Kesän koukuttavin kalakeitto
Keitä kesäpäivän kunniaksi varhaiskasviksista, nokkosista ja kalasta maukas keitto, jonka kruunaa juustoinen liemi. Sitä sopii tarjota paremmillekin vieraille.
Tämän keiton pohjaidea lähtee perinteisestä kesäkeitosta, mutta se on kehitetty ihan eri maukkaustasolle. Nesteenä on kalaliemi, joka rikastetaan notkealla sulatejuustolla. Kalojen lisäksi keitto saa makulisää luonnon annista, nokkosista.
Lisäksi riittää hyvä leipä ja suven juhla-ateria on valmis.

KESÄINEN KALAKEITTO
4—5 annosta
2—4 varhaissipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl voita tai öljyä
1 l vettä
2 kalaliemikuutioita
10 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
nippu varhaisporkkanoita
6—8 varhaisperunaa
pieni kukkakaali
noin ½ l nokkosenlehtiä
1 prk (250 g) sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija savupekoni tai cheddar ruoka & dippi)
noin 300 g ruodotonta kalafileetä (esim. kuhaa, siikaa, ahventa tai turskaa)
2 dl pakasteherneitä tai sokeriherneenpalkoja
(suolaa)
tilliä
HIENONNA huuhdellut sipulit ja kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipulit.
LISÄÄ vesi, liemikuutiot ja mausteet.
LEIKKAA rapsutetut tai kuoritut porkkanat lanteiksi ja lisää keittoon kypsymään.
KUORI tai rapsuta perunat ja lohko ne suupalan kokoisiksi. Paloittele kukkakaali ja lisää ne ja perunat keittoon.
KUN kasvikset ovat lähes kypsiä, lisää sulatejuusto mukaan ja anna sen liueta liemeen.
LISÄÄ halutessasi vihreydeksi huuhdeltuja, kiehautettuja ja silputtuja nokkosia.

PALOITTELE kala ja lisää keittoon herneiden kanssa. Anna hautua muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää tillisilppua.
NAUTI keitto hyvän leivän kanssa.

VIINIVINKKI
Saksalainen That´s Neiss Pink Riesling (13,89 €, tilausvalikoima) on 97 % Riesling, 2,99 % Pinot Noir -yhdistelmä. Sopii hyvin niin kasvispitoisen kalakeiton kuin broilerisen nuudelisalaatin kera.
Italialainen kolmen rypäleen Tommasi Granara Rose (11,51 €, tilausvalikoima) roseeviinin väri on kauniin vaaleanpunainen. Tuoksussa on sitrusta ja punaisia marjoja. Maku kuiva, raikas ja puhtaan aromikas. Maistuu niin italialaisten alkupalojen kuin salaattien ja kepeän kalaruoan kanssa.
Maukasta ja ihanaa juhannusta
Marita Joutjärvi
teksti ja kuvat