Mökin keittiöremontti laajeni ja laajenee

Alkukesä meni mökin keittiöremontin merkeissä. Se oli elämäni helpoin remppa, sillä projektin vastuu oli tyttärelläni ja hänen puolisollaan. Minun tehtäväkseni jäi vain nyökyttely.

Kun rakennutimme mökin 1994, meidän ei ollut mahdollisuus saada sinne sähköä, koska kylän muuntaja ei olisi kestänyt lisäkuormitusta. Silloin otimme mökille aurinkosähkön. Siihen aikaan meitä pidettiin ”propellihattuina”, kummajaisina, kun meillä oli aurinkosähkö. Nythän se ei ole mitenkään erikoista. Valot, telkkari ja jääkaappi toimivat aurinkosähköllä, uuni ja liesi olivat kaasukäyttöisiä.

Mökkimme valmistui 1994. Silloin emme saaneet sähköjä, vaan talolla oli aurinkopaneelit.

Aurinkosähköä ja normisähköä

Reilu vuosi sitten sähköyhtiö kyseli kiinnostusta ottaa sähköliittymä. Edellytyksenä olisi, että kylältä kolme ottaisi liittymän. Silloin sähköyhtiö laittaisi uuden muuntajan. Onneksi seudulta löytyi kolme innokasta.

Näin ollen viime vuoden lopulla tontille tuli ”sähkötolppa” – tai eihän se ole mikään tolppa, vaan pieni kaappi.

Viime syksynä tontin rajalle tuli sähköt.

Siitä alkoi käynnistyä mökin muutostyöt. Onneksi aikoinaan olimme kaukaa viisaita laitattamalla seinien sisään putkistot mahdollisia sähköjohtoja varten. Näin johtoja ei tarvinnut vetää pintavetoina tai purkaa seiniä.

Seinä kaatuu

Kun sähköurakointi oli tiedossa, tytär ehdotti, että minikeittiön ja olohuoneen välinen seinä kaadettaisi. Ok, sopii. ”Entäs jos samalla uusittaisi myös keittiön kiintokalusteet”, ehdotti tytär. Ok, sopii.

Olimme niin innokkaita tämän rempan suhteen, ettemme muistaneet ottaa ennen-kuvaa! Tässä kuvakaappaus tyttären instatarinoista. Kuvasta saa vähän käsitystä ainakin välivaiheesta, kun keittiön kalusteet on purettu, mutta vanha kaasuhella ja osa kaakeleista on vielä paikallaan.

Tytär ja hänen puolisonsa kartoittivat kalusteita, kodinkoneita, hintatasoa, toimitusaikatauluja yms. He ehdottivat, että ottaisimme kaikki kiintokalusteet, jääkaapin, pakastimen, lieden ja uunin Ikeasta. Katsoin suunnitelmaa. Tein vain yhden kysymyksen: missä on kuivauskaappi. ”Ei ole kuivauskaappia”, oli tyttären vastaus. Ok, sopii. Tottahan toki minä, kuivauskaappi-ikäkuntaa olevana, epäilin toimivuutta, mutta päätin suostua, sillä nuorethan siellä ovat enemmän kuin minä.

Ikean piirros suunnitelmasta, johon tuli vielä joitakin muutoksia.

Ikea toimitti kalusteet sovittuna aikana. Sitten vain kalusteita kokoamaan. Kundit eivät olleet huomanneet, että nurkan peitelistat olisi pitänyt olla samaa harmaata kuin kaapit ja laatikot. Nyt tuo peitelistat olivatkin valkoiset. Koska ne väärät peitelistat oli jo laitettu paikalleen, ei innostanut ottaa niitä pois. Ikea suhtautui reklamaatioon suopeasti hyvittämällä listat. Saimme myös värikoodin, jos haluamme maalata listat.

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä kaadettiin. Lattiassa näkyi selvät jäljet, missä ennen oli seinä ja missä keittiökaappeja.
Olohuoneen puolelta poistettiin kaksi kaappia. Niiden tilalle tuli jääkaappi, pakastin ja kuiville ruoka-aineille tarkoitettu kaappi.

Uusi keittiö oli nopeasti valmis. Talossa sähköt. Voi, miten ylelliseltä tuntuikaan kylppärin lattialämmitys.

Keittiö on lähes valmis. Vielä puuttuvat liesituulettimen luo laitettava hylly ja taulu. Kulmauksessa näkyy vääränvärinen peitelista.

Nyt keittiö on moderni. Keittiö näyttää ilmavalta, kun ei ole yläkaappeja. Tosin lieden toiselle puolelle on tarkoitus ostaa tai tehdä kevyt hylly, johon voi laittaa ”jotain kivaa”.

Takapakki

Juhannuksena kaikki toimi. Sitten juhannuksen jälkeen seudulla oli kova ukkonen. Seuraavalla viikolla porukoiden ollessa mökillä, liesi ja uuni eivät toimineet. Oliko ukkonen tehnyt tuhojaan? Kun viime viikolla olimme mökillä kodinkoneyrityksen huoltomies kävi katsomassa liettä ja uunia – ja vei ne mennessään. Hän arveli laitteiden menevän takuuseen.

Miten tulemme toimeen mökkiviikon ilman liettä? Uunia emme uskoneet tarvitsevamme tuona aikana. Tarkoitus oli grillata mahdollisimman paljon. Kävimme ostamassa yhden keittolevyn, jotta voimme keittää E:lle aamu- ja iltapuurot ja perunoita ruokailuille.

Jätteiden lajittelu on nyt helppoa.

Uusia ja vanhoja astioita

Eihän tuo muutos jäänyt vain keittiökalusteisiin. Tytär poisti valtavan määrän astioita, joita kieltämättä oli kerääntynyt kaappeihin enemmän kuin riittävästi. Samalla hän toi uusia – tai oikeastaan myös vanhoja, kirppareilta ostettuja sini-valkoisia, erilaisia lautasia ruokalautasiksi. Nyt kaikilla ruokailijoilla on erilaiset, mutta samaa tyyliä olevat lautaset.

Remontin myötä myös astiasto meni uusiksi.
Kun keittiön ja olohuoneen välinen seinä kaatui, kokonaisuus on ilmava.

Myös lähes kaikki matot menivät vaihtoon. Seuraavaksi on verhojen uusiminen valkoisiksi pellavaverhoiksi aivan kuten olohuoneen ikkunoissa jo on.

Nyt sitten suunnittelemme kylppäriremppaa… Eikös se niin ole, että kun yhden paikan laittaa kuntoon, muut kohdat näyttävät kaipaavan uusimista?

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *