Parantaako painopeitto unen laatua? Kokeilimme.

Heräilyä kerran tai kaksi kertaa yössä? Tuntuuko tutulta? Jostain syystä heräily kesken unien on vaivannut jo monta viikkoa. Kun meille tarjoutui mahdollisuus testata kotimaisen Tikkiteamin painopeittoa, emme epäröineet, vaan tartuimme tilaisuuteen.

Painopeitto on nyt kaikkien huulilla. Siitä on tullut hitti. Olemme lukeneet monen tutun ja tuntemattoman kokemuksia tällaisista useita kiloja painavista peitoista. Jotenkin alkoi kiinnostaa tuollaisen testaus.

Mikä ihmeen painopeitto?

Tikkiteamin TT-painopeitoissa on 180 taskua, joissa on therapygrain-rakeita. Ne takaavat tasaisen painontunteen vartaloa vasten.

Painopeitto aktivoi mielihyvähormonin tuotantoa. Se rauhoittaa ja olo tuntuu turvalliselta.

Painopeitto sopii sekä lapsille että aikuisille. Joissakin päiväkodeissa painopeittoja käytetään rauhoittamaan levottomia lapsia nukkumaan.

painopeitto lokerot
TT-painopeitossa on 180 lokeroa, joiden sisällä on elintarvikelaatuisia rakeita, jotka on saatu kierrätetyistä panttipulloista.

Painoluokat

Kun vaasalaisen Tikkiteamin painopeitot saapuivat, tajusimme peittojen painon. Ne nimittäin painavat PALJON. Sinin peitto 7 kiloa ja Kaisan 9 kiloa!

Tietysti meidän olisi pitänyt paneutua niihin painosuosituksiin ennen kuin kerroimme peittojen painotoiveet. Kaisalle ehkä olisi pitänyt olla joko 5 kilon tai 7 kilon peitto, koska hän painaa alle 60 kiloa.

Tikkiteamin sivuilla peitoille annetaan tällaiset suositukset:

5 kg / 30-60 kg
7 kg / 40-80 kg
9 kg / 50-100 kg
12 kg / 80-130 kg
15 kg / 90- >160 kg

Pesu

Tikkiteam antaa peitoille 60-asteisen pesuohjeen. Olen huomannut, että joissakin toisten yritysten painopeitoille annetaan vain 40-asteinen pesu. Se tuntuu oudolta, sillä mielestäni kaikki vuodetekstiilit (paitsi silkkilakanat) tulisi kestää 60-asteinen pesu, jotta mahdolliset pölypunkit kuolevat.

9 kilon tai sitä painavammat peitot voi puolittaa pesun ajaksi, koska puolivälissä on vetoketju.

painopeitto vetoketju
9 kiloa ja sitä painavammat peitot voi pestä kahdessa erässä, koska keskellä peittoa on vetoketju.
painopeitto hoito-ohje
TT-painopeiton voi pestä 60-asteisessa konepesussa.

Miltä tuntui?

Kaisa:

Ensimmäinen ”haaste” oli saada painava peitto pussilakanan sisään. Testiviikkojen aikana siitäkin tuli helppoa, kun ei yrittänytkään nostaa peittoa yläpäästä, jotta peitto laskeutuisi pussilakanan sisällä.

Ensimmäisenä yönä tuntui oudolta, kun peitto painoi paljon. Tuli mieleen lapsuuden paksut, puuvillavanutäytteiset, painavat peitot.

Ensimmäisenä iltana peiton alla tuntui kuin olisi ollut pesässä, turvassa.

Totutteluun meni noin viikko. Sen jälkeen peitto tuntui ”omalta”.

Koska tunne ja fakta voivat olla eri asioita, tutkin akviivisuusmittarini tilastoja ennen painopeiton kokeilua ja muutaman kokeiluviikon jälkeen.

Ennen painopeiton kokeilua rauhallisen unen määrä vaihteli 75-80 %:n välillä ja olin heräillyt 1-2 kertaa yöllä, vaikkakaan en jäänyt pitkäksi aikaa pyöriskelemään unettomana.

painopeitto tilasto1
Ennen painopeittoa, Kaisan yöuni oli normaalisti liian lyhyt ja rauhalllisen unen määrä enintään 80 %.

Kun olin käyttänyt painopeittoa pari viikkoa, rauhallisen unen määrä oli 85-93 %, viimeisimpien öiden kohdalla se pysytteli 90 %:ssa – eikä heräilyjä ollut enää joka yö. Lisäksi nukuin aikaisempaa pidempiä unia.

painopeitto tilasto2
Kun Kaisa oli käyttänyt painopeittoa neljä viikkoa, rauhallisen unen määrä 93 %.

Aika selkeä muutos aikaisempaan!

Sini:

Kun lakanan saa paikoilleen, se myös pysyy hyvin. Seitsemän kilon peitto tuntui alkuun sekin painavalta. Olen hyväuninen, mutta nukun ”vauhdikkaasti” eli pyörin kuin väkkärä pitkin yötä. Tosin en itse siihen herää, vieruskaveri kylläkin.

Ensimmäisenä testiyönä olin ollut illalla jumpassa ja jalat olivat hieman levottomat. Yleensä rentoudun jumpan jälkeen lepuuttamalla jalkoja ylöspäin. Tällä kertaa unohdin sen ja se kostautuikin tuntemuksena, ettei nesteet päässeet pois jaloista peiton painon vuoksi vaan vatkasin jalkoja levottomasti. Mietin jo mihin sitä taas on lupautunut….

Seuraavana iltana lepuutin jalat kunnolla ja aamulla heräsin hyvin nukkuneena, jalatkin vetreinä.

Peiton käytto vaatii jonkin verran totuttelua, sillä tähän saakka olen käyttänyt kevyttä untuvapeittoa. Painopeitto painaa ja sen alla ei tee mieli kääntyillä turhia tai kieputella peittoa rullalle polvien väliin tms. Parhaiten painovaikutus tuntuu koko kropassa, kun nukkuu selällään.

Muutos: Nukuin rauhallisemmin ja heräilemättä aamuun saakka. Petikaverin mielestä myös mylläsin sängyssä yön aikana vähemmän eli hänenkin unensa rauhoittui hieman. Perhesovun kannalta ei ihan vähäpätöinen asia sekään!

Mitä maksaa?

Mielestämme on hienoa, että Tikkiteamin tuotteet ovat suomalaisia, tehdään Vaasassa. Lisäksi yhtiön verkkokaupasta voi tilata painopeiton testikäyttöön. 2 viikon kokeilu maksaa 50 euroa + rahti. Jos asiakas päättää pitää peiton, tuo maksu hyvitetään ostohinnasta. 7 kilon peitto maksaa 289 e ja 9 kilon 329 e.

Vaikuttaako paljolta? Toisaalta on muistettava, miten tärkeää uni on. Eihän sitä jaksa päivän haasteita, jos ei nuku hyvin. Jos ajatellaan, että peittoa voi käyttää 10 vuotta, hinta per yö ei ole juuri mitään.

Sini ja Kaisa

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *