muistelmat. Kirjassa kerrotaan paljon mielenkiintoisia taustoja meidän lähihistoriastamme paljastamatta kuitenkaan mitään valtiosalaisuuksia. 1980-luvulla Suomessa oli vakoilijoita ja idänkaupassa korruptio oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Kirjan suorastaan hotkaisee hetkessä. Myös miehet ovat kiinnostuneet tästä kirjasta.

 

Ilu Ilkka Heiskanen esittää (Docendo): Toimittaja Liisa Talvitie kirjoitti kirjan miehensä veljestä näyttelijä Ilkka Heiskasesta. Kirja alkaa pysäyttävästi: Ilkka Heiskanen viedään käsiraudoissa Helsingin Kaupunginteatterin pukuhuoneesta. Hän on polttanut päreensä ohjaaja Kalle Holmbergin annettua palautetta. Kirja ei kaunistele Heiskasen rillumarei-vuosia, ryyppykausia, vaan kertoo rehellisesti menneistä vuosista, vaikeuksista ja menestyksestä. Talvitien teksti on sujuvaa, onhan hän ammattilainen ja tottunut elämäkertojen kirjoittaja. Kirja kiinnostaa varmaan kaikkia kulttuuria seuraavia.

Ruuasta kiinnostuneille

Eat Finland (Cozy Publishing): ruoka-ammattilaisten Arto Rastaasta Mikko Lahtiseen sekä mm. Tertin Kartanon, Hästön maatilan ja Pentikin Kartanon suosikkireseptit on koottu kansien väliin. Viola Minerva Virtamon kuvat tuovat veden kielelle, ja Heli Thorénin taustoittavat tekstit antavat lisää tietoa. Kirjassa on lukuisia mielenkiintoisia reseptejä. Tulevana kesänä kokeilen ainakin haudutettua raparperiä paahdetun valkosuklaan ja rahkasorbetin kanssa (nam!). Kun seuraavan kerran ostan kuhaa, kokeilen Roni Toivarin paistettua kuhaa ja savuvoihollandaise -reseptiä. Paahdettu nieriä myös kiinnostaa. Kirjan tekstit ja reseptit on suomeksi ja englanniksi. Kiva lahja esimerkiksi Suomeen muuttaneelle.

 

Annin ruokakirja 2 (Otava): juontaja Anni Hautala kuvailee itseään rennoksi kokkailijaksi. Hänen ensimmäinen ruokakirja sai supersuosion, enkä epäile hetkeäkään uuden kirjan suosiota. Kirjan reseptit vaikuttavat sopivan helpoilta myös meille tavallisille kokkailijoille. Kokeiluun menevät ensimmäiseksi kukkakaalipyree, Välimeren kanapata, detox-mehu (heti joulun jälkeen tämä mehu) ja mustikkavaahto. Niclas Mäkelän kuvat ja Emmi Kyytsösen taitto antavat kirjalle raikkautta. Kirja sopii nuorille aikuisille, mutta miksei varttuneemmillekin, jotka eivät ole ruokahifistelijöitä.

Vaan 3 Only (Cozy Publishing): Nyt löytyi leivontakirja, jossa kussakin leipomuksessa on käytetty vain kolmea raaka-ainetta. Ohjeet ovat Emma Ivanen ja kuvat Viola Minerva Virtamon. Pienet sitruunaleivokset ja banaaniminimuffinit vaikuttavat sellaisilta, että näitä ainakin testaan. Kirjan reseptit on kirjoitettu sekä suomeksi että englanniksi. Kirja on kiva lahja nuorelle leipojalle.

 

Pötyä pöydässä (Kirjapaja): Ravitsemuksesta ja ruuasta on tullut lähes ”uskonto”. Lähes päivittäin saamme lukea, mikä on hyväksi ja mikä pahaksi syöjälle – ja vähän ajan kuluttua toinen ”tutkimus” kumoaa edellisen. Kirjan kirjoittaja Reijo Laatikainen ampuu alas lukuisia ruokaan liittyviä uskomuksia ja väitteitä. Hän haastaa lukijan erottamaan luotettavat tiedot epäluotettavista. Erittäin mielenkiintoinen kirja kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneelle. Faktaa, ei uskomuksia.

 

Saunojalle

Sauna (Cozy Publishing): Millaisia erilaisia saunoja sinä tiedät? Liisa Talvitien teksteissä kerrotaan niin savu-, riihi-, erä-, talosaunasta ja monesta muusta saunatyypistä, avaa saunasanastoa ja kertoo saunatarinoita. Lisäksi kirjaan on listattu kolmen suurimman kaupungin yleiset saunat. Viola Minerva Virtamon kuvissa ei ole liikaa paljasta pintaa, vaan kaikki on kaunista ja herkkää. Suomen- ja englanninkielisyyden ansiosta kirja sopii ulkomaalaisille, Suomeen muuttaneille ja saunomisesta kiinnostuneille kantasuomalaisille.

 

 

 

Hyviä lukuhetkiä!

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *