Milloin pesit pesukoneen?

Laitoin omalle Instagram-tililleni kuvan sitruunahappopussista ja kirjoitin ”On jälleen aika puhdistaa pesukone sitruunahapolla”. Sain lukemattomia viestejä, joissa joko Facebook-ystäväni tai IG-seuraajani kyselivät pesukoneen pesusta ja sitruunahaposta.

On siis aika kerrata jälleen, miksi pesukone pitäisi pestä ja miten se tapahtuu.

Miksi?

Monet nykykoneet pesevät normaalia 60-asteista pesuohjelmaa yli kolme ja puoli tuntia (3,5 tuntia)! Se on järkyttävän pitkä aika. Ei siis ihme, että arjen kiireissä monet valitsevat sitten pikapesuohjelman. Kaikissa koneissa näihin pikapesuohjelmiin ei saa kuitenkaan valittua korkeita lämpötiloja, vaan lämpötilana on 20-40 astetta.

Tällaisissa alhaisen lämpötilan ohjelmien ongelma on, että lika, kalkki, pesuaineet yms. alkavat kerääntyä pesukoneen putkistoon. Jos vielä käytät zeoliittia sisältävää pesuainetta, tuo zeoliitti, joka on kuin savilieju, jämähtää vähitellen putkiin – ja se tietää isoja ongelmia: pesukone ei toimi, pyykki haisee ja pahimmassa tapauksessa pesukone voi syttyä palamaan.

Tätä kaikkea voidaan ennaltaehkäistä pesemällä pesukone säännöllisesti. Näin pesukone kestää vuosikausia, eikä pyykki haise.

Kun reilu vuosi sitten muutin, olin tilannut muuttoyrityksen hoitamaan sen. Yksi muuttomiehistä oli varsinaiselta ammatiltaan kodinkonekorjaaja. Kun hän vanhassa asunnossa alkoi irrotella pesutornia, hän samalla kysyi, miten vanha pesukoneeni on ja pesenkö koneeni säännöllisesti. Kerroin, että Miele on ostettu vuonna 1999 ja pesen sen säännöllisesti sitruunahapolla. Hän vain totesi, että kyllä näkee, että konetta oli pidetty hyvin ja kehoitti jatkamaan samaan malliin. Kiva tunnustus ammattilaiselta.

Miten?

Osta apteekista sitruunahappoa.

Laita 100 g sitruunahappoa pesukoneeseen. Valitse 95-asteinen pesu ilman esipesua. Huom! Koneessa ei siis saa olla pyykkiä samaan aikaan.

Kun kone on pysähtynyt, toista 95-asteinen pesu, mutta käytä normaalia, mielellään zeoliititonta, nestemäistä pesuainetta. Tämä toinen pesu vie sitruunahapon irrottamat kertymät, ja putkistot ovat jälleen puhtaat.

Miten usein?

Tähän kysymykseen ei ole vain yhtä vastausta. Pesukoneen pesutarpeeseen vaikuttavat, miten usein peset pyykkiä, millaista pyykkiä peset (onko niissä eläinkarvoja, ongelmallista likaa tms.), millaista pesuainetta normaalisti käytät ja millainen on veden kovuus.

Minä pesen pesukoneeni 4-5 kertaa vuodessa. Kerran vuodessa on aivan liian harvoin, vaikka pesisit pyykkiä vain kerran viikossa.

Jos siis et ole pessyt pesukonettasi puolen vuoden sisällä, kipaisepa apteekkiin ostamaan sitruunahappoa ja pese pesukoneesi. Markkinoilla on myös pesukoneen pesuun tarkoitettuja erikoispesuaineita, ja puhdistus onnistuu myös soodalla. Sitruunahappo on kuitenkin edullinen (pussillinen maksaa vähän yli euron), joten senkin vuoksi suosin sitruunahappoa.

Kaisa

puheenaiheet
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *