Helsinki-Maarianhamina -risteily tervetullut uutuus

Korona pakotti laivayhtiöt miettimään, miten suositut Ruotsin-risteilyt korvataan, koska ruotsalaiset eivät toistaiseksi pääse Suomeen. Sen myötä Viking Line kehitti pikaisesti Helsinki-Maarianhamina -risteilyn. Aikaisemminhan Suomesta on päässyt laivalla Maarianhaminaan Turun kautta – ja ne aikataulut eivät ole suosineet risteilijöitä.

Maarianhaminan-risteilylle kannattaa harkita parempaa hyttiä, koska siitä ehtii myös nauttia.

Pääsin Viking Linen Maarianhaminan neitsytristeilylle. Kun lehdistömatkakutsu tuli, en miettinyt sekunttiakaan, vaikka matkan aikana olin periaatteessa lomalla. Nolottaa tunnustaa, että olin käynyt Maarianhaminassa yhden kerran parikymmentä vuotta sitten – ja sekin oli työmatka, jolloin en ehtinyt nähdä Maarianhaminasta kuin pikkuruisen hetken.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoi, että koronakevät on ollut todella raskas laivayhtiölle. Yhtiö tekee kaikkensa, että matkustajien on turvallista tulla Viking Linen laivoille.

Kirjoitan matkasta kaksi postausta. Tässä keskityn laivaan ja miten korona näkyi. Maarianhaminan vinkkeihin keskityn sitten toisessa postauksessa.

Hyvä aikataulu

Viking Linen m/s Gabriella lähtee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kohti Maarianhaminaan, lähtöaika on klo 15.30. Laiva on Maarianhaminassa seuraavana aamuna klo 8.

Paluumatkalle lähdetään klo 16. Seuraavana aamuna laiva piipahtaa Tallinnan satamassa, mutta risteilymatkustajat eivät voi poistua laivasta, koska pysähdys on niin lyhyt. Sitä vastoin reittimatkustajat voivat jäädä Tallinnaan.

Laiva on Helsingissä klo 11.15.

M/S Gabriellan viiniasiantuntija Pekka Rajala kertoi Piper -Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs -samppanjasta.

Korona vei perusbufffan

Laivat tunnetaan buffeteistaan. Koronan myötä tuttu buffa on muuttanut muotoaan.

Vaikka buffetit on nyt sallittuja, on Viking Line halunnut ottaa varman päälle. Osa ruuista on annosasioissa – ja kaiken lisäksi kauniisti laitettuina.

Buffetravintolassa osa ruuista oli aseteltu kauniisti annosastioihin.
Buffetravintolassa oli katkarapuja kahdella eri tavalla: maustamattomina ja savustettuina, joita on näissä lasipurkeissa.

Aamiaisbuffassa leikkeleitä sai itse ottaa linjaston alkupäässä olevalla henkilökohtaisella haarukalla, joka jätettiin sitten linjaston päässä olevaan astiaan.

Osan ruuista kokit annostelevat asiakkaan lautaselle.

Olin ilahtunut tästä buffetista. Siinä oli tyyliä perinteiseen verrattuna. Vaikka ruokalajeja on vähemmän, en usko, että kukaan jää nälkäiseksi, koska ainahan voi santsata.

Söimme ensimmäisenä iltana Foodgardenissa, joka on à la carte -ravintola, kolmen ruokalajin illallisen. Toisena iltana ruokailimme buffassa.

À la carte -ravintolassa nautimme alkupalaksi toast Skagen -leivät.
Pääruokana meillä oli ahvenanmaalaisella mustalla leivällä paneroitua kuhaa, kermaan muhennettuja sieniä ja uusia perunoita.

Ruokailuajat etukäteen

Jos haluat varata risteilyn Maarianhaminaan, varaat samalla myös ruokailun eli hinnat sisältävät aina ruuat. Samalla varaat myös ruokailuajat. Näin vältetään ruuhkia.

Ravintoissa ei täytetä kaikkia pöytiä, jotta koronan vaatimat turvarajat täyttyvät.

Raikas jälkiruoka.

Hintaesimerkkejä

Risteilyhinnat ovat ns. kelluvia eli vaihtelevat kysynnän mukaan. Tässä joitakin esimerkkejä:

Helsinki-Maarianhamina-Helsinki -risteilyn saa 142 eurolla / henkilö B-luokan hytissä, jossa kaksi aikuista matkustaa. Tähän hintaan sisältyy molempiin suuntiin buffet-ruokailut ja aamiaiset.

Hytin parveke ei ole suuri, mutta toimii hyvin.

Jos matkustaja haluaa LUX-hytin, hinta on kahdelle 242 euroa / henkilö. Hinta sisältää toiseen suuntaan á la carte -illallisen ja toiseen suuntaan buffetin.

Jos kaksi aikuista jakaa LUX-hytin ja varaa á la carte -illalliset ja meriaamiaiset molempiin suuntiin, esimerkiksi 8.7. lähdöllä hinta 245 euroa / henkilö. Hinta ei sisällä viinipakettia.

Jos matkustaja haluaa ottaa mukaan auton, hinta on alkaen 40 euroa. Auton voi jättää laivaan tai ottaa maihin. Tuohon hintaan Helsingissä ei pääse pitkällekään edestakaisin taksilla.

Lisätietoja Helsinki-Maarianhamina -reitistä löydät Viking Linen sivulta.

M/S Gabriellan keittiöpäällikkö Kari Jaakkola kävi tervehtimässä meitä.

Miltä vaikutti?

Terminaaleissa ei ollut ryysistä. Matkustajat kunnioittivat turvarajoja. Jopa poistuminen Helsingissä tapahtui rauhallisesti, ilman rynnimistä. Muutenkin ihmiset käyttäytyivät hillitysti.

Maarianhaminan-risteilyllä ehtii nauttia myös merimaisemasta.

Laivalla oli joka puolella: hisseissä, ravintoloissa, myymälässä, hytissä jne. käsidesiä. Lisäksi kuulutukset muistuttivat turvaväleistä yms.

Laivalla oli livemusiikkia, mutta tanssilattia ei ollut käytössä, vaan halukkaat saivat pyörähdellä omalla paikallaan.

Ensimmäisellä Helsinki-Maarianhamina -risteilyllä oli noin 500 matkustajaa. Se on hyvä määrä, kun ajattelee, miten lyhyellä aikataululla yhtiö ehti markkinoida risteilyä. Perjantain 3.7. risteilylle oli menossa jo paljon enemmän matkustajia.

Laivalle mahtuisi 2500 matkustajaa, mutta koronasta johtuen yhtiö ottaa enintään puolet tuosta määrästä risteilylle. Tämä mahdollistaa turvavälit ja rauhallisen tunnelman.

Risteilyn aikana ehdin nauttia merimaisemista, hyvästä seurasta, loistavasta ruuasta, tutustua Maarianhaminaan ja vähän jopa lähialueeseenkin – ja ennen kaikkea kiireettömyydestä.

Kaisa

PS. Naiselon kaikkia postauksia saa jakaa.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *