Linnan juhlat -noviisin jännittävä päivä

Tuusulainen Ruut Sjöblom (kok.) on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Tämän vuoden Linnan juhlat on hänen ensimmäinen kerta valtakunnan ykkösjuhlissa. Ruut aloitti juhliin valmistautumisen hyvissä ajoin muutama kuukausi sitten tilaamalla juhlapukunsa suunnittelija Anne-Mari Pahkalalta.

Ruut Sjöblom valmiina Linnan juhliin.

Anne-Mari Pahkala on arvostettu vaatesuunnittelija, joka on suunnitellut näyttäviä ja veistoksellisia juhlapukuja Linnan juhliin, mutta myös muihin tilaisuuksiin. Hänen suunnittelemansa puvut ovat usein graafisia, selkeitä ja ajattomia. Tänä vuonna Linnan juhlissa nähdään 18 Anne-Marin suunnittelemaa pukua, osa on vuokrapukuja ja yksi muodistettu vintagefrakkipuku.

Ruut ”löysi” Anne-Mari Pahkalan yhteisen tuttavan kautta. Ruut on käyttänyt Vaatepuu-liikkeen palveluja, ja Anne-Mari on vuorostaan antanut suunnittelemiaan vaatteita Vaatepuuhun lainattavaksi ja myytäväksi.

”Minulle kestävä kehitys on tärkeää. Sen vuoksi olen lainannut vaatteita Vaatepuusta jo vuosia. Olen Vaatepuun asiakas numero 64. Kun olin useamman kerran lainannut yhtä Anne-Marin suunnittelemaa mekkoa, halusin ostaa sen itselleni. Silloin olin ensimmäistä kertaa yhteydessä Anne-Mariin”, Ruut kertoo ja jatkaa:

”Kun haluan ostaa jonkin vaatteen, mietin ostosta pari viikkoa. Jos vielä muistan vaatteen, voin harkita sen ostamista.”

Puvun jatkokäyttö tärkeää

”Suunnittelun lähtökohtana oli Ruutin minimalistinen pukeutumistyyli. Hän toivoi kaksiosaista asua, jotta jatkossa ylä- ja alaosia voisi käyttää myös erikseen”, toteaa Anne-Mari.

Ruut ja Anne-Mari toteavat, että heidän oli helppo löytää yhteinen kieli vaatteen suunnittelun alkuvaiheessa. Anne-Mari iloitsee siitä, että Ruut otti yhteyttä riittävän ajoissa, jotta suunnittelulle jäi riittävästi aikaa.

Pukua mietittäessä Anne-Mari ja Ruut pohtivat myös, millaiset korut täydentäisivät asua. Vaatteen väri löytyi helposti: voimakas sininen, joka hieman taittaa liilaa, on isänmaallinen ja juhlava.

”Kankaassa päädyimme silkkiin, koska se on luonnonmateriaali ja käytän muutenkin silkkivaatteita. En ole ennen teettänyt vaatteita”, Ruut sanoo.

Linjakkaan puvun jujuina laahus ja takakappaleen jännittävä yksityiskohta.
Puvussa on yksi ylipitkä hiha.

Ruut kuvailee pukeutumistyyliään minimalistiseksi. Hän suosii vaatteissaan mustaa, valkoista ja selkeitä värejä ja niitäkin hän on omasta mielestään ”huono” käyttämään. Ruut harkitsee hyvin tarkkaa jokaista vaateostostaan.

Kun puku on lähes valmis, Ruut huokaa: ”Puku ylitti kaikki odotukseni. Tämä ylipitkä hiha on aivan ihana. Pidän myös takakappaleen jännittävästä yksityiskohdasta.”

Selkeä meikki ja kampaus

Meikkitaiteilija Satu Arvo vastaa Ruutin Linnan juhlat -meikistä ja kampauksesta. Satu oli katsomassa juhlapuvun sovitusta, jotta hän näki puvun luonnossa. Samalla Satu ja Ruut saivat keskustella, mitä Ruut toivoi kampaukselta ja meikiltä. Molemmille oli selvää, että veistokselliseen, näyttävään pukuun sopii selkeä meikki ja kampaus, jossa hiukset ovat ylhäällä, jotta puvun takakappaleen yläosa pääsee oikeuksiinsa.

”Meikissä korostan silmiä tummalla sähkönsinisellä. Ruutin hyvän ihon jätän kuulaaksi enkä puuteroi sitä liikaa. Hiukset tulevat nuorekkaalle nutturalle, joka on aika ylhäällä. Näin myös näyttävät korvakorut tulevat esille”, Satu Arvo summaa muutamaa päivää ennen h-hetkeä.

Kampauksessa päälaella on letti, joka päättyy rentoon niskanutturaan.
Silmämeikki on tummahko ja luomilta löytyy sinistä.
Huulet saivat jäädä vaaleiksi.

6.12. tunnelmia

Kun tapaan kuvaajan kanssa Ruutin itsenäisyyspäivänä hänen hotellihuoneessaan, hän tunnustaa hieman jännittävänsä. Eikä se ole ihme: ensimmäistä kertaa valtakunnan ykkösjuhlissa televisiokameroiden edessä.

”Jännitän vähän 2-osaisen puvun toimivuutta, asettuuko yläosa kauniisti alaosan yhtymäkohdassa”, puntaroi Ruut ja kertoo, että hänellä on tiedossa puvun yläosalle jo seuraava käyttökerta tammikuussa erilaisen alaosan kanssa.

Hän oli herännyt ehkä hieman liian aikaisin. Linnan juhlat ja poliittisesti hektinen viikko herättivät ennen kuin olisi tarvinnutkaan. Tosin ei hän pitkään olisi voinut nukkuakaan, sillä hänellä oli lipunnostojuhla klo 7.45.

Ruut ja Satu Arvo tapasivat hotellissa klo 10, jolloin alkoi meikkaaminen ja kampauksen tekeminen. Reilun kahden tunnin kuluttua look oli valmis.

”Kampauksen osalta tuli muutos ennakkosuunnitelmaan nähden. Nostin hiuksia edestä, lisäksi päältä lähtee letti, joka päättyy nuorekkaaseen nutturaan, mutta nuttura onkin niskassa eikä pään päällä, kuten ensin suunnittelimme. Meikin toteutin aiemmin suunnittelemani mukaan”, Satu kertoo.

Jos Ruutia jännittää, se ei kyllä näy hänestä. Hän on itse rauhallisuus ja poseeraa väsymättä kuvaajalle.

Kun Naiselon kuvaukset ovat takana, Ruutilla ja hänen puolisollaan on aikaa rentoutua ennen h-hetkeä. Heidän sisääntuloaikansa on klo 19.40.

Juhlat voivat alkaa!

Kaisa

Kuvat Susanna Uusitalo

Kuvauspaikka Hotel Lapland

kulttuuri
Kommentit (1)
  1. Lady of The Mess
    6.12.2019, 21:11

    Kaunis puku ja kaunis kantaja. Sinisen sävy on upea ja juhlava, mitä se ei kaikissa sinisen sävyissä aina ole – joskus siniset puvut, vaikkakin ovat valitut Suomen värejä silmälläpitäen, näyttävät halvoilta. Mutta ei tämä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *