Porvoon ihanat ruokapaikat ja kahvilat

Porvoo on niin lähellä Helsinkiä, että siellä on helppo ja nopeaa piipahtaa monta kertaa kesässä. Vanhan Porvoon kujat kutsuvat kuljeskelemaan ja pienet puodit tarjoavat vähän erilaista ostamista kuin tutut kaupat kotikaupungissa. Kaupunki on täynnä historiaa, jos siitä on kiinnostunut. Porvoon ravintolat ja kahvilat ovat myös hyvä syy suunnata itäiselle Uudellemaalle.

”Kesäporvoolaisena” rakastan kaikkea tätä Porvoossa ja käyn siellä usein kesän aikana. Tässä minun ravintola- ja kahvilavinkkini. Lopussa myös muutama majoitusvinkki.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat cabriole
Café Cabriolen viehättävä sali.

”Uuden kaupungin”  puolella

Bistro Sinne (sinneporvoo.fi) ei ole ihan keskustassa eikä vanhassa kaupungissa. Sinne kuitenkin kannattaa mennä, eikä matkaakaan ole kuin muutama minuutti ”uuden kaupungin” puolelta, joen toisella puolella (osoite Läntinen Aleksanterinkatu 1) Taidetehtaan naapurissa. Joutsenmerkitty Sinne tarjoaa gourment-tason ruokaa. Sinnestä saa myös kivoja cocktaileja. Hintataso:  lounaat 16-29 e, runsas sunnuntaibrunssi (klo 12-17) 34 e ja à la carte -pääruoat 23-38 e.

Café Cabriole (cabriole.fi) on ”uuden kaupungin” puolella, toria vastapäätä, vanhassa pankkikiinteistössä (Piispankatu 30). Cabriole on yksi suosikkikahviloistani koko Suomessa. Vitriini on täynnä toinen toistaan ihanampia kakkuja, jotka eivät kuitenkaan ole ällömakeita. On vaikea päättää, mistä niistä sillä kertaa ottaisi palasen, joka luvalla sanottuna on riittävän iso. Myös suolaiset piirakat ja sämpylät ovat herkullisia. Maanantaista perjantaihin tarjolla oli edullinen kotiruokabuffet (7,50 – 12 e).

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat Cafe Cabriole
Café Cabriolen makeat ja suolaiset leivonnaiset ovat ihania.

Vanhassa kaupungissa

Fryysarinranta (fryysarinranta.fi) on vanhan Porvoon sydämessä (Jokikatu 20:n sisäpihalla), jokivarressa. Täältä saat esimerkiksi ns. Porvoon etanoita (11 / 18 e), vaikka perinteinen ”etanaravintola” ei enää ole olemassakaan. Tuo isompi etana-annos toimii hyvin pääruokana. Hintataso: à la carte -pääruoa 24-30 e.

Gabriel 1763 (gabriel1763.fi) on vanhassa kaupungissa, Raatihuoneentorin laidalla osoitteessa Jokikatu 20.  Jos pidät pizzasta, suuntaa tänne, koska niistä tämä ravintola on tunnettu – ja vaikka pizza ei olisikaan se sinun nro 1, kokeile silti näiden pizzaa. Voi olla, että ihastut. Tottahan toki Gabriel 1763:n listalla on muutakin. Hintataso: pizzat 15-18 e ja à la carte -pääruoat 17,50-22,50 e.

PetriS Chocolate Room (petris.fi) on tunnettu käsintehdyistä suklaistaan. Tämä suklaakahvila löytyy vanhasta kaupungista osoitteesta Jokikatu 16. Suosittelen, että ostat täältä suklaata myös mukaasi.

Porvoon Paahtimo (porvoonpaahtimo.fi) sijaitsee vanhassa tiilimakasiinissa. Jos olet joskus tullut Porvooseen niin, että näet kuuluisat ranta-aitat, Paahtimo sijaitsee samassa rivistössä aivan sillan vieressä (osoite Mannerheiminkatu 2). Kauniilla säällä kannattaa istahtaa (jos mahtuu) terassille ja ihailla jokimaisemaa. Jos sää ei salli ulkona istuskelua, ei hätää, sillä sisätiloissa on ainutlaatuinen tunnelma. Vastapaahdettu kahvi on tämän paikan juttu, mutta täältä saa myös muita nautintoaineita. Laaja olutvalikoima.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat Porvoon Paahtimo
Porvoo tunnetaan ranta-aitoistaan. Tämän sillan vierestä, ranta-aittojen alussa on Porvoon Paahtimo.

Ruokapaikka Hanna Maria (hanna-maria.fi) tarjoilee suomalaista kotiruokaa (Välikatu 6). Hanna Mariassa ei käytetä puolivalmisteita, vaan kaikki tehdään itse. Hintataso: lounaat 8,50-14 e, à la carte -pääruoat 12 – 25 e.

Salt (salt.fi) on kirkonmäellä osoitteessa Vuorikatu 17. Saltin ruokien idea on jaettavuus, mutta saa täällä sellaisiakin annoksia, jotka ovat vain yhdelle. Saltissa voi syödä maukkaita kasvisruokia, mutta myös vaikkapa sirkkoja (!). Hintataso: lounas 15 e, à la carte -pääruoat 20-22 e. Jos nälkä ei ole kovin suuri, suosittelen valitsemaan muutaman alkuruoan, á 5-7 e.

SicaPelle Wining & Dining (sicapelle.fi) on kirkon vieressä (Kirkkotori 3). Gourmet-tason ravintola, jossa en ole koskaan pettynyt. Menu vaihtuu kuukausittain. Hintataso: 3 ruokalajin lounas 44 e, 4 ruokalajin illallinen 55 e, 6 ruokalajin illallinen 69 e ja sunnuntaibrunssi 44 e.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat SicaPelle
SicaPelle on courmetravintola.

Tee- ja kahvihuone Helmi -kahvilassa (teehelmi.fi) löytyy vanhasta kaupungista, vanhasta puutalosta Välikatu 7. Sieltä saa Runebergintorttuja ympäri vuoden. Lisäksi täällä tarjoillaan ajoittain perjantaisin ja lauantaisin perinteistä englantilaistatyylistä iltapäiväteemenuta (huom. ennakkotilaus) hintaan 38 e.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat Välikatu
Porvoon Välikadulla on mm. Helmi-kahvila.

Vanhan Porvoon Glassikko (glassikko.fi) löytyy kirkonmäeltä (Kirkkotori 7). Kävin täällä tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Söin todella maukkaan lohikeiton. Menu ei ole laaja, mutta kuitenkin riittävä. Tarjolla aina Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan jäätelöitä. Vanhassa puutalossa olevassa ravintolassa on rento tunnelma. Hintataso: esim. lohikeitto 12 e.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat Glassikko
Kirkkoa vastapäätä löytyy Vanhan Porvoon Glassikko.

Zum Beispiel (zum.fi) on vanhan kaupungin alussa, Rihkamatorin laidalla (Rihkamakatu 2). Rentotunnelmaisessa ravintolassa voi nauttia vaikka maukasta aamiaista koko päivän tai poimia á la carte -listalta mieleisen aterian. Täällä kannattaa ehdottomasti maistaa myös juureen leivottua luomuleipää ja kirnuvoita, jotka vievät kielen mennessään. Ja jos ei ole nälkä, piipahda täällä vaikka luomuviinillä. Hintaso: aamiainen 18 e ja á la carte -pääruoat 19-24 e.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat zumbeispiel
Rennosti sisustetussa Zum Beispiel -ravintolassa saa mm. herkullista lohikeittoa.

4 majoitusvinkkiä

Boutiquehotelli Onni (hotelonni.fi) on samassa kiinteistössä kuin SicaPelle-ravintola, Kirkkotori 3. Hotellissa on viisi yksilöllisesti kalustettua kartanohuonetta. Tässä on menneen ajan henkeä.

Haikon Kartano (haikko.fi) on noin 6 kilometrin päässä Porvoon keskustasta, meren rannalla (Haikkoontie 114). Haikossa kannattaa ehdottomasti yrittää saada huone kartanon puolelta. Ne huoneet ovat viehättäviä. Kongressipuoli on ns. tavallinen, ehkä jopa persoonaton. Haikossa voit myös hemmotella itseäsi kylpyläosastolla.

Pariisin Ville (pariisinville.fi) pieni, viehättävä putiikkihotelli aivan vanhan kaupungin ytimessä (Jokikatu 43). Pariisin Villen omistajat omistavat myös Onni-hotellin ja SicaPelle-ravintolan.

Remuganes Suite (remuganessuite.fi) on ainutlaatuinen sviitti vanhan kaupungin sydämessä, ”Porvoon linnan” toisessa kerroksessa (Jokikatu 12 a). Täällä Hurriganes-legenda Remu Aaltonen aikoinaan asui. Sisustus on sellainen kuin Remun aikana. Kirjoitin muutama vuosi sitten tästä mielenkiintoisesta  Remuganes Suitesta.

Porvoon ruokapaikat ja kahvilat Porvoon linna
Porvoon linnan toisessa kerroksessa on Remuganes Suite.

Onko sinulla Porvoon kahviloista tai ravintoloista suosikkia?

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (4)
 1. Melkein kaikki Porvoon kivat paikat ansiokkaasti mainittu. Lisäisin vielä Kliffan mahtavan drinkki/cocktail baarin ja ranskalaistyylisen Bistro Gustafin. Ja se gourmet on gourmet eikä courmet…

  1. Hei Jasu, kiitos kommentistasi ja kirjoitusvirheen huomautuksesta. Korjasin sanan 😅.
   Täytyypä käydä tuolla Kliffa & Klubi -drikki/cocktailbaarissa, jossa en ole ennen käynyt. Kiitos vinkistä.
   -Kaisa

 2. Ani’s Café , Porvoo paras latte ja ihanat kakut, välikatu 8 vanha kaupunki. Myös kesäterassi Kiva on mukava drinkkipaikka jokirannassa. Meat distric on tosi hyvä pihvipaikka vanhassa kaupungissa, tosi laadukas sellainen. Ravintola Ranta-aitta vanhassa kaupungissa fuusio keittiö ihanassa ranta-aidassa.

  1. Hei Minna, kiitti kommentistasi.
   Näissä mainitsemissasi paikoissa en olekaan käynyt, vaikka olen viettänyt kesiä Porvoonseudulla vuodesta 1994. Täytyypä joskus testata. Ehkä ne pääsevät tulevaisuudessa Porvoon suosikkilistalleni.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *