Saarenmaa on mainio lähimatkailukohde

Yhteistyössä Visit Estonia ja paikalliset yrittäjät

Lähimatkailu on vahva trendi ja mikä ettei olisi.  Jos mietit seuraavaa lomakohdetta, niin suuntaapa etelään. Ei nyt ihan kotimaassa, mutta muutaman tunnin päässä ovat Muhu ja Saarenmaa. Ihanan erilaisia, rauhallisia ja kotoisia kohteita. 

Kävin tutustumassa virolaiseen lomailuun Estonian lifestyle -bloggarimatkalla toukokuun alussa. Edellisestä vierailusta olikin jo kulunut muutama vuosi. Silloin yövyin ystäväni tilalla Muhun saarella ja kiertelimme autolla katsastamassa Muhun ja Saarenmaan kohteita.

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan sujuu parissa tunnissa. Me menimme Tallink Starilla, jonka Lounge-tilassa nautimme aamiaisen. Tila on rauhallinen, aamiaisen lomassa voi lueskella lehtiä tai tehdä töitäkin. Takin saa naulakkoon, johon voi jättää laukunkin.

Satamasta ajelee autolla noin pari tuntia (135 km) Virtsun satamaan, josta matkaa jatkuu lautalla puolisen tuntia Muhun saarelle. Lauttamatka Virtsusta Kuivastun satamaan kannattaa varata etukäteen, sillä etenkin kesäviikonloppuisin on jonoja. Oman auton sijaan matkan voi taittaa bussilla, joka lähtee Tallinnan linja-autoasemalta.

Kartano on täysin kunnostettu viime vuosina. Kuva: © Pädaste OÜ

Muhun tunnetuin hotelli on viiden tähden Pädasten kartano, joka on rankattu 100 maailman parhaan hotellin joukkoon. Hotelli kuuluu Small Luxury Hotels of World -ketjuun. Kartanon toimintaa meille esitteli kaloja ruokkimassa ollut hotellin pitäjä ja ravintoloitsija Martin Breuer.

Pädasten kartanon puistossa sielu ja silmä lepäävät. Korviin kuuluu vain linnunlaulu.

Fiilis kartanolla oli ihanan ylellinen, mutta ei ollenkaan pröystäilevä. Tänne ja etenkin erillään olevaan, perinteiseen tyyliin rakennettuun rantataloon olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaan.

Kartanossa on myös suloinen pieni spa, jossa tehdään kasvo-ja vartalohoitoja. Saunoja on kaksi, roomalaistyylinen höyrysauna ja muhulainen sauna, terassilla on lisäksi palju.

Kylpylä tarjoaa kansainvälistä luksusta paikalliseen perinnetietoon yhdistettynä. Kun makaat hoitopöydällä vatsallasi, huomaat lattialla kauniin kukka-sammalasetelman. Hoidoissa kunnioitetaan saarenmaalaista yrttiperinnettä. Esimerkiksi rentouttavassa yrttihieronnassa käytetään kartanon mailta poimittuja yrttejä, 90 min hieronta maksaa 139 e. Koko päivän pituinen Ultimate Skin -hoito 275 e.

Jos et ehdi majoittua, voit tulla vain syömään. Kartanon ravintola Alexander on nimetty Viron parhaaksi ravintolaksi useana vuonna. Talvella keittiö siirtyy Toompean mäelle, jossa sen nimi on Alexander Chef’s Table.

Keittiöpäällikkö Stefan Berwanger kertoi kartanon kasvimaata esitellessään, että keittiö panostaa lähialueen raaka-aineisiin. Niistä valmistetaan ruokaa Pohjolan saaristokeittiö (Nordic Islands’ Cuisine) -tyyliin.

Kartanon historiasta tietoa, kuvia ja myös hintatiedot tästä linkistä.

Vanhan portin patinaa Nami Namasten sisäänkäynnissä.

Kartanon lähellä on Sikke Sumarin NamiNamaste-matkailutila. Matkamme aikana se ei vielä ollut auki, mutta puutarhassa oli yrttimaan istutuspuuhat täydessä käynnissä. Tilan ruuat valmistetaan oman tilan aineksista, joita täydennetään ympäröivän luonnon villikasveilla.

Sikke on esteetikko ja se näkyy tilalla, joka on kunnostettu kauniisti paikalliseen tyyliin. Silmä nauttii ajan patinasta ja kauniista yksityiskohdista, katsoipa mihin tahansa. Täällä voi kotimajoituksen lisäksi osallistua kokkauskursseihin, viinien maisteluun, lorvailla rauhassa tai vaikka ratsastaa, pyöräillä tai veneillä, kunhan pyytää sellaista järjestämään. Ennakkovaraus tarvitaan. Nyt Nami Namaste on jo avoinna ja ovet suljetaan tältä kesältä elokuun lopussa. Lisä- ja hintatietoja löydät täältä.

Muhun saaren kaupat ovat Liivassa, joka sijaitsee päätien varressa noin 11 kilometriä satamasta. Kesällä myyjiä on myös kauppojen edustalla.

Saarenmaalla arvostetaan perinteisiä käsitöitä. Kukkakirjailuja kannattaa katsoa tarkkaan, niin kauniisti ne on tehty.

Käsityöläispuodista voit ostaa paikallisia käsitöitä, kansallispukuja tai vaikkapa Muhun kukkakirjaillun perinnepeiton. Edellisellä reissulla ostin käsintehdyt, nahkapohjaiset kukkakirjoillut tossut. Ne kestivät vuosia. Kalakaupasta löytyy tuoretta kalaa, leipomosta perinteistä Saarenmaan leipää, joka on todella hyvää. Mekin lähdimme eteenpäin lämmin, tuoksuva leipä kainalossa.

Reissumme jatkui kohti Muhu Veinitalu eli Muhun Viinitilaa.

Muhu Viinitalon somistuksia on yllättävissä paikoissa.

Se hurmasi minut oitis rentoudellaan ja kodikkuudellaan. Tilaa pyörittää Peke Eloranta, joka osoittaitui varsinaiseksi monitoimimieheksi. Koulutukseltaan mies on ekonomi, sommelier, lisäksi yrittäjä, valokuvaaja, viininviljelijä jne. Hän on perustanut myös tallinnalaisen Luscher&Matiesen -viiniyhtiön ja pyörittää saman nimistä viinimuseota Toompean mäellä. Museossa käy vuosittain noin 15 000 vierasta.

Ajattelin ensin, että lienee vitsi, että viiniä viljeltäisiin täällä, mutta totta se on.  Sain kuulla, että virolaisella viiniviljelyllä on yli satavuotiset perinteet. Muhun Viinitila kunnioittaa näitä perinteitä viiniviljelyssään. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu vuonna 2012.

Viininviljely on edennyt yrityksen ja erehdyksen kautta. Yhtenä vuonna sadon söivät linnut, toisena villisiat. Tällä hetkellä hehtaarin alueella on noin 2100 viiniköynnöstä ja lisää on tarkoitus istuttaa. Ensimmäinen myyntiluvallinen viini valmistui 2016.

Viiniköynnökset kasvavat aivan pihapiirissä. Peke Eloranta tarjoili meille viime vuoden satoa, josta oli valmistettu raparperiviiniä. Sopii jälkiruokajuomaksi.

Tämä on hyvä kohde, jos haluat nauttia virolaisesta maalaisromantiikasta. Lomailun ohella voi osallistua erilaisiin työpajoihin, tutkia saarta pyöräillen jne. Tilan päärakennukseen mahtuu 20-30 vierasta, lisäksi viereinen hirsimökki on vuokrattavissa.

Yläkerran huoneessa voit nukkua myös positiivisia ajatuksia tuovan energiapyramidin alla.

Ravintolasta vastaa pitkän uran Virossa tehnyt keittiömestari Juha Rantanen. Hän pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon paikallista lähiruokaa.

Rosvopaistin onnelliset valmistajat Peke Eloranta ja Juha Rantanen.

Lauantaisin on tarjolla 11 tuntia maakuopassa kypsynyttä lammasrosvopaistia. Sen valmistukseen pääsevät myös vieraat osallistumaan kaivamalla paistia maasta. Paisti oli suussa sulavan mureaa ja ruoka kaikenkaikkiaan erittäin hyvää.

Jos haluat kaupunkimaista lomailua, suuntaa Muhulta maasiltaa pitkin ajaen Saaremaan Kuressaareen. Sinne on Virtsusta matkaa noin 75 kilometriä. Jos ajo- ja lauttamatka tuntuvat liian uuvuttavilta, kaupunkiin pääsee Tallinnasta kolmessa vartissa pienlentokoneella. Yhdensuuntainen lentomatka on 27 e.  Lisätietoja lennoista löydät täältä.

Piispanlinnassa järjestetään muun muassa Saarenmaan oopperajuhlat ja erilaisia konsertteja. Siellä on myös museo ja vaihtuvia näyttelyitä.

Tunnelma kaupungissa on rauhallinen ja kuin vuosikymmenien takaa. Tutustu kaupunkiin kävellen. Matalien puu- ja kivitalojen kivijaloissa on somia putiikkeja. Täällä kannattaa edottomasti kävellä hiljalleen ja nauttia. Talojen pihat ovat kurkistelun arvoisia, kauniita kukkaistutuksia löytyy paljon. Piipahda kahviloissa ja ravintoloissa.

Kaupungissa järjestetään kesän aikana paljon erilaisia juhlia ja festareita. Oopperajuhlat 23.-27.7. on suurin tapahtuma, myös juhannusjuhlat ovat suosittuja. Elokuun 3. päivä jäejestetään satamassa Kuressaare Gin Festival.

Käy myös vallihautojen ympäröimässä Piispanlinnassa. Kesäaikaan ehdoton paikka on noin kahdeksan kilometrin pituinen hiekkaranta.

Yövyimme aivan meren rannassa  sijaitsevassa Go Spa -kylpylähotellissa.

Go Spa -hotellin kylpylässä oli aamuvarhaisella rauhallinen tunnelma. Spa-osastolla on uima-altaiden lisäksi tarjolla höyrysauna, löylysauna, infrapunasauna, lisäksi hierontoja ja kauneushoitoja. Esimerkiksi kahden tunnin GoSpa -rituaalihoito kasvoille ja vartalolle maksaa 88 e. Katajakylpy 20 min/19 e, romanttinen ruusunkukkakylpy kahdelle 60 min/39 e. 12-16 vuotiaille lapsille on tarjolla hierontaa ja kasvojen puhdistusta.

Hotelli on moderni ja siisti. Huoneista on näköala joko merelle tai kaupungin suuntaan. Palvelu erittäin ystävällistä. Perhehotelli satsaa paikalliseen ruokaan. Hotellin ravintola on kolmen Viron parhaan hotelliravintolan joukossa.

Lapsivieraiden viihtymiseen on satsattu. Hotelliin tullessan he saavat oman passin, johon voivat vierailun ajan kerätä leimoja yms. Lapsille on myös omat kylpytakit huoneissa. Ideana on, että jos lapset viihtyvät, aikuisetkin viihtyvät. Hinnat ja lisätietoja löydät tästä linkistä.

Saarenmaan matkailuinfo löytyy täältä

Sini

Estonian lifestyle -bloggaajamatkan järjestelyistä vastasivat Thea Ekholm ja Evelin Org, yhteistyökumppaneina Visit Estonia, Visit Saaremaa ja paikalliset yrittäjät.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *