Islanti on mielenkiintoinen matkakohde

Alkuvuodesta matkustin tyttäreni kanssa Islantiin, joka oli ollut jo vuosia matkalistallamme. Tammikuinen matka-aika toi tiettyjä ilmastollisia ”lisämausteita” matkaan. Toisaalta sen myötä opimme ymmärtämään, mitä tarkoittaa ”nopeasti vaihtuva keli”.

Vesiputouksen laidalla on paksua jäätä.

 

Islannissa sää voi vaihtua hetkessä. Tämän saimme tuntea jo ennen kuin olimme päässeet edes ilmaan. Kun olimme tulleet Helsinki-Vantaalla lähtöportille, hetken odottelun jälkeen saimme tietää, että Islannissa nopeasti nousseen myrskyn vuoksi lähtö myöhästyy ehkä kaksi tuntia. Lopulta pääsimme lähtemään. Lento sujui rauhallisesti, kunnes tulimme Islannin rannikolle. Silloin kone oli kuin tehosekoitin. Tätä ravistelua kesti noin 10 minuuttia, jonka jälkeen meno rauhoittui.

Vuokrasimme auton heti lentokentälle tultuamme. Suosittelen sitä muillekin. Talviaikaan autoksi on hyvä valita 4-veto peli, jotta sillä pärjää Reykjavikin ulkopuolella. Sää ja keli voivat tosiaan vaihtua 10 minuutissa. Meillekin kävi niin, kun yhtenä päivänä lähdimme aamuvarhaisella pääkaupungin ulkopuolelle, keli oli kuiva. Paluumatkalla, iltapimeällä, koimme sitten kaikkea mahdollista: vettä, räntää, isoja rakeita, sakeaa lumisadetta – ja tietysti tie oli jossain vaiheessa jäinen. Onneksi me pohjoisen asukkaat olemme tottuneet ajamaan talvikeleissä. Mietimme, miten ne eteläeurooppalaiset pärjäisivät tuollaisessa.

Tuo Islannin-matka teki minuun suuren vaikutuksen. Muistelen sitä vieläkin suurella lämmöllä. Monet kokemuksemme syöpyivät mieleeni lähtemättömästi.

Listasin tähän Islannin-matkamme matkailulliset kohokohdat:

1 Kuumat lähteet

Jos matkaat Reykjavikiin, lähde kaupungin ulkopuolelle. Mene katsomaan Haukadaluriin Strokkur-lähteitä.

Heti kun nousimme autosta, tunnistimme vahvan rikin tuoksun tai voisi oikeastaan sanoa katkun.

Tulikuumaa vettä valuu pienissä puroissa. Onneksi ne on aidattu naruilla, ettei kukaan ajattelemattomuuttaan mene kokeilemaan veden lämpötilaa.

Kuumia lähteitä, pieniä ja isoja, on pitkin tannerta. Kuuma vesihöyry täyttää ilman. Ja sitten se tapahtuu: lähde alkaa syöstä kuumaa vettä sisuksistaan. Muutamassa sekunnissa kaikki on ohi, mutta seuraavaa suihkua ei tarvitse odottaa kuin muutama minuutti. Vaikuttavaa.

Höyry nousee kuumasta lähteestä. Kohta vesipatsas nousee korkeuksiin.

 

 

2 Vesiputoukset

Gullfoss-vesiputoukset

 

Jättimäiset Gullfoss-vesiputoukset ovat sellaiset, että nekin on hyvä nähdä. Ne ovat Etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä.

Korviahuumaava pauhu täyttää seudun. Syvään rotkoon syöksyy valtavat vesimassat. Reunustoilla on paksut jääpeitteet.

Tällaisen luonnonilmiön ääressä tuntee itsensä niin pieneksi.

 

3 Kraaterijärvi

Kerið-kraaterijärvi on mielenkiintoinen luonnonilmiö. Tammikuussa järvi oli jäässä, mutta jäänkin läpi näki, miten vihreää vesi oli. Kiinnostavaa oli myös huomata, miten tiilenväristä maaperä oli. Sitä jäi myös kenkien pohjiin. Järvi on paljon suurempi ja syvemmällä kuin olin kuvitellut. Mekin kävelimme ylhäältä alas ja takaisin ylös. Siinä oli päivän kuntoilu. Askeleita tuli ihan kiitettävästi.

Tänne on pääsymaksu, mutta se on vain parin euron luokkaa.

Vihreänä hohtavana kraaterijärvi on näkemisenarvoinen.

 

4 Jäävuoren lohkareet

Sinisenä hohtavat jäävuoren lohkareet.

 

Toisen päivän kierroksellamme näimme yli 1000 vuotta vanhan jäävuoren lohkareet. Rannalla tuuli järkyttävän kovaa. Oli todella vaikea kävellä, kun tuntui, ettei pääse etenemään lainkaan. Jäänsiniset lohkareet olivat suorastaan mykistävät.

Valitettavasti ilmastonmuutos näkyy täälläkin: lohkareet sulavat vähitellen.

Jäävuoren jämien näkeminen on pysäyttävä kokemus, mutta toisaalta tämä taas panee ajattelemaan ilmastomme tilaa.

 

Jäävuorirannan läheltä, Vikin kylästä löytyy Reynisfjaran ranta, joka on mustan hiekan peitossa. Rantaan ajautuneet jäälohkareet näyttävät timanteilta. Tuollakin tuuli järkyttävän jäätävästi. Onneksi meillä oli kunnolliset talvitakit päällä. Tuuli tunkeutui housujen läpi niin, että reisiä pisteli. Rannalla ei voinut olla pitkään.

Mustaa laavahiekkaa ja jäälohkareita. Aivan kuin timantteja sametilla.

 

5 Blue Lagoon

Lentokentän ja Reykjavikin välimaastosta löytyy kuuluisa Blue Lagoon. Se on kerran nähtävä. Sininen, läpinäkymätön vesi tuntuu sadulta.

Blue Lagooniin ei voi mennä ilman etukäteisvarausta. Olin varannut meille ajan tuloillaksi, mutta koska menolentomme oli myöhässä, siirsimme sen toiselle päivälle. Valittavana oli erihintaiset menut (eli mitä Blue Lagoonissa saa). Olin päätynyt toiseksi kalliimpaan vaihtoehtoon: sisäänpääsy, pyyhkeet, kylpytakit, kaksi naamiota ja kuohuviinilasillinen hintaan ISK 24200 eli noin 180 euroa / 2 aikuista.

Illan hämärtyessä saavuimme Blue Lagooniin.

 

Blue Lagoonissa ei uida, vaan siellä lillutaan jättikokoisessa ulkoilmakylpylässä. Vaikka ulkona on aika kylmä, Blue Lagoonissa ei tule kylmä, koska vesi on lähes 40-asteista. Vesi pulppuaa parin tuhannen metrin syvyydestä. Naamiot jaetaan keskellä allasta olevasta naamiobaarista. Naamio levitetään ja poistetaan itse. Toisesta pisteestä, allasbaarista, saa lasillisen kuohuviiniä. Siinä sitten valkoinen savinaamio kasvoilla siemailemme kuohujuomaa.

Reilun tunnin oleskelun jälkeen vuorossa on suihku, kuivattelu ja ajo Reykjavikiin.

Tyttäreni totesi: ”Kyllä on kate kohdallaan.” Joo, olen samaa mieltä: kallis elämys, mutta kerran elämässä sen voi kokeilla.

Vinkki: Altaassa ei kannata kastella hiuksia, sillä rikin haju ei lähde helposti hiuksista.

Summa summarum

Islanti teki muistijäljen mieleeni, teki syvän vaikutuksen ennen kaikkea ainutlaatuisen luontonsa vuoksi. Koska olimme matkalla vain pitkän viikonlopun verran, keskityimme luontoelämyksiin ajamalla autolla kolmessa päivässä 1200 kilometriä.

Jätimme Reykjavikin vain iltaruokailuihin ja nukkumiseen. Onpahan hyvä syy palata Islantiin ja ottaa Reykjavik haltuun!

Lue myös aikaisempi Islanti-postaukseni.

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *