Hyvinvointi ja hyvän elämän aakkoset

Suomen kielessä ällällä eli l-kirjaimella alkaa monia luonnollisia, lohduttavia ja lempeitä elämänlaatua kohottavia sanoja. Lepo. Luonto. Liikunta. Läheiset. Ota ne käyttöösi. Niistä lähtee hyvinvointi.

Monet aakkosten konsonantit ovat kovia, karkeita ja kalskahtavat korvaan. L on toista maata. Kieltä mukavasti muljauttava ällä kuuluu jo varhaiseen lapsuuteen. Vauvalle leperrellään ja loruillaan ja monissa lasten ensimmäisissä sanoissa kovemmat konsonantit korvautuvat ällällä: perhosesta tulee pelhonen ja koirasta koila.

Ällällä alkavat myös aikuisille tarpeelliset hyvinvoinnin sanat. Lepo. Liikunta. Luonto. Läheiset. Lemmikit. Adjektiivi lämmin on vahvasti läsnä, kun kuvaillaan laadukasta elämistä: lämmin syli, lämmin koti, lämmin sydän.

Kiireisessä arjessa l-sanat tahtovat unohtua, vaikka tieteellisesti todistettua näyttöä niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on nippukaupalla. Lepo, luonto, lemmikit ja läheiset rauhoittavat ja laskevat verenpainetta. Liikunta virkistää, vahvistaa ja kohentaa koko elimistöä. Luonnolla, lemmikeillä ja liikunnalla on vahva kolmiyhteys.

L-sanat edistävät aivojen hyvinvointia ja tuovat iloa elämään. Ota l-sanat olennaiseksi osaksi elämääsi, äläkä anna niiden jäädä muiden tekemisten jalkoihin. Päihdy luonnosta, virkistäydy liikunnalla ja palaudu levolla. Lisää elämääsi twistiä, uusia näkökulmia ja riemua läheisten seurassa. Jos valittavina ovat vaikkapa tv-sarja tai ystävien seura, valitse aina ihmiset.

Mutta riittävätkö pelkät l-sanat hyvän elämän peruspilareiksi? Ravintopyramidin tai lautasmallin tapaan l-sanat ovat ne suurimmat kokonaisuudet eli vihannekset, kasvikset ja hiilihydraatit.  Ravitsemusoppia mukaillen tarvitaan vielä muutama tekijä, jotta syntyisi paras kombo.

Mennään katsomaan muita konsonantteja. R-kirjaimesta poimimme rakkauden tarkoittaen eroottista ja fyysistä yhteyttä toiseen ihmiseen ja ravitsemuksen, joka on siis jotain muuta kuin tulenpalavassa kiireessä hotkaistu pikamättö. H tarjoaa meille henkisyyden, joillekuille jopa hengellisyyden.

Suomen kielessä jokaisella aakkosella on elämänlaatua parantavia sanoja. Kunhan vain vältät sellaisia, jotka toimivat päinvastaiseen suuntaan eli tuhoavat ja repivät. Kateus, kaunaisuus ja katkeruus eivät kuulu hyvän elämän aakkosiin.

Irmeli Salo

kirjoittaja opettelee päivittäin l-sanoja

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *